LA RACV APROVA PELS PÈLS L’ACORD DE COOPERACIÓ AMB L’ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA

En la votació, el document –que va ser aprovat divendres passat pel ple de l’AVL– ha rebut 17 vots a favor, altres 17 en contra i un nul, per la qual cosa finalment ha eixit endavant amb el vot del degà, favorable a l’acord.

El mateix Martínez Roda ha explicat als mitjans de comunicació al terme de la sessió el seu desig que este pas «servisca perquè la RACV isca de les pàgines de política i entri en les de ciència i cultura». Alhora, ha asseverat que treballarà perquè esta resolució no creu «fractura» i ha defensat que la Real Acadèmia «no pot ser un òrgan polític o l’última rereguarda d’uns partits polítics gairebé inexistents o sense rellevància política». «Que ens deixen tranquils», ha instat.

Per la seua banda, al voltant d’una vintena de persones de diverses entitats han protestat a les portes de la seu de la RACV per este acord amb senyeres, crits de ‘Degà, dimissió!’ i pancartes amb missatges com ‘No hi ha pacte polític que puga amagar la veritat o ‘La llengua no és pacta, és defén ¡La RACV no és ven!’.

El degà ha tret importància a les protestes i ha argumentat que «a quaranta persones se les pot manipular, fins i tot es pot omplir una plaça de persones que socialment no són significatives». De fet, front als acadèmics que han eixit de la junta lamentant que acostar-se a l’AVL suposa que la RACV «s’enfonsa», Roda ha defensat que segons la seua opinió esta està «millor que mai».

Roda ha assenyalat que farà el possible perquè este acord s’interprete en «sentit positiu» i com hui ha pogut escoltar dels crítics com «una derrota o un lliurar-se», ha comentat.

Entre els detractors de l’acord, el president de la Secció de Llengua de la RACV, Voro López, ha criticat al degà de la RACV per exercir el seu vot de qualitat: «no em sembla ètic», ha dit. Alhora, ha lamentat que els tres representants institucionals hagen exercit el seu dret al vot perquè segons la seua opinió, «els vots dels polítics han decidit la votació» a favor del document quan «en realitat, la majoria dels membres de la RACV està en contra».

«A vore quan vénen a votar pressupostos i explicar per què les subvencions no arriben o disminueixen», els ha invitat.

Per la seua banda, el degà Federico Roda ha criticat López per fer un «ús indegut» de la Secció de Llengua i parlar com «si ell fora la secció».

Et Pot Interessar