La Fiscalia xifra en 680 milions els diners defraudats pels expedients dels ERO a Andalusia

La Fiscalia Anticorrupció ha xifrat el muntant global dels fons de la Junta d’Andalusia per a afrontar compromisos davant de tercers per al pagament de les conegudes com a ajudes dels expedients de regulació d’ocupació (ERO) fraudulents entre els exercicis 2000 i 2009 en més de 680 milions, fons que, segons el Ministeri Públic, «no van haver d’eixir de les arques públiques» i pel que es va generar un «evident» risc de menyscapte de fons.

Així ho ha posat de manifest aquest dilluns la Fiscalia en el seu informe final del juí que celebra l’Audiència Provincial de Sevilla contra 21 ex-alts càrrecs de la Junta -després de retirar l’acusació contra l’ex-secretari general d’Hisenda Antonio Estepa- per delictes continuats de prevaricació i malversació pel procediment específic pel qual es concedien les ajudes dels ERO amb càrrec al programa pressupostari 22I, posterior 31L, per part de la Direcció general de Treball i que pagava l’Institut de Foment d’Andalusia (IFA), posterior Agència d’Innovació i Desenvolupament d’Andalusia (IDEA), després de rebre els fons per transferències de finançament des d’Ocupació, en virtut del conveni marc firmat al juliol de 2001.

Segons la Fiscalia, el muntant global dels fons del programa 22I i 31L destinats a afrontar compromisos davant de tercers assumits per la Direcció general de Treball per a donar ajudes ascendeix a més de 680 milions entre els exercicis 2000 i 2009, incloent el crèdit consignat inicialment en els pressupostos i les modificacions pressupostàries aprovades.

Fons destinats al pagament de tres tipus d’ajudes. Així, el fiscal Juan Enrique Egocheaga ha explicat que amb ajudes sociolaborals es van beneficiar durant aquest període 77 empreses, que van tindre la necessitat de presentar ERO o reduir la plantilla. Referent a açò, la Fiscalia ha evidenciat que no van ser les úniques empreses amb problemes en el període investigat, però «no van conéixer les ajudes» per la falta de publicitat i coneixement general de la convocatòria de les mateixes.

Sobre les ajudes a empreses en crisis i prenent com a referència les més de 200 ajudes analitzades per la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE), la Fiscalia considera que resulta «il·lús» pensar que 200 empreses andaluses eren «les úniques en crisis a Andalusia». En aquest sentit, ha assenyalat que van ser privats del seu dret a accedir a aquestes ajudes.

El tercer tipus d’ajudes van ser les que van usar fons amb finalitats diferents i aliens als recollits en el propi programa 31L de Relacions Laborals, com una campanya de publicitat del Servici 112, el programa de formació del voluntariat dels Jocs del Mediterrani d’Almeria, el finançament de pujades salarials contemplades en convenis col·lectius o fires d’artesanies locals.

Et Pot Interessar