9.6 C
Gandia
Dissabte, 28 gener, 2023

La Vall de Gallinera celebra la I Jornada de Memòria Històrica

 

– El pròxim 2 d’abril tindrà lloc la I Jornada de Memòria Històrica de la Vall de Gallinera a l’edifici consistorial, situat a Benialí. 

Aquesta jornada pretén posar damunt la taula fets històrics que es van produir durant la Guerra Civil i la posterior dictadura, molts d’ells marcats per l’execució sistemàtica de vulneracions dels drets humans, amb la impunitat que permet l’acumulació del poder polític i militar en les mateixes mans, la qual cosa relegava la possibilitat d’un judici o d’un judici just al no-res.

La llei de memòria històrica i els diferents projectes dins d’aquesta línia, busca transmetre, ja no la versió de la part vencedora, sinó acostar-se a la realitat de la part vençuda, a través dels ulls d’aquells i d’aquelles que van patir la repressió dels victoriosos en el conflicte armat, i que fins fa poc no formaven part del discurs oficial de la part més recent de la nostra història contemporània.

Aquesta primera jornada acull tres actes:

12.30 h – Presentació del llibre “La columna  de   hierroHechos realeshazañas y fabulaciones sobre la célebre milicia revolucionaria del proletariado” a càrrec de l’autor Miquel Amoròs.

Miquel Amorós ha escrit nombrosos articles a la premsa llibertària. També ha pronunciat diverses conferències sobre qüestions socials, en particular sobre la ideologia del progrés i els perjudicis que ocasiona. Els seus principals llibres són La Revolución traicionada. La verdadera historia de Balius y Los Amigos de Durruti (2003) i Durruti en el laberinto (2006).

En 2009 va publicar una biografia de l’anarquista valencià José Pellicer, fundador de la Columna de Ferro durant la Guerra civil espanyola, que serveix de fil conductor a l’estudi de l’anarquisme al País Valencià.

17.30 h – Xarrada “Els Maquis al País Valencià, entre la resistència i la supervivència” i presentació del nou llibre “Guerrilleros y comunistas” a càrrec de l’autor Raül González Devis.

Raül González Devís, de Castelló de la Plana, és professor de Geografia i Història en Secundària i doctor en Història per la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). Ha realitzat i publicat diferents recerques sobre resistència armada antifranquista, violència política i dictadures o didàctica de la Història. Entre els seus treballs, destaquen els seus llibres Maquis i masovers: entre la resistència, la supervivència i el terror (2018) i Tragèdies silenciades. Repressió franquista i maqui (2016).

18.45 h – Presentació del documental “Sacar a la luz. La memoria de las rapadas” a càrrec de l’autor d’Art al Quadrat.

El documental reflecteix la narració de les memòries de dones que van ser rapades durant el franquisme i constitueix un procés guaridor en si mateix.

A través dels testimoniatges de dones represaliades, dels fills i filles que van viure els fets molt de prop, dels familiars als quals els ha arribat la memòria d’aquestes dones i de persones investigadores els qui contextualitzen el succeït, es fa visible el sofriment que ha passat de generació en generació marcant les seves vides.

El tall de cabell, que era la part visible dels càstigs, amagava la humiliació, els menyspreus, les tortures, les violacions… Aquesta violència cap a les dones que aquí surt a la llum va ser feta callar per ser considerada càstig menor quedant al marge dels relats oficials de la història.

En el documental s’insta la reflexió sobre el paper que tenim des del present per a generar una nova memòria per a recordar a aquestes dones.

Articles relacionats