15 C
Gandia
Diumenge, 3 desembre, 2023

La cultura de la pau a l’aula

• “Gandia baix les bombes”: El departament de Patrimoni i Arqueologia de l’Ajuntament de Gandia ha editat dues unitats didàctiques perquè l’alumnat de 6é de Primària i de 4t d’ESO s’aprope a un esdeveniment històric ben rellevant per a la configuració de la nostra societat actual, com és la Guerra Civil Espanyola i les seues conseqüències.

• Forma part del projecte “La veu dels refugis”, finançat per la Generalitat, i que ha portat 1.800 alumnes de 12 col·legis de Gandia i 8 instituts de la comarca als refugis antiaeris de la Peixateria i del Prado.

• S’hi treballa l’empatia i la intel·ligència emocional, posant-los en la pell de les persones que van patir els bombardejos i relacionant-ho amb els conflictes bèl·lics actuals. Comprendre la petjada del passat en el present permet que l’alumnat s’aprope a les arrels històriques dels problemes actuals. A més, des d’una perspectiva de gènere, coneixent el paper de la dona als dos bàndols enfrontats durant la Guerra Civil Espanyola.

La regidora delegada de Patrimoni i Arqueologia, Alícia Izquierdo i l’Arqueòleg Municipal, Joan Negre, han presentat aquest matí dues unitats didàctiques que, sota el títol “Gandia baix les bombes”, treballaran a 6é de Primària i 4t d’ESO, els 1.800 alumnes, de 12 col·legis de Gandia i 8 instituts de la Safor, que han visitat ja els refugis antiaeris de la Guerra Civil Espanyola, els Espais de la Memòria Democràtica del Prado i la Peixateria, dins el programa “La veu dels refugis”, finançat per la Generalitat, amb una subvenció de 9.500 €.

“Es tracta d’un material per a poder continuar treballant a l’aula la cultura de la pau després de les visites. Perquè cal conscienciar sobre els patiments que les guerres han generat al llarg de la història. Per això, el contingut relaciona els conceptes de la Guerra Civil amb la nostra actualitat, comparant-la amb altres conflictes bèl·lics de hui en dia, com ara a Síria. Sense oblidar la perspectiva de gènere present en totes les polítiques que generem, estudiant, per exemple, el paper que va desenvolupar la dona tant al bàndol nacional com republicà”. Izquierdo ha recordat que des de l’àrea de Gestió responsable del Territori i Patrimoni es treballa amb un esperit educacional.

Per la seua banda, Negre ha explicat que s’ha triat 6é de Primària i 4t d’ESO, perquè són etapes crítiques dins la formació de la identitat individual i col·lectiva, “per això els continguts fomenten l’empatia i la intel·ligència emocional, fent que l’alumnat es pose en la pell de les gandianes i gandians que van patir els bombardejos de l’aviació feixista italiana”, sent més freqüents a partir de l’estiu de 1938 i fins al 28 de març de 1939. Les últimes investigacions parlen de més de 2.000 víctimes civils al territori valencià pels bombardejos, sense comptar ferits i afectats.

“Gandia baix les bombes”

Comprendre la petjada del passat en el present permet que l’alumnat s’aprope a les arrels històriques dels problemes actuals, així com a les preocupacions de la gent en el present. És per això, que aquesta unitat didàctica està orientada a dotar d’eines i estratègies l’alumnat perquè siga capaç d’establir aquests vincles entre el passat i el present. Alhora, això permetrà que s’aprope també a un esdeveniment històric ben rellevant per a la configuració de la nostra societat actual, com és la Guerra Civil Espanyola i les seues conseqüències, conforme una perspectiva de llarga durada. Això suposa no només conéixer com ha canviat el record d’aquest conflicte al llarg del darrer segle, sinó com es construeix el seu significat.

Per a l’alumnat de Primària, aquests continguts es tradueixen d’una forma directa en el coneixement d’algunes nocions bàsiques respecte al desenvolupament del conflicte, la identificació d’alguns conceptes bàsics respecte als sistemes polítics i els conflictes armats, i l’aproximació d’un fet global a la seua vida quotidiana a través d’un cas d’estudi que pertany al seu dia a dia.

Per la seua banda, l’alumnat de secundària podrà copsar la importància que té aquest esdeveniment bèl·lic i la pèrdua de llibertats i drets que la instauració de la dictadura franquista comportà per a la ciutadania espanyola. D’aquesta manera, i a partir de l’anàlisi de fonts històriques i periodístiques, es pretén apropar a l’alumnat a aquesta dimensió tan complexa com és la reinterpretació que les societats donen al passat.

Finalment, Negre ha recordat que la subvenció de la Generalitat també ja ha servit perquè la Universitat de València, realitze cursos de guies d’interpretació del patrimoni i que ha permés crear una borsa de guies formats, responsables de les visites als refugis. Creant una economia circular.

Articles relacionats