14 C
Gandia
Dilluns, 5 desembre, 2022

La investigació sobre vacunes reflecteix una resposta immunitària molt elevada

– La investigació sobre vacunes reflecteix una resposta immunitària molt elevada en residències i efectes adversos inexistents o lleus en 3 de cada 4 persones en la població general

– S’ha detectat un grau de generació d’anticossos del 98,7% als tres mesos de la segona dosi en els centres de persones majors analitzats

– A més, dos de cada tres persones majors residents a les quals no se’ls va detectar la presència d’anticossos sí que van desenvolupar un altre tipus d’immunitat: limfòcits T específics contra la proteïna S del virus

– L’enquesta realitzada a les persones que participen voluntàriament en l’estudi sobre efectes adversos determina que aquests són, de manera majoritària, inexistents o lleus i desapareixen a la setmana

Els estudis que s’estan realitzant dins del Programa Valencià d’Investigació Vacunal (ProVaVac) de la Generalitat sobre la protecció que ofereixen les vacunes contra la COVID-19 en la Comunitat Valenciana reflecteixen una resposta immunitària en les residències de persones majors de les més altes descrites fins al moment i també mostren que els efectes secundaris en la població general són inexistents o lleus en tres de cada quatre persones que van participar en l’enquesta.

El director científic de ProVaVac, David Navarro, i l’epidemiòleg de l’àrea d’investigació en serveis de salut de Fisabio, Salvador Peiró, han exposat els primers resultats d’aquest programa d’investigació que la Generalitat ha impulsat aprofitant la campanya de vacunació massiva i que ha analitzat la protecció que aporten les vacunes en les residències de les persones majors i els efectes secundaris relacionats amb la immunització en la població general.

Les principals conclusions que aporten totes dues línies d’estudi apunten al fet que la protecció oferida per les vacunes en les residències de majors és molt elevada, amb un 98,7% de persones amb anticossos al cap de tres mesos de la segona dosi, una taxa que se situa entre les més altes de les descrites fins al moment.

I també revelen que tres de cada quatre persones vacunades o no han percebut efectes secundaris o aquests han sigut molt lleus, i quasi tots ells han desaparegut abans de la setmana. Es tracta, en aquest cas, d’unes dades similars als recollits per les fitxes tècniques de les vacunes.

Estudi de seroconversió en residències

Per a la realització de l’estudi de seroconversió en residències, s’ha estudiat una mostra de 881 persones majors de 13 centres vacunades amb Pfizer a les quals se’ls va fer tests ràpids de detecció d’anticossos (en una mitjana de 3 mesos després de la segona dosi).

Segons les conclusions d’aquest estudi, el 98,7% ha desenvolupat anticossos, la qual cosa representa una resposta molt elevada. A més, respecte a l’1,3% en el qual no es van detectar anticossos, dos de cada tres persones sí que van desenvolupar un altre tipus d’immunitat: limfòcits T específics contra la proteïna S del virus.

Les anàlisis es repetiran cada tres mesos per a continuar valorant la duració de la resposta immune.

Enquesta sobre efectes adversos a la vacunació

Respecte a l’enquesta sobre efectes adversos a la vacunació, quasi tres de cada quatre persones (el 70%) no han tingut símptomes o els ha reportats com a lleus.

Entre els quals han notat algun efecte, el més comú ha estat relacionat amb molèsties al braç. El 71% ha comunicat que tenia alguna molèstia l’endemà a rebre la dosi, però el 90% ja no les notava a la setmana.

El següent símptoma més comú és el malestar general o cansament: ho pateixen un 46,7% d’aquelles persones que comuniquen haver percebut algun efecte secundari, i a la setmana ha desaparegut en un 80% dels casos.

En tot cas, aquestes conseqüències són símptomes habituals que indiquen que l’organisme està responent a la vacuna i generant protecció, i s’ajusten a les dades reportades en els assajos clínics i en les fitxes tècniques de les vacunes.

L’estudi s’ha elaborat a partir d’11.000 respostes de 5.500 persones recaptades entre el 19 d’abril i el 6 de juny.

Articles relacionats