21.8 C
Gandia
Dijous, 28 setembre, 2023

La Fe implanta un cor mecànic amb una tècnica mínimament invasiva 

– Fins al moment La Fe ha realitzat dotze implants d’aquest dispositiu, però és la primera vegada que es duu a terme amb aquesta tècnica

– Proporciona una millor supervivència i qualitat de vida al pacient fins que arribe un òrgan per a trasplantament, o bé com a teràpia definitiva

L’Hospital La Fe ha implantat un dispositiu d’Assistència Ventricular Esquerra (VAD) amb la funció d’un cor mecànic a un pacient de 62 anys mitjançant una tècnica mínimament invasiva que ha possibilitat la seua ràpida recuperació.

Aquesta intervenció millora la supervivència i qualitat de vida del malalt mentre espera l’arribada d’un cor per a trasplantament o bé, en altres pacients, també s’indica com a tractament definitiu quan no es pot trasplantar.

L’operació es va dur a terme durant el mes de juliol per part d’un equip multidisciplinari d’Assistència Mecànica Circulatòria i Trasplantament Cardíac de l’Hospital la Fe de València, compost pels serveis de Cirurgia Cardíaca, Cardiologia, Anestèsia-Reanimació, Medicina Intensiva, Hematologia i l’equip d’infermeria Coordinació VAD.

El pacient patia una insuficiència cardíaca greu que limitava la seua supervivència, la seua mobilitat i la seua qualitat de vida. Va ser intervingut a principis de juliol i en aquests moments està donat d’alta, evoluciona favorablement i es troba en seguiment en Consulta Externa.

Dins de les tècniques quirúrgiques per a l’implant d’aquests dispositius, s’ha emprat la menys invasiva, a través de dues incisions intercostals les més xicotetes possible per a la introducció del dispositiu. Fins al moment, aquesta operació s’efectuava amb una cirurgia més oberta, mitjançant corts grans en la zona central del tòrax.

Aquesta tècnica és més complexa però disminueix la incidència de complicacions en la ferida quirúrgica, redueix la necessitat de transfusió sanguínia en el postoperatori, facilita la recuperació motora del pacient, protegeix millor el ventricle dret i escurça el període d’estada hospitalària.

Així, després de la intervenció el pacient va romandre una setmana a la sala d’hospitalització enfront de la mitjana de tres setmanes que era l’habitual en les anteriors operacions d’aquest tipus dutes a terme en La Fe.

Dotze dispositius implantats fins al moment

La Fe ha implantat des de 2014 fins a l’actualitat dotze dispositius d’assistència ventricular en pacients amb problemes cardíacs.

El Dispositiu d’Assistència Ventricular-VAD és un xicotet aparell que consisteix en una bomba centrífuga el rotor de la qual es manté i gira mitjançant levitació magnètica. La canonada d’entrada a la bomba s’implanta en la part esquerra del cor i la d’eixida es connecta a l’aorta. Aquest mecanisme duu a terme les funcions de bombament de la sang en pacients l’activitat cardíaca de les quals està molt deteriorada.

El cor mecànic està al seu torn connectat mitjançant un cable que sale per l’abdomen fins a un xicotet dispositiu que el pacient ha de portar amb si sempre i que funciona amb bateries recarregables. Aquest aparell és el que fa funcionar la bomba i permet realitzar el seguiment i el control del malalt una vegada està en el seu domicili.

Per a un adequat seguiment, La Fe compta amb personal específic d’assistència que atén els pacients als quals s’implanta el cor mecànic, amb la finalitat de supervisar el seu tractament i estat.

A Espanya es realitzen intervencions d’aquest tipus en altres centres, encara que La Fe va ser el primer hospital públic nacional que va implantar el març de 2014 aquest model de dispositiu.

Aquest implant s’indica per a pacients amb insuficiència cardíaca molt greu pendents de trasplantar fins que es troba donant i també en pacients als qui no se’ls pot trasplantar i se’ls col·loca com a teràpia definitiva.

Articles relacionats