11.4 C
Gandia
Diumenge, 27 novembre, 2022

La nova tornada a l’escola: protocols, temperatura, distanciament, mascareta obligatòria i higiene de mans

Àlex Ruiz, Alcalde de Bellreguard, com a pare, nos ha contat la seua experiència de la tornada a l’escola “He acompanyat a la meua filla, i emociona. Una generació que comença ara i que ja ha trobat les primeres dificultats per la Covid-19. No és just que les criatures reprenguen el descobriment d’aquest món amb tant de condicionament social. Esperem que les decisions que han sigut presses no condicionen el seu futur. I que, sobretot, pares i mares siguem responsables en quant les criatures isquen per la porta de l’escola per continuar respectant les mesures sanitàries”.

La tornada  a les aules en aquest curs 2020/21 és, per moltes raons, diferents de totes les altres. Per això, i al marge de les directrius, indicacions i aportacions de les diferents administracions, són els mateixos centres, amb el seu equip directiu al capdavant, els qui estan portant una labor que per a molts passarà desapercebuda però que, pels seus escassos recursos, estan resultant especialment cridaneres.

Guiats per la vocació i el seu compromís amb l’educació, molts directors i directores porten treballant quasi tot l’estiu en aquest retorn a les aules. Així, molts han tingut reunions amb membres del seu claustre durant l’època estival (lluny del seu lloc de treball, és clar) per a programar amb temps, i uns altres han avançat el seu retorn als centres almenys una setmana per a començar a planificar tot el que se li ve damunt.

Una de les mesures més reiterades, almenys en els centres que per la seua dimensió i espais poden permetre-li-ho, és la divisió dels accessos als col·legis. “El principal en aquest curs que comença és l’equilibri i molt sentit comú”, “hem diferenciat les diferents entrades que tenim al col·legi per nivells, això és una cosa fonamental” han assenyalat des del col·lectiu docent.

També tindran especial rellevància els horaris d’entrada als centres, ja que la majoria ho farà de manera escalonada, sobretot en els quals la quantitat d’alumnes siga important. 

A partir d’ara les entrades i eixides a les classes o diferents zones del centre educatiu hauran de seguir un mateix sentit, alguna cosa que els directors han intentat aconseguir mitjançant circuits pintats en els sòls amb colors diferents i assenyalats perfectament. En aquest nou paisatge escolar no falten tampoc les màscares, element imprescindible en els protocols per als majors de sis anys. Si passegem doncs pels diferents centres, els cartells en els quals es recorda a l’alumnat portar la màscara i fer un ús responsable, també conformen part del decorat.

La màscara s’haurà de portar sempre posada, fins i tot quan hi haja una separació de metre i mig. A les aules també és obligatori aquest ús, tant pels estudiants com pel professorat. Els menors han de portar-la posada des de casa. 

Al costat d’elles, els gels hidroalcohòlics, que s’han convertit en un altre pilar fonamental del nostre dia a dia i que ara també faran el mateix dins de cada centre escolar.

A partir d’ara, aquests companys de viatge els trobarem no sols en els accessos, banys i diverses zones dels centres escolars, sinó que també formaran part del dia a dia del propi aula amb dosificadors i dispensadors segons el centre.

La creació dels anomenats grups de convivència suposarà també una cosa especial per a aquest retorn. Amb aquesta distribució, que serà obligatòria en Infantil i primer curs de Primària, s’intenta que el contacte entre xiquets siga mínim, ja que aquests grups només interaccionaran entre si. Poden abastar des d’una aula, una línia, un cicle, una etapa educativa. A més, en cas d’un positiu el rastreig serà molt més fàcil de realitzar.

Però on hi ha més temor per part dels directors i directores és en l’esbarjo, i per a això la majoria dels centres ha optat per escalonar els accessos a aquest de cada grup, alguna cosa que també es repetirà en els serveis escolars com el menjador. Fins que no isca un, no podrà entrar el següent.

Articles relacionats