13 C
Gandia
Dimarts, 5 desembre, 2023

La Cursa de la Dona revela tots els detalls en un acte a la Casa de la Cultura de Gandia

samarreta cursa dona

La Casa de la Cultura de Gandia ha estat l’escenari de la presentació de la XII Cursa de la Dóna Delikia de Gandia, un esdeveniment que va reunir els organitzadors, el CA Safor, amb autoritats municipals, col·laboradors, patrocinadors, i públic. Durant l’acte, presentat pels periodistes Xavi Blasco i Puri Naya (que són també ‘speakers’ de la carrera), es van donar a conéixer diversos detalls de la prova que tindrà lloc el diumenge 31 de març, com el circuit de 5,9 quilòmetres entre Gandia i Benirredrà, la samarreta tècnica oficial, els trofeus, el projecte solidari o la Fira de la Corredora.
Puri Naya va revelar la samarreta oficial d’enguany, una peça tècnica amb fons violeta (color triat per les participants amb el seu vot a través de les xarxes socials) i lletres en taronja fluor, dissenyada per Eva Nieto, així com els trofeus, dissenyats per l’empresa de Daimús Bronzes Jordá. 
També es va parlar del projecte solidari, un programa de xarrades en instituts per a previndre la violència de gènere des de les aules, dirigit a alumnes de 4t de Primària i que ja s’està desenvolupant en centres educatius per experts de l’empresa La Illeta, sota la supervisió de l’Ajuntament de Gandia, a través de l’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives. 

1 PUBLICO ACTOEs va fer un balanç dels entrenaments gratuïts, un pla de sis setmanes que va arribant a la seua fi, i que ja ha passat per Gandia, Benirredrà, Oliva i Tavernes de la Valldigna, amb més de 300 dones en total, sota les directrius dels monitors Miguel Ángel García, Andreu Fuster, Ana Savall i Merche Carbonell. Precisament, aquest divendres 15 serà el “entrenament faller”, amb un recorregut pels principals monuments de la ciutat, i el 24 de març es tancarà el cicle a Gandia amb una convidada d’excepció; la olivense Irene Garí, aler del València Básket femení. 
L’acte va seguir amb xicotet homenatge del club a quatre monitores de ‘fitness’ que cada any ajuden a apuntar a moltes dones a la Cursa; Clara Ruano, Merche Carbonell, Pepa Arbona i Silvia Puig, si bé aquesta última no va poder acudir. “Voler és poder”, va assenyalar Clara Ruano, qui va parlar en nom de totes elles, i va recordar com després de patir un accident domèstic en 1966 sent ella xiqueta els metges li van pronosticar que no tornaria a caminar, però va aconseguir recuperar-se i de major va complir els seus desitjos sent jutge d’halterofília, esport amb el qual va recórrer nombrosos països d’Europa. 
Es va anunciar també la Fira de la Corredora, el lloc pensat per a recollir els dorsals amb més tranquil·litat, en la plaça del Prado, i que comptarà un any més amb expositors de diverses marques i activitats de dinamització, amb la col·laboració del departament municipal de Comerç. Estarà oberta el divendres 29 de 18.30 h a 21 h, i el dissabte 30, de 10.30 h a 14 h, i de 18 h a 21 hores. 
Entre les autoritats van estar presents el director general d’Esports, Josep Miquel Moya; representants dels grups municipals de Gandia, les alcaldesses de Gandia i Benirredrà, Diana Morant i LolesCardona, respectivament; i la regidora d’Esports d’Oliva, Yolanda Navarro. També va haver-hi una àmplia representació de la societat gandiense i de les seues principals festes, com les Falleres Majors, o la Setmana Santa. 
En el torn de discursos el president del CA Safor, Vicent Boscà, va recordar que la Cursa de la Dóna “és de les més veteranes de la província, després de València”, i va destacar la seua vocació comarcal, ja que reuneix cada any a dones “no solament de la Safor, sinó d’altres municipis de la Vall d’Albaida, la Ribera o la Marina”. A més, en un any marcat pels imminents processos electorals, va voler deixar clar que la Cursa “no té cap ideologia ni intenció política, perquè el principal repte amb el qual va nàixer fa 11 anys és fomentar l’esport entre les dones i visibilitzar-les en les carreres populars mixtes”. Al mateix temps, va agrair el suport d’institucions, associacions veïnals, voluntaris, i la llarga nòmina de patrocinadors i col·laboradors. 
El director general d’Esports, Josep Miquel Moya, va comentar que tant de bo no feren falta manifestacions com les del 8M, carreres com la Cursa de la Dóna, o decrets com el del Consell que ha assegurat la presència de dones en les juntes directives de les federacions esportives, “però hui dia continuen sent necessaris”, per la qual cosa va felicitar els organitzadors de totes aquestes iniciatives. 
La vicealcaldesa, Lorena Milvaques, va elogiar el projecte solidari, “perquè l’educació és un pilar fonamental per a aconseguir la igualtat real entre homes i dones, i perquè tracta de desmuntar els mites de l’amor romàntic en les relacions de parella, unes conductes tòxiques que estan en l’arrel de la violència de gènere”. 

L’alcaldessa, Diana Morant, va agrair al club per “l’invent visionari que van tindre de crear aquesta carrera, malgrat les crítiques”, i va destacar que, al marge del seu projecte solidari, “només el fet d’eixir al carrer aqueix dia milers de dones a reivindicar-se ja és suficient, perquè el feminisme és la causa, la gran causa, com ja vam veure en les recents mobilitzacions del 8 de Març”. Per això, va afegir l’alcaldessa, “el 31 de març les dones tornarem a participar en la Cursa de la Dóna, corrent o caminant, per a demostrar una vegada més que juntes podrem amb tot”. La presentació va finalitzar amb un vi d’honor al jardí per a tots els assistents. 

Inscripcions obertes 
Cal recordar que el preu de la inscripció es manté a 6 euros (5 euros + 1 euro solidari), però a partir del 19 de març pujarà a 10 euros; 8 euros, més 2 euros solidaris. Les inscripcions es tancaran el dia 27. Les interessades poden apuntar-se de dues maneres; de forma telemàtica en la pàgina web oficial de la carrera (www.cursadeladonagandia.com) i també en punts físics, establiments situats a Gandia, Oliva, Tavernes de la Valldigna, Sueca, Dénia, Ondara, Xàtiva i Ontinyent.

Articles relacionats