20.8 C
Gandia
Dilluns, 27 maig, 2024

La tamborrada anuncia la Setmana Santa de Gandia

Gandia ha celebrat el passat dissabte la X Tamborrada de la Setmana Santa amb les bandes de les Germandats de la Mare de Déu de la Soledat, Sant Sepulcre, Verge de la Pietat, Santa Faç, Flagel·lació, Bona Mort, Descendiment, Sant Pere i Oració en l’Hort.
Des de les 19:30h, les bandes, dividides en quatre grups, van recórrer diferents llocs de Gandia, fins a concentrar-se totes en la Plaça Prado, des d’on partien a les 20:15h cap a la Plaça Major.
A les 20:30h començaven a sonar a l’uníson els primers tambors, en un acte en el que, per segon any consecutiu, qualsevol persona amb un tambor va poder sumar-se a la tamborrada, encara que no formara part de cap germandat, la qual cosa va fer que molts xiquets i adults s’uniren als quasi 20 minutos que va durar l’acte en la Plaça Major, i que va acabar amb un baluern final de diversos minuts.
El diumenge 7 d’abril, a les 12.30 del matí, va tindre lloc el Pregó de la Setmana Santa de Gandia de 2019 a l’Església dels Escoles Pies. En aquesta ocasió va ser Felipe Garín Llombart, director honorífic del Museu del Prado, qui tenint com a eix temàtic la representació del dolor en la Història de l’Art i les escenes de la passió de Jesús, va ser l’encarregat de dirigir als presents aquest pregó com a inici dels actes religiosos de la Setmana Santa.
L’acte va comptar amb la presència de la Padrina de la Setmana Santa 2019, Paula Beltrán, la presidenta de la Junta Major de Germanors, María José Martí, l’Abat de Gandia, Ángel Saneugenio, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, el regidor delegat de la Setmana Santa, Ciro Palmer, i diverses autoritats municipals.
En el seu pregó, el catedràtic ha presentat una revisió de sublims obres mestres de l’art on el dolor és el protagonista indiscutible de la composició i al seu torn ha exhortat la dificultat de la seua plasmació en les obres.
Al seu torn ha realitzat una revisió historiogràfica del gènesi dels passos processionals a la Comunitat Valenciana, tenint en la magna figura de Sant Vicent Ferrer (enguany es celebra l’any Sant Jubilar Vicentí, commemorant els 600 anys de la seua defunció) un dels principals introductors d’aquests episodis evangèlics processionals penitencials per als feligresos valencians.
Finalment, ha assenyalat la importància de l’esperit sorgit a partir del Concili de Trento als països catòlics, tenint com a objectiu prioritari la difusió de les sagrades escriptures a tots els estaments socials, on els passos processionals de Passió i Mort de Jesucrist, amb episodis de sofriment esquinçador i exasperant dolor, coadjuvaven a difondre les tesis trentinas.

Articles relacionats