15.2 C
Gandia
Divendres, 3 febrer, 2023

La cova del Bolomor reprén la campanya d’excavacions i investigacions

 

• L’equip d’investigadors treballa en els nivells superiors (I a V) i el nivell XIII per tal de preparar adequadament l’excavació del 2021, que s’ha vist condicionada per la pandèmia

Ha començat la 30a campanya d’excavacions i investigacions en la cova del Bolomor, que tindrà una durada de quatre setmanes i hi participen 12 investigadors amb totes les mesures de prevenció per a evitar possibles contagis.

Entre els objectius de l’actual campanya hi ha l’excavació dels nivells superiors (I a V) i del nivell XIII i la cerca d’utensilis, tot adaptat a preparar adequadament l’excavació de 2021 que la pandèmia ha condicionat en gran manera.

Els treballs en el jaciment es van iniciar l’any 1989, i les investigacions minucioses han donat com a resultat grans troballes, entre les quals destaquen quatre restes cranials humanes amb una antiguitat de 130.000 anys i estructures de combustió amb una cronologia de 235.000 anys, entre les més antigues d’Europa, fets que converteixen la cova del Bolomor en una referència del Paleolític.

Les excavacions en el jaciment són a part de les intervencions anuals del Servei de Recerca Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València, amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura.

La cova del Bolomor és un dels actius més importants del patrimoni cultural i històric de Tavernes, i l’Ajuntament treballa per a reivindicar la seua importància a escala estatal i europea. Així, s’està habilitant el Centre d’Arqueologia Experimental (Carex), del qual ja s’han executat les dos primeres fases, i s’impulsen activitats educatives i didàctiques per a acostar el jaciment als més menuts de la localitat.

Josep Fernández Peris, arqueòleg director dels treballs en la cova del Bolomor i fill adoptiu de Tavernes, i tot el seu equip han rebut aquesta setmana la visita dels regidors vallers Anna Bellver, Josep Llàcer, Miquel Tur i Lara Romero, els quals es van interessar per l’inici de les excavacions.

Activitats a la cova del Bolomor per al cap de setmana

La cova del Bolomor continua oferint activitats divulgatives paral·lelament a les jornades d’excavacions, i ha organitzat activitats per a tota la família durant aquest cap de setmana. El dissabte 24 d’octubre, a les 11 hores, es farà una demostració de tecnologia paleolítica en què s’incidirà en la indústria lítica, la caça i el foc. L’entrada per a adults té un cost de 3 euros, i la dels menors de 6 anys, 1,50 euros.

Mentrestant, el diumenge 25 d’octubre, també a les 11 hores, tindrà lloc una visita guiada al jaciment, amb punt de trobada en el pàrquing de la cova, seguida per la demostració de tecnologia paleolítica. En aquest cas, l’entrada per a adults és de 4 euros i la dels menors de 6 anys es manté en 1,50 euros. L’aforament serà limitat i, per això, cal reservar al telèfon 645 977 022 o al correu electrònic visitas@bolomor.com.

Articles relacionats