-S’inclou una sèrie d’actuacions i recomanacions per evitar la deshidratació davant l’onada de calor d’aquests dies
La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha difós als centres residencials i als Centres Especialitzats d’Atenció a Majors (CEAM) dependents de la Conselleria una sèrie d’actuacions i mesures preventives, per a evitar que les altes temperatures previstes per a aquests dies suposen un risc per a la salut de les persones usuàries.
Aquest protocol té com a objectiu general facilitar informació d’ utilitat als professionals sociosanitaris dels centres per a la prevenció, detecció precoç i tractament dels efectes que puguin tenir les onades de calor en les persones grans, especialment les que es troben en situació de dependència, que són considerades d’ alt risc.
Les actuacions del programa es basen en primer lloc en la vigilància meteorològica, la previsió de temperatura i humitat de la qual es pot realitzar amb força precisió uns dies abans que es produeixi en un territori concret.
En funció d’unes temperatures s’estableixen diferents nivells de risc i les mesures a adoptar: Nivell 0 (verd) d’informació i vigilància, Nivell 1 (groc) d’alerta de risc, i nivell 2 (taronja) i nivell 3 (vermell) de mesures d’intervenció.
Recomanacions nutricionals
Els períodes calorosos i les onades de calor poden agreujar problemes de salut ja existents i els seus efectes poden aparèixer en tots els grups d’edat, però algunes persones presenten un risc més gran davant els efectes de la calor.
Hi ha col·lectius especialment sensibles a la calor excessiva, com la gent gran, que són més vulnerables a la deshidratació com a resultat d’una menor sensació de set, menor eficàcia de la seva funció renal i els fàrmacs que incrementen la pèrdua de líquids.
Per aquest motiu, la Conselleria inclou en el pla de mesures una sèrie de recomanacions nutricionals per a combatre la deshidratació en les persones dependents institucionalitzades o usuàries dels centres de majors.
Entre les mesures destaquen les següents:
– Afavorir la presa regular d’ aigua, de set a vuit vasos diaris, facilitant la seva disponibilitat mitjançant gerres o dispensadors en llocs de còmode accés per als residents. Per als residents amb major risc se suggereix l’ús d’ampolles d’aigua etiquetades i individualitzades.
– Incrementar la ingesta d’ aliments líquids i disposar també de begudes isotòniques.
– Administrar els líquids a temperatura adequada, sense que estiguin excessivament freds, de manera periòdica i repartida al llarg del dia, reforçant a més les preses de mig matí, berenar i sopar.
– Augmentar el consum de fruites i verdures.
– Evitar menjars massa copiosos i aliments excessivament condimentats o elaborats.
– Evitar situacions que puguin afavorir quadres de deshidratació.
El protocol inclou també recomanacions sobre la supervisió dels tractaments mèdics, així com la conservació i transport dels medicaments.