La platja de Gandia acull una campanya de prevenció d’ofegaments

La Platja Nord de Gandia serà l’escenari de la campanya de prevenció d’ofegaments 2018, que la Fundació Mapfre i Bandera Blava, en col·laboració amb e l’Ajuntament, han engegat amb l’objectiu de traslladar a la societat les principals mesures de prevenció per a evitar accidents en l’entorn aquàtic i ensenyar les pautes necessàries davant una situació d’emergència.
Els tècnics especialitzats en socorrisme d’aquestes dues entitats impartiran tallers gratuïts de prevenció i primers auxilis a xiquets i adults de 12.00 a 20.00 hores els dies 11 i 12 a Gandia, segons han informat en un comunicat.
D’aquesta forma, l’objectiu és traslladar a la societat les principals mesures de prevenció per a evitar accidents en l’entorn aquàtic, així com ensenyar les pautes necessàries per a saber actuar davant una situació d’emergència, com resuscitacions cardiopulmonars (RCP) i utilització d’un desfibril·lador.
Banyar-se acompanyat, banyar-se abans d’entrar, respectar les indicacions dels socorristes, evitar l’exposició perllongada al sol i els menjars abundants abans del bany són algunes de les recomanacions que xiquets i majors aprendran aquest estiu amb aquests tallers de prevenció i primers auxilis que aquesta setmana impartiran experts de Fundació MAPFRE i Bandera Blava a València.
La Fundació Mapfre i Bandera Blava instal·laran diverses carpes a las platja, on tècnics especialitzats en socorrisme posaran l’accent que els adults prenguen consciència de la importància de vigilar adequadament als menors de 14 anys, franja d’edat en la qual es produeix el quatre per cent de les víctimes mortals totals.
Així mateix, recordaran la importància que els adults estiguen a una distància màxima d’un braç dels més xicotets i es donaran a conèixer els principis bàsics de la cadena de supervivència en aquest tipus d’accidents: prevenir un ofegament dins i fora de l’aigua, reconèixer una emergència amb la finalitat de demanar ajuda, proporcionar un element de flotació per a evitar la immersió, traure a la persona afectada de l’aigua solament si se sap com fer-ho, i, proporcionar assistència sanitària si fóra necessari.

Més 500 morts per ofegament
Entrar en l’aigua sense tenir en compte les indicacions del socorrista, no respectar la senyalització, sobreestimar la capacitat com a nadador i desconèixer el mitjà en el qual volem donar-nos un bany, són algunes de les causes més freqüents a l’hora de patir un ofegament.
L’any 2017, els ofegaments van acabar amb la vida de 542 persones a Espanya, un 25% més pel que fa a l’any anterior, segons una estimació de l’Associació Espanyola de Tècnics de Salvament i Socorrisme, que destaca que els ofegaments afecten principalment a les persones majors de 60 anys, quasi el 50%.
Entre 2016 i 2017, els equips de socorrisme van realitzar més de 201.000 intervencions de primers auxilis en les 579 platges amb Bandera Blava, en les quals es van produir 147 RCP, que van permetre salvar la vida a 86 persones en 2017, la qual cosa implica un percentatge d’èxit en RCP proper al 60%.
Així ho indica l’últim informe realitzat per Fundació Mapfre i Bandera Blava sobre ofegaments a Espanya, que posa l’accent en els més de 13.700 rescats realitzats entre 2016 i 2017, dels quals 3.000 van ser de caràcter arriscat, és a dir, que si no hagueren intervingut els serveis de socorrisme, la persona que va patir l’ofegament haguera mort.

Et Pot Interessar