La Fundació Aigües de València forma voluntaris a Gandia per a recuperar la població de llúdria als rius

La Fundació Aigües de València ha organitzat una jornada divulgativa del ‘Projecte Llúdria’, en l’Aula Natura Marjal de Gandia, en col·laboració amb la Regidoría de Medi Ambient de Gandia i la Fundació Limne.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar a conèixer aquest projecte de la Fundació Aigües de València perquè nous voluntaris puguen sumar-se a ell i incrementar l’àrea de seguiment d’aquest mamífer amenaçat a la Comunitat Valenciana.
En aquesta jornada, els participants han pogut conèixer la realitat d’aquesta espècie amenaçada a més de diverses metodologies d’estudi teòric-pràctiques, que facilitaran la seua identificació en les àrees de seguiment que, posteriorment, se’ls assignarà i que contribuirà a validar la seua existència en la zona.
L’objectiu que persegueix la Fundació Aigües de València és potenciar la creació de grups de voluntaris que se sumen a les més de 50 persones que ja estan realitzant estudis de camp sobre aquesta espècie, en l’actualitat, dins de el ‘Projecte Llúdria’.
Aquesta iniciativa té un fort component social i pretén involucrar a la ciutadania en totes les seues fases. Durant aquesta primera, s’estan duent a terme estudis (mitjançant censos i foto-trampeig) de la situació actual de l’espècie a la Comunitat Valenciana.
D’aquesta forma, es podrà conèixer amb exactitud la població de llúdria en els rius de la Comunitat, la qual cosa facilitarà la implementació de futures mesures conservacionistes que contribuïsquen al seu creixement.
Aquest projecte té una durada de tres anys, i inicialment va a desenvolupar-se a la Comunitat Valenciana encara que gradualment aniran incorporant-se àrees de les províncies d’Albacete, Conca, Tarragona i Teruel. D’aquesta forma, el ‘Projecte Llúdria’ contribuirà al fet que la Comunitat Valenciana siga el nucli des d’on es consolide la recuperació d’aquest mamífer tan amenaçat (Lutra lutra), inclòs en el Llibre Roig dels Vertebrats d’Espanya (Ministeri Agricultura, Pesca i Alimentació).

Col·laboració públic-privada al servei de la naturalesa
Un dels objectius d’aquesta col·laboració públic-privada impulsada per la Fundació Aigües de València, la Conselleria de Medi Ambient i la Fundació Limne és contribuir a la millora de l’estat d’alguns trams de riu i, sobretot, a la connectivitat entre espais naturals com a millora fonamental que contribuïsca a l’expansió de la llúdria a la Comunitat Valenciana.
D’altra banda, també servirà per a fer les propostes necessàries a les administracions competents en matèria d’aigua i biodiversitat, les denominades “accions correctores”, que permeten el flux d’individus entre conques o al llarg de trams fluvials que presenten discontinuïtat, fomentant així la creació d’una infraestructura verda que aferme la recuperació i l’establiment de nous nuclis poblacionals de llúdria en els rius valencians.

Et Pot Interessar