12 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

La Farmacovigilància augmenta la qualitat assistencial a l’Hospital Comarcal Francesc de Borja

• L’hospital de Gandia activa un nou sistema per a detectar reaccions adverses a medicaments

• El procés crea una alerta automàtica per al servei de Farmàcia, que estudia cada cas i el notifica a instàncies superiors

• Evita que el personal sanitari realitze els avisos, per la qual cosa es guanya en temps, eficiència i seguretat a l’ésser un procediment automàtic

L’hospital Francesc de Borja de Gandia ha posat en marxa un nou sistema de detecció de reaccions adverses a medicaments i errors de medicació.

Aquest nou sistema detecta les reaccions adverses als medicaments dels pacients ingressats mitjançant el reconeixement dels diagnòstics registrats en el procés assistencial, de manera que es genera una notificació automàtica en el servei de Farmàcia de l’hospital.

Aquesta notificació inclou la informació necessària perquè posteriorment el cas siga estudiat pels farmacòlegs del Departament de Salut. A continuació, es notifica al Centre Autonòmic de Farmacovigilància o al Sistema de Notificació i Registre d’Efectes Adversos (SINEA) si es tracta d’errors de medicació.

“La notificació d’una reacció adversa per part dels sanitaris requereix un procés paral·lel a l’activitat assistencial pròpia, la qual cosa és complicat en un àmbit d’alta pressió assistencial; és per això que amb aquest nou sistema es guanya en temps, eficiència i seguretat perquè el procediment és automàtic”, explica el cap de servei de Farmàcia, Jose Luis Marco.

El sistema se suporta sobre el programa de prescripció electrònica Orion Clinic, gestor de la història clínica electrònica, de manera que la seua posada en marxa ha sigut possible gràcies al treball i la col·laboració dels serveis d’Informàtica i Farmàcia.

Les reaccions adverses als medicaments, inclòs els errors de medicació, són un problema de salut pública de primera magnitud. El Sistema Espanyol de Farmacovigilància utilitza la notificació espontània per part de professionals de salut, indústria farmacèutica o ciutadans a través de la web www.notificaram.es com a sistema de detecció.

Les reaccions adverses més greus són aquelles que han sigut la causa de l’hospitalització. Entre un 3 i un 5% de les hospitalitzacions són degudes a reaccions adverses vinculades amb els medicaments, inclosos els errors de medicació.

S’estima que més de la meitat dels ingressos hospitalaris per reaccions adverses als medicaments són prevenibles. Conèixer perquè han ocorregut és la base per a evitar-los. “És important saber el que està passant per a poder millorar la seguretat i efectivitat dels tractaments farmacològics”, ha afegit el doctor Jose Luis Marco.

El nou sistema de detecció de reaccions adverses és un gran avanç per a la gestió de la qualitat assistencial en el Departament de Salut de Gandia, sobretot en l’àmbit de la seguretat.

Articles relacionats