18.7 C
Gandia
Dijous, 23 maig, 2024

La Safor rebrà quatre milions d’euros de la Diputació en la primera entrega del Fons de Cooperació 2023

  • La corporació provincial avança dos mesos la primera de les seues aportacions al programa en el qual participa al costat de la Generalitat i les ajudes del qual poden destinar-se a inversió o despesa corrent

  • Després dels 40 milions que es repartiran 269 municipis i entitats locals menors, al febrer hi haurà un altre lliurament de 20 milions amb el qual es triplicarà l’aportació autonòmica al Fons en la província

  • El repartiment dels primers 40 milions deixarà 616.000 euros a Gandia, 340.000 a Oliva i 270.000 a Tavernes de la Valldigna, enfront dels 54.000 de Castellonet de la Conquesta, la localitat menys poblada

La comarca de la Safor rebrà 4.014.164 euros de la Diputació de València en la primera entrega del Fons de Cooperació Municipal que la institució provincial realitzarà als ajuntaments en el marc d’este pla conjunt amb la Generalitat. La partida forma part dels 60 milions d’euros pressupostats inicialment en els comptes de 2023 per a un fons que pot destinar-se a inversió o despesa corrent, dels quals es transferiran ara 40 i altres 20 el mes vinent.

El primer lliurament del fons provincial concedix a la Safor el 10% dels 40 milions pressupostats per als 266 municipis de la província i les tres entitats locals menors. En funció de la població i amb criteris correctors en favor dels ajuntaments amb menys recursos, el repartiment a la comarca deixarà 616.000 euros a Gandia, que frega els 76.000 habitants, i 340.000 a Oliva, amb un cens d’una mica més de 25.000 persones, enfront dels 54.000 de Castellonet de la Conquesta, que segons l’INE comptava en 2021 amb 139 habitants.

Diputacio de Valencia repart Fons de Cooperacio

Tavernes de la Valldigna és el tercer municipi amb una major dotació –una mica més de 270.000 euros– mentre que Xeraco, Vilallonga, Bellreguard, La Font d’en Carròs, Simat de la Valldigna, Daimús, Miramar, Piles, El Real de Gandia, Almoines i Xeresa superen els 100.000 euros. La resta, fins als 31 pobles de la comarca, compten amb una assignació entre els 54.000 euros de Castellonet de la Conquesta i els 98.000 de Beniarjó.

La Diputació de València va donar llum verda en el ple de gener a la transferència als ajuntaments de la província dels primers 40 milions d’euros que la corporació aporta enguany al Fons de Cooperació Municipal, avançant dos mesos el pagament d’estes ajudes que els consistoris van començar a rebre a la fi de març en l’anterior exercici. Amb 60 milions pressupostats en els seus comptes de 2023, la Diputació triplica l’aportació que realitzarà el Consell a la província en el Fons de Cooperació Municipal.

Agilitzar els tràmits

El diputat d’Hisenda, Vicent Mascarell, ha explicat que la intenció de la corporació és que els recursos “arriben com més prompte millor als ajuntaments”, al mateix temps que ha avançat un segon lliurament de 20 milions d’euros que té la intenció de portar al ple de febrer. En paraules del president de la institució, Toni Gaspar, “el fet d’haver aprovat el pressupost al novembre ens permet agilitzar els tràmits i dotar als municipis de la liquiditat que necessiten”.

Tots els grups representats en la Diputació van votar a favor de la moció que impulsa el primer pagament de l’aportació provincial al Fons de Cooperació. “La voluntat és que els ajuntaments disposen de tots els recursos que destina la Diputació al Fons abans de finalitzar el primer trimestre de l’any, que va ser el moment en què van començar a arribar els primers pagaments l’any passat”, ha explicat Mascarell, qui no descarta destinar romanents i incrementar la dotació del programa, com va succeir en 2022 amb una històrica aportació de 80 milions d’euros que quadruplicava l’assignació del Consell a la província.

Articles relacionats