17.8 C
Gandia
Dimecres, 21 febrer, 2024

La Unitat de Prevenció de Càncer de Mama de Gandia ha detectat 750 casos en 20 anys

• Gràcies a aquest programa, una mitjana de 40 dones a l’any són diagnosticades abans que apareguen els primers símptomes

• Només un 6% de les usuàries requereix proves addicionals per a completar l’estudi, i els casos positius suposen quatre de cada mil

La Unitat de Prevenció de Càncer de Mama del departament de salut de Gandia ha diagnosticat 750 casos des que es posara en marxa fa 20 anys. Enguany s’han detectat 37 nous casos de càncer de mama.

La majoria d’aquests casos s’han detectat en estadis precoços, la qual cosa permet l’aplicació de tractaments menys agressius, millorant la supervivència i la qualitat de vida de les dones que afronten aquesta malaltia. Són al voltant de 40 dones a l’any les que són diagnosticades abans que apareguen els primers símptomes gràcies al Programa de Prevenció de Càncer de Mama.

Aquest programa de garbellat es va iniciar en el departament de salut de Gandia el juliol de 2001. Actualment s’està realitzant la desena ronda de garbellat, en la qual s’ha convidat a 28.476 dones d’entre 45 i 69 anys a realitzar-se les mamografies, de les quals van participar un 70%; una xifra que s’ha anat incrementant amb els anys i que és superior a l’objectiu establit pels estàndards europeus.

D’altra banda, tan sols un 6% de les usuàries va requerir alguna prova addicional per a completar el seu estudi, i en aproximadament quatre de cada mil de les participants en el programa es va diagnosticar càncer de mama que no havia produït cap símptoma prèviament.

El garbellat es duu a terme mitjançant la realització de mamografies cada dos anys, per a això es remeten periòdicament a totes les dones d’aquesta franja d’edat cartes on se’ls dona cita perquè acudisquen a fer-se la prova.

A més de l’horari de demà de dilluns a divendres, des del mes de setembre passat s’ha ampliat el servei de citació de dues a tres vesprades a la setmana amb la finalitat de facilitar l’assistència a les dones i al mateix temps eliminar la demora en la citació generada en els mesos de pandèmia.

Es realitza en la Unitat de Prevenció de Càncer de Mama, que depén del Centre de Salut Pública de Gandia i està situada en la planta baixa de l’hospital Francesc de Borja. Es coordina amb altres serveis sanitaris, com ara radiologia, anatomia patològica, cirurgia i oncologia, per a assegurar l’adequat tractament i seguiment dels casos detectats en el menor temps possible.

“El programa té gran acceptació; prova d’això és que la participació ha anat augmentant amb els anys i la gran majoria de les dones que acudeixen a fer-se la prova continuen en el programa amb una taxa d’adhesió del 84%.”, ha destacat la doctora Maria Gironés, responsable de Programes de Prevenció i Promoció de la Salut del Centre de Salut Pública de Gandia.

UPCM Radiologa Jenny Cardenas

Addicionalment, el departament compta amb un Comité de Tumors de Mama, format per un equip multidisciplinari de facultatius de les diferents especialitats implicades, que revisen cada cas per a decidir de forma consensuada i individualitzada el tractament a seguir.

Equipo UPCM
Descens de la mortalitat

El càncer de mama és en l’actualitat un dels problemes de salut que més impacte tenen, sent el tumor maligne més sovint diagnosticat entre les dones i la primera causa de mort per càncer en el sexe femení. La incidència d’aquest tumor augmenta a partir dels 45 anys, i és el grup de dones d’entre 65 i 69 anys el que presenta una taxa més elevada.

El pronòstic d’aquesta malaltia i la possibilitat d’aconseguir la seua curació depenen en gran manera que siga diagnosticada precoçment. En la Comunitat Valenciana s’ha produït un descens progressiu de la mortalitat per càncer de mama des de l’any 2000, a causa de la labor del programa de garbellat de càncer de mama, així com a les millores en el seu tractament.

Articles relacionats