23.1 C
Gandia
Diumenge, 3 juliol, 2022

“La legislatura de la Torre dels Pares” emblemàtic element patrimonial del segle XIV

– Els treballs de consolidació (fase 2) d’aquest emblemàtic element patrimonial del segle XIV, declarat Bé d’Interés Cultural, estan sent possible gràcies a una subvenció de 58.000 € de la Diputació de València.

– La intenció del govern local és fer valdre aquesta a través d’un Pla Director, des del punt de vista patrimonial, històric i turístic. També agrícola, ja que a les vora 88 fanecades de tarongers municipals que envolten l’alqueria va lligat el projecte educatiu i divulgatiu “Escola de la terra”.

– Josep Alandete, vicealcalde i regidor d’Urbanisme: “Volem convertir la Torre dels Pares en un altre dels elements patrimonials imprescindibles de la nostra ciutat i, per això, calia consolidar el que hi ha amb l’ajuda d’altres administracions”.

– Alícia Izquierdo, regidora de Patrimoni: “El seu enorme valor és un gran desconegut per a la majoria de la ciutadania. Té un grandíssim potencial que cal aprofitar”.

Gandia Torre dels Pares 1El vicealcalde i regidor delegat d’Urbanisme, Josep Alandete, i l’edil delegada de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo, han visitat aquest matí els treballs de consolidació que des de fa un mes aproximadament estan realitzant-se a la Torre dels Pares de Gandia. Una alqueria medieval fortificada del segle XIV, de propietat municipal, que té els seus orígens en l’emblemàtica torre vigia construïda al segle XI, amb la missió de guaitar la nostra costa per a previndre dels atacs pirates, molt habituals a l’època.

Les obres de consolidació han sigut possible, gràcies a una subvenció de 58.000 € de la Diputació de València, aconseguida a les acaballes de la darrera legislatura per la regidoria de Gestió Responsable del Territori, que dirigia Xavi Ródenas. Precisament, durant aquest període s’hi va realitzar una actuació d’urgència per tal d’evitar el seu enfonsament. Ara, es busca tancar-hi els espais que s’hi han obert durant segles i que hi han generat esquerdes importants. A més, s’està reforçant els forjats de la torre, amb la finalitat de donar estabilitat a les diferents estances i evitar-hi futurs despreniments.

Tot i ser un dels edificis més emblemàtics de Gandia, que compta amb la màxima protecció com a Bé d’Interés Cultural (BIC), és un gran desconegut per a la majoria de la ciutadania. Per això, cal fer valdre’l i explotar el seu potencial patrimonial, cultural i turístic. Però és que, a més a més, està envoltat d’una finca agrícola de vora 88 fanecades de tarongers, que també poden aprofitar per a donar-li un valor didàctic, divulgatiu, de la mà del projecte “Escola de la terra”, vinculat a la Torre dels Pares”, ha explicat Izquierdo.

Aquesta actuació tancarà així les obres prèvies al Pla Director. Tant la fase 1 (urgència) com la 2 (consolidació) eren necessàries per a estabilitzar la torre i l’alqueria. Ara, es redactarà el Pla Director, on es fixaran terminis i actuacions per a la restauració i s’intentarà dotar de contingut aquest BIC. “Aquesta serà la legislatura de l’impuls definitiu de la Torre dels Pares, per a convertir-la en unes altres dels elements patrimonials imprescindibles de la nostra ciutat. I, per això, calia primer que res consolidar el que hi ha amb l’ajuda d’altres administracions”, ha conclòs el vicealcalde.

Articles relacionats