18.9 C
Gandia
Dimarts, 26 setembre, 2023

La Madrilla detecta una nova espècie invasora al Serpis

L’Associació Centre Excursionista La Madrilla, a través del seguiment del Serpis ha detectat la presència de cloïssa asiàtica (Corbicula fluminea) durant un mostreig realitzat el mes passat. La troballa ha tingut lloc en un tram entre Potries i Vilallonga i s’han detectat exemplars de diferents dimensions amb una abundància relativament important, aspectes que podrien indicar que l’espècie s’ha establit al riu i s’està reproduint.

La cloïssa asiàtica és un mol·lusc bivalve originari de la Xina, Corea i Rússia, que a causa dels seus impactes ambientals en l’ecosistema està legalment catalogada com a espècie exòtica invasora. Alguns dels impactes són la competència directa per l’espai i altres recursos amb mol·luscs autòctons com els petxinots de riu.

Es tracta d’un bivalve menut, de fins a 5 cm de longitud, ovalat i amb estries marrons que pot recordar als berberetxos. Es reprodueix sexualment i és hermafrodita i capaç d’autofertilitzar-se. Un exemplar pot generar més de 70.000 larves a l’any i poden arribar a densitats de 20.000 exemplars per metre quadrat de substrat d’arena o grava.

Immediatament després de la troballa, La Madrilla ho va comunicar a l’òrgan competent de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori per tal d’informar i que prenguen les mesures oportunes.

Malauradament, amb aquesta espècie s’amplia la llarga llista d’espècies exòtiques invasores presents al Serpis que posen en perill a la fauna i flora autòctones i a la salut del riu Serpis en general.

Aquesta nova troballa per part de la Madrilla posa de manifest la importància de realitzar un seguiment de fauna, flora i impactes ambientals als nostres ecosistemes aquàtics, tal com des de fa anys realitza la Madrilla amb l’autorització de la Conselleria competent en medi ambient.

Articles relacionats