15.5 C
Gandia
Dissabte, 24 febrer, 2024

La consulta de micropigmentació oncològica de la Fe reconstrueix l’estructura arèola-mugró a 40 pacients

– Aquest tractament semipermanent ajuda a retornar la imatge corporal a pacients que han patit una mastectomia

– La Unitat de Mama de l’Hospital La Fe atén més de 300 nous casos de càncer de mama a l’any

La Unitat de Mama de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València compte, des de fa un any, amb una consulta infermera de micropigmentació oncològica dirigida a pacients que han patit o pateixen càncer de mama i han sigut sotmeses a una intervenció quirúrgica que ha modificat la seua imatge corporal.

Des de la seua posada en marxa el novembre de 2020, explica Sara Almerich, infermera impulsora del projecte i responsable de la consulta, “s’han beneficiat d’aquest tractament 40 pacients a les quals les reconstruccions han proporcionat una harmonia corporal, en la qual han recuperat el seu aspecte anterior, aportant-los salut mental i benestar”.

Durant aquest any de consulta, s’han realitzat unes quinze micropigmentacions i unes deu primeres consultes al mes. El que ha posat de manifest “la gran demanda que hi ha d’aquest tractament i per aquest motiu, després de l’estiu, està previst que augmentar els dies de consulta de micropigmentació per a donar una millor assistència a les pacients”, explica Ana Regueira, directora Infermera de l’Hospital La Fe.

La Unitat de Mama de la Fe atén més de 300 casos nous de càncer de mama a l’any, dels quals s’actua sobre la mama en més de 260 casos. Un 45% requereixen mastectomies. El nombre de reconstruccions immediates, en el mateix acte quirúrgic, durant la mastectomia, és el 30%. Després d’aquesta intervenció, explica el doctor Francisco Ripoll, cap de Secció de Cirurgia Mamària, “el nombre de pacients que necessitarien a l’any pigmentació de l’arèola serien entre 40-60 casos. Moltes d’elles necessitaran, segur, diverses sessions. De tota manera, cal tindre en compte que això té un efecte crida, i a mesura que es córrega la veu, dones que anteriorment no li ho havien plantejat, ara s’animaran al tatuatge”.

La micropigmentació hospitalària proveeix de color, forma i grandària l’arèola i mugró de la mama reconstruïda en pacients que han sigut mastectomizades a causa d’un càncer de mama o una cirurgia reductora de risc.

D’aquesta manera, afig el doctor Ripoll, “gràcies a aquest tractament s’aconsegueix que la pacient afectada resolga, d’alguna manera, la seua malaltia i torne a veure’s com abans, després de les intervencions mèdic-quirúrgiques”.

La micropigmentació oncològica és una tècnica semipermanent que introdueix i deposita pigments en les capes més superficials de la pell. Mitjançant maniobres especials es crea l’estructura arèola-mugró aconseguint un efecte 3D. La permanència és d’entre 2 i 5 anys, depenent del tipus de pell de la pacient i dels cuidats posttractament.

El tractament consta de tres sessions. En primer lloc, es realitza una primera consulta on es valora, diagnòstica i planifica a cada pacient i es realitza prova d’al·lèrgia del pigment. Posteriorment es realitza el disseny, i a continuació, és micro pigmenta i donen nocions a la pacient de les cures en el seu domicili. Finalment, al cap de 45 dies aproximadament del tractament per a revisar la cicatrització i realitzar un retoc si fora necessari.

La Unitat de Mama

La Unitat de Mama de la Fe és una unitat multidisciplinària en la qual treballen més de 20 especialistes d’Oncologia, Radiologia, Medicina Nuclear, Anatomia Patològica, Ginecologia, Cirurgia Plàstica, Rehabilitació, Cirurgia General (secció de Patologia Mama) juntament amb personal d’Infermeria, Auxiliars d’Infermeria i Administració.

Articles relacionats