La Diputació acorda un «tancament ordenat» de Divalterra

L’equip de govern de la Diputació de València, presidit en funcions per Maria Josep Amigó (Compromís) després de la dimissió del socialista Jorge Rodríguez, investigat en l’operació Alqueria, ha acordat dur a terme un «tancament ordenat» de l’empresa pública Divalterra. Així mateix, ha manifestat la seua decisió de recolzar el candidat socialista i diputat provincial d’Hisenda, Toni Gaspar, com a nou president de la institució provincial.

Aquestes mesures s’han plantejat aquest dilluns en la reunió mantinguda per l’equip de govern que conformen PSPV, Compromís, EUPV i València en Comú amb la finalitat d’abordar qüestions després de la renúncia de Rodríguez com a president després de la seua detenció i posada en llibertat amb càrrecs en l’operació Alqueria, que investiga presumptes irregularitats en la contractació de personal directiu en Divalterra.

Així ho ha indicat després de la trobada Maria Josep Amigó, que ha destacat que el «tancament ordenat» d’aquesta empresa pública, per al qual no ha concretat data, s’abordarà «amb totes les garanties jurídiques que facen falta i els informes necessaris».

La presidenta en funcions ha comentat que la idea és anar buidant de competències Divalterra en favor de la corporació provincial o d’altres administracions com la Generalitat. Amigó ha comentat que l’equip de govern de la Diputació de València tenia «des de fa temps» marcat «el full de ruta» per a «anar buidant de competències» aquesta empresa pública. «Açò ja estava en el nostre full de ruta des de fa temps. No és una qüestió que ens plantegem ara de noves», ha declarat.

Igualment, preguntada pel futur del personal d’administració de Divalterra, Amigó ha repetit que s’haurà de comptar amb un «estudi jurídic i tècnic per a veure com es pot fer» el traspàs dels treballadors.

D’altra banda, respecte al moment en el qual podria fer-se efectiu el tancament de l’empresa pública, la també vicepresidenta primera de la institució provincial ha assegurat que no es poden «marcar terminis» i ha al·ludit de nou als informes tècnics i jurídics que s’han d’emetre.

«Dependrà del que jurídicament podem fer. Necessitem informes tècnics i jurídics que ens diguen de quina manera es podrà fer el buidatge, sempre ordenat, de les competències de Divalterra», ha exposat, al mateix temps que ha subratllat que en aquest procés, «per descomptat, mai es vulneraran els drets dels treballadors i treballadores».

Amigó ha enviat, d’aquesta manera, un «missatge de tranquil·litat» als empleats de l’empresa pública i ha insistit que «els seus drets mai seran vulnerats». «Estan per damunt de qualsevol cosa», ha afirmat Maria Josep Amigó. «Tots tenim clar que la responsabilitat és important. Hi ha molts treballadors. No podem dir dates ni dir ho anem a fer en un o dos mesos», ha dit.

En aquest punt, preguntada per si els brigadistes de Divalterra seguiran depenent de la Diputació o d’una altra administració, ha assenyalat que «la qüestió és mirar si tècnicament podran ser brigadistes de la Diputació, que serà la primera finalitat» i «si no, veure si poden transferir-se les tasques que fan els brigadistes a la Generalitat o a altres administracions».

Maria Josep Amigó ha afegit que en el consell d’administració que està previst que Divalterra celebre en breu, es produirà «el cessament dels cogerents i del secretari» d’aquest òrgan –Agustina Brines (ja cessada per Compromís), Xavier Simó i Jorge Cuerda, respectivament–, igualment detinguts en l’operació Alqueria. «Cessaran tots en el pròxim consell d’administració, tant els cogerents com el secretari del consell d’administració», ha dit.

Quant al futur dels assessors de Jorge Rodríguez també detinguts en la citada operació –Ricard Gallego i Manuel Reguart–, Amigó ha apuntat que «també cessaran» en canviar el president de la institució provincial. «Canviarà el president i quan es prenga en consideració la seua renúncia, cessaran tots els assessors. Els seus no seran renovats», ha declarat.

D’altra banda, respecte a l’elecció del nou president de la Diputació de València, Maria Josep Amigó ha avançat que l’equip de govern recolzarà Toni Gaspar, també alcalde de Faura (València). D’aquesta manera, com ha explicat, cap dels altres tres grups que integren l’executiu d’aquesta institució presentarà candidat a la presidència.

Aquesta és la mateixa postura que es va mantindre a l’inici de la legislatura, en 2015, quan les quatre formacions que conformen el govern provincial –PSPV, Compromís, EU i València en Comú– van recolzar el candidat socialista, llavors Jorge Rodríguez.

«La resta de membres de l’equip de govern no presentarem candidat i recolzarem el candidat del PSOE, que és Toni Gaspar», ha assenyalat Amigó, que ha indicat que aquest ha manifestat en la reunió d’aquest dilluns «la seua voluntat de presentar-se com a candidat a la presidència» de la Diputació.

La presidenta en funcions ha comentat, respecte a les dates en les quals se celebrarà el ple per a ratificar la renúncia de Rodríguez i les reunions pendents en Divalterra, entre elles el Consell d’Administració, que aquestes es tancaran aquest dimarts en la Junta de Portaveus de la corporació provincial. «Demà en la Junta de Portaveus tancarem totes les dates», ha asseverat.

La Diputació ha de dur a terme altres dos plens, el que servirà perquè prenga possessió la persona que substituirà Rodríguez com a diputat provincial i el d’elecció del nou president. Amigó ha afirmat que s’intentarà «entre aquesta setmana i la que vé fer tots els plens pendents» i complir d’aquesta manera els terminis marcats.

Els treballadors defensen els seus drets

Treballadors de l’empresa pública de Divalterra s’han mostrat «sorpresos» davant la decisió de la corporació provincial de dur a terme «un tancament ordenat» de la mercantil. «Matar el gos no acaba amb la ràbia. Acabar amb Divalterra no acaba amb la presumpta corrupció», han dit.

Així ho ha indicat la presidenta del Comité d’empresa de Divalterra, Ruth López, qui s’ha preguntat «què és un tancament ordenat» i ha reprovat que ningú de l’equip de Govern s’haja posat en contacte amb els treballadors per a comunicar-los aquesta decisió que, segons ha admès, han rebut amb «sorpresa» perquè no li l’esperaven.

Al seu juí, és «vergonyós» que siguen els treballadors i la pròpia empresa els qui «hagen de pagar» per les suposades «irregularitats» que hagen pogut cometre els polítics. «Nosaltres no hem comès cap delicte. Els treballadors no tenim la culpa de la roïna gestió perquè hem complit amb el nostre treball», ha defès.

D’aquesta manera, ha reprovat que «les errades en la gestió i el control» en Divalterra «els acaben pagant al final els treballadors». «Esperàvem que s’assumiren responsabilitats», ha comentat.

López ha remarcat que ara la seua prioritat és la «seguretat dels llocs de treball» ja que són més de 700 famílies les que depenen d’aquesta mercantil, per la qual cosa aquest serà l’objectiu que reivindicarà en el pròxim consell d’administració de Divalterra que està previst que se celebre aquest dijous.

Et Pot Interessar