FOTO: Tàfol Nicolau
La Muixeranga de la Safor va participar el passat 30 de març en la IV Trobada de Muixerangues de la Conlloga Muixeranga de Castelló, organitzada dins del programa de festes de la Magdalena. Prop d’un centenar de membres de la colla de la pinya morada es van desplaçar fins a la ciutat, on a més dels amfitrions, van compartir plaça amb els castellers Xiquets de Reus.
L’èxit de la Trobada va ser rotund en la primera gran actuació de la temporada. La colla de la Safor va aconseguir alçar tres torres de cinc altures, dues d’elles (“Canya” i “Trobada”) presentades per primera vegada en la seua història i una tercera (un Castell de 5 amb agulla) que només havien aconseguit muntar i desmuntar en una ocasió.
Al seu costat, els de Castelló i de Reus van muntar igualment figures de considerable complexitat que van emocionar i van despertar els aplaudiments de les prop de 2.000 persones que van acudir a la plaça a gaudir de l’acte.
La Muixeranga de la Safor continua aquesta mateixa setmana els seus assajos amb vistes ja a la següent gran actuació a Barcelona junt als Castellers de la Sagrada Família, així com moltes altres exhibicions en diferents municipis de la comarca. El col·lectiu, que assaja cada setmana, manté obertes les portes del seu local al carrer Sant Enric, 1, de Gandia, per acollir a totes aquelles persones que desitgen provar i practicar. “Quanta més gent vinga, més i millors figures podrem fer, així que animem a totes les persones a vindre un dia i provar. En Facebook informem totes les setmanes de les activitats que tenim programades”, explica la Cap de Colla, Marta Artés.
L‘Alimara
El muntatge del Castell de 5 amb agulla té especial rellevància per diversos motius. En primer lloc, per l’elevada complexitat i nivell tècnic que requereix, amb almenys 90 persones per a realitzar-la amb èxit. A més, el col·lectiu va aprofitar l’ocasió per rebatejar la figura amb el nom de ‘Alimara’, arabisme que significa ‘torre de fusta’, les talaies des de les quals es realitzen senyals de foc. Aquesta estructura de cinc altures recorda a aquelles construccions i el pilar central simbolitza la flama que alertava del perill.
Les alimares van jugar un paper molt important en la història de la Safor. La fortalesa de Bairén va ser el lloc des del qual s’encenia aquella torxa en cas de perill per avisar a totes les alqueries pròximes perquè anaren a refugiar-se al castell. Per aquest motiu, la Muixeranga de la Safor ha volgut retre aquest homenatge a la història de la comarca.