13.5 C
Gandia
Dimarts, 5 desembre, 2023

LA UNIÓ informa que el fort temporal de vent provoca ja danys importants en nombrosos cultius

  • Els danys que s’observen són per caiguda de fruita o impacte o per trencament de branques i brotades

La Unió Llauradora informa que el temporal de vent dels últims dies, i que seguirà segons les previsions durant els pròxims, causa ja danys importants en bastants cultius del camp valencià com a conseqüència de les fortes ràfegues amb les quals ve bufant.

Els cultius on s’observen majors danys són els que es troben en l’actualitat en plena campanya de recol·lecció com és el cas de caqui, alvocat, cítrics, olives i el perelló de la Marina Alta.

Els danys que es detecten són tant per caiguda de la fruita o impacte en les mateixes que les deprecia comercialment o per trencament de branques i brotades.

En el cultiu del caqui, en plena campanya de recol·lecció, provocarà un rebuig elevat perquè qualsevol lleuger colp provoca que ja no servisca per a la seua comercialització.

Cal assenyalar que el vent és un risc meteorològic cobert per l’actual sistema d’assegurances agràries. LA UNIÓ va a sol·licitar a Agroseguro el ràpid peritatge dels danys en les parcel·les sinistrades.

De la mateixa manera, l’organització demanarà, una vegada finalitze aquest fort temporal de vent, una sèrie de mesures per als llauradors afectats. Entre elles ajudes directes, la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l’establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d’actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Carles Peris, secretari general de la Unió Llauradora, indica que “aquest temporal de vent arriba en molt mal moment i s’uneix a aforaments de collites ja molt baixos en els cultius pels problemes meteorològics anteriors, per la qual cosa pot haver-hi problemes comercials en determinats moments si el minvament final de producció és important”.

Articles relacionats