14.3 C
Gandia
Divendres, 24 març, 2023

La platja de Bellreguard duplica la capacitat d’evacuació d’aigües pluvials

 

• Acaben les obres de renovació i instal·lació de nous grups de bombeig, que també han inclòs 755 metres lineals de nous col·lectors i 26 embornals

Divendres passat van concloure, amb la pintura dels vials afectats, les obres contra inundacions a la platja de Bellreguard, amb la instal·lació de més de 750 metres de nous col·lectors i de nous grups de bombeig, entre altres actuacions. El projecte ha suposat la inversió de 275.000 euros, 90.000 d’ells aportats pel pla Reacciona de la Diputació de València i la resta dels plans d’inversió de la mateixa Diputació.

Les obres, impulsades pel departament municipal de l’Aigua, han consistit en l’ampliació i millora de la xarxa separativa d’aigües pluvials, l’ampliació del sistema d’embornals i l’ampliació de la capacitat dels equips de bombeig. S’hi han instal·lat 755 metres lineals de nous col·lectors, així com 26 embornals sifònics.

A més, “el nou sistema de bombeig instal·lat augmenta considerablement la capacitat d’evacuació d’aigua en cas de possible inundació, més que duplicant-la” segons ha destacat el regidor de l’Aigua, Àlex Ruiz. En concret, s’hi han substituït dos grups de bombeig i s’ha incorporat un tercer:

• En la zona de Vent Gregal, la renovació d’una de les bombes per una altra de més potencia que permet augmentar de 40 a 68 l/seg la seua capacitat d’evacuació d’aigua. A més, s’hi ha substitut el quadre de comandament i s’ha millorat la instal·lació elèctrica.

• En el grup de Garbí s’han renovat les dos bombes existents per altres més potents, i amb això la capacitat d’evacuació passa també de 40 a 68 l/seg en cadascuna d’elles. També s’ha instal·lat un nou quadre de comandament.

• Per últim, a la plaça de la Marina s’ha instal·lat un nou grup amb dos bombes, cadascuna amb una capacitat d’evacuació d’aigües pluvials de 70 l/seg.

Les obres, executades per la mercantil Rayso, són el resultat d’un estudi encomanat el 2019 pel departament de l’Aigua a un equip multidisciplinari de la consultora Ideus, i s’han desenvolupat sota la direcció d’obra de l’enginyera civil Gemma Molina.

L’estudi fet per la consultora Ideus “va concloure que la xarxa d’evacuació preexistent era de totes totes insuficient per als episodis de pluja que s’hi donen a la platja, amb la poca o nul·la existència d’albellons i unes estacions de bombeig amb greus mancances de potència”, ha destacat el regidor Àlex Ruiz.

Ara, ha afegit, “tot i que la inundabilitat de la platja, donada la seua orografia, dependrà de la intensitat de les pluges, aquesta nova xarxa d’evacuació minimitzarà aquests episodis”.

L’execució de les obres ha estat complexa especialment perquè tot el subsol de la platja és arena i la capa freàtica en algunes zones estava a menys d’un metre de la superfície.

Totes aquestes obres realitzades a la platja complementen a les executades també al poble, per a la renovació de la xarxa d’aigua potable al carrer Mestre Burguete i a la plaça d’Espanya, amb un pressupost de 205.530,60 euros.

Articles relacionats