13.4 C
Gandia
Dimecres, 6 desembre, 2023

‘La nova Formació Professional a la Comunitat Valenciana: descobreix el futur’

– Marzà: “L’FP és una eina fonamental de formació, ocupabilitat i transformació econòmica i social”

– Més de 700 persones de tot l’Estat participen en el congrés virtual sobre la modernització de l’FP que se celebra des del Districte Digital d’Alacant

– El congrés també abordarà la nova llei d’FP, la innovació educativa, la digitalització, l’orientació professional i l’acreditació de l’experiència laboral

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la ministra d’Educació i FP, Isabel Celaá, han obert el congrés d’FP que organitza la Conselleria a escala estatal amb el títol ‘La nova Formació Professional a la Comunitat Valenciana: descobreix el futur’. Els dies 14 i 15 d’abril reuneix en un entorn virtual més de 700 participants de tot l’Estat des del Districte Digital d’Alacant.

L’objectiu general del congrés és mostrar la rellevància de la modernització de la Formació Professional al nostre territori i a la resta de l’Estat, perquè siga el motor d’un nou model en el creixement econòmic i social. Amb aquest propòsit, hi participen representants de diversos sectors econòmics i representants educatius estatals i autonòmics.

El conseller ha destacat en l’obertura de les jornades que “l’FP és una eina fonamental de formació, ocupabilitat i transformació econòmica i social. Per tant, és una part imprescindible per a generar un model productiu que intensifique els processos de creació de valor i d’ocupació de qualitat. Es tracta de situar els recursos de formació i el millor sistema d’FP al servei de totes les persones i empreses, de la manera més accessible i flexible”.

“Des de 2015 l’FP ha sigut una prioritat de la nostra política educativa”, ha subratllat el conseller Marzà, i ha insistit en el fet que “treballem perquè la Formació Professional valenciana siga una opció preferent per als joves i una oportunitat formativa per a aquelles persones que ja tenen experiència laboral però no títols acreditats”.

Durant les dues jornades del congrés també s’abordarà la nova llei d’FP, així com la innovació educativa, la digitalització, l’orientació professional i el reconeixement de les competències adquirides a través de l’experiència laboral. De manera paral·lela a les sessions també hi haurà estands virtuals de les diferents autonomies.

Totes les taules redones de les dues jornades seran enregistrades i es podran descarregar posteriorment en la mateixa web del congrés (https://portal.edu.gva.es/formaciodelprofessorat/va/congressos-jornades/congres-fp-nacional/).

Entre els col·loquis que inclou el congrés destaquen el que, amb el secretari autonòmic d’Educació i FP, Miquel Soler, i la secretària general d’FP del Ministeri, Clara Sanz, abordarà la nova llei d’FP; o el que porta per títol ‘La Formació Professional, motor per a l’ocupació’, a càrrec del director general d’FP i Ensenyaments de Règim Especial, Manuel Gomicia, i el viceconseller d’FP del País Basc, Jorge Arévalo. La cloenda del congrés serà a càrrec del president de la Generalitat, Ximo Puig.

“Més pressupost, més professorat i més alumnat que mai”

“Un fet que il·lustra l’esforç realitzat des de 2015 fins ara”, segons ha relatat Marzà, “és que hem incrementat el pressupost d’FP en un 271 %, de tal manera que hem passat de 13,1 a 48,6 milions d’euros i hem augmentat el professorat en un 19 %, de 5.522 a 6.777”.

Així mateix, el titular d’Educació ha recordat que “el setembre de 2020 vam realitzar una oferta extraordinària de 125 cicles nous i enguany impulsem les primeres beques generals per a l’alumnat d’FP amb un pressupost de més d’1 milió d’euros, mantenim la dotació de 3,8 milions d’euros per a programes formatius de qualificació bàsica dirigits a lluitar contra l’abandonament dels estudis de l’alumnat amb més dificultats i hem incrementat en un 19,4 % les beques per a dones en cicles d’FP amb alta ocupabilitat però poca presència de dones”.

Marzà també ha destacat l’aposta que s’ha fet per la innovació en FP “amb la creació del Centre d’Innovació Digital Avançat (CIDA) d’Alacant, que dinamitzarà les competències digitals en les 25 famílies professionals que integren l’FP valenciana, i amb la posada en marxa de la xarxa ‘Novigi‘ de centres innovadors d’FP amb un pressupost de 4,2 milions d’euros que facilitarà la difusió de pràctiques i metodologies innovadores entre els centres i el professorat”.

Com a resultat de les diferents polítiques per a modernitzar l’FP valenciana “en aquest curs 2020-2021 el sistema valencià d’FP ha atret el nombre més gran d’estudiants de la història i s’han superat els 99.000 alumnes matriculats”, ha destacat Marzà.

Articles relacionats