9.3 C
Gandia
Divendres, 3 febrer, 2023

La Comunitat Valenciana es manté en el top 3 de les autonomies més exportadores de l’Estat

– Les exportacions de productes agroalimentaris mantenen a la Comunitat Valenciana com la tercera autonomia espanyola més exportadora

– Descens generalitzat en totes les Comunitats Autònomes el mes d’abril

– La Comunitat Valenciana sofreix una baixada del 39,4 %

Les exportacions de la Comunitat Valenciana han aconseguit un valor de 9.500,1 milions d’euros en el primer quadrimestre de l’any, la qual cosa representa un descens del 10,4 % respecte al mateix període de l’any anterior, segons dades fetes públiques per la Direcció Territorial de Comerç de la Comunitat Valenciana.

Aquest descens de les exportacions -provocat per la caiguda de les vendes el mes d’abril – és dos punts menor que l’experimentada pel conjunt d’Espanya en aquest període, xifrat en un 12,4 %.

La directora general d’Internacionalització, Maria Dolores Parra, ha assenyalat que el descens de les exportacions el mes d’abril, situat en un 39,4 %, era previsible a causa del cessament de l’activitat en els principals destins de les exportacions de les empreses de la Comunitat Valenciana.

“Es tracta d’una tendència mundial, ja que el comerç internacional s’ha vist frenat a causa de la pandèmia a tot el món”, ha assenyalat.

Malgrat aquest alentiment de les exportacions, Maria Dolores Parra ha volgut destacar que la Comunitat Valenciana es manté com la tercera regió més exportadora, amb l’11,3 % de les exportacions espanyoles i que ens trobem en valors per al quadrimestre una mica superiors als registrats l’any 2015.

Respecte als sectors, Parra ha destacat l’excel·lent comportament de les exportacions de productes alimentaris que concentren el 26 % de les exportacions i ascendeixen un 14,8 %. En aquest capítol, destaca l’ascens de les exportacions de cítrics, amb un increment del 24,9 % respecte al mateix període de l’any anterior.

També els productes energètics registren increments de l’11,9 %. El sector d’automoció, amb un 16 % de les exportacions registra un descens del 37,5 %, els productes químics descendeixen un 5,6 %, les semimanufactures no químiques descendeixen un 5,7 %. En aquest capítol es troben els productes ceràmics, amb un descens del 8 %.

Els béns d’equip i les manufactures de consum registren descensos del 9,3 % i el 17,9 % respectivament.

Respecte a les perspectives de les empreses, la directora general d’Internacionalització ha assenyalat que “segons les dades recaptades en una enquesta” realitzada a empreses exportadores entre el 21 d’abril i el 4 de maig per Ivace Internacional, el 50 % de les empreses enquestades afirmaven haver patit un descens superior al 50 % en les seues vendes a França, Regne Unit, Rússia i la Xina a causa del cessament d’activitat en els mercats de destí i a problemes logístics. A més, les empreses assenyalaven una expectativa de recuperació d’entre un i sis mesos.

En analitzar les dades d’exportació per províncies, València exporta producte per valor de 5297,7 milions d’euros, amb un descens del 13,6 %, Castelló exporta per valor de 2460,6 milions d’euros, amb un descens del 6,7 % i Alacant registra exportacions valorades en 1741,9 milions d’euros, amb un descens del 5,4 %.

Per destins, les exportacions de la Comunitat Valenciana dirigides a la UE al gener-abril de 2020 han concentrat el 56,8 % del total i han registrat un descens del 6,9 % respecte al mateix període de l’any anterior. En el cas de les vendes a la zona euro (49,0 % del total), van decréixer un 7,4 %, mentre que les destinades a la resta de la Unió Europea (7,8 % del total), van disminuir un 3,7 %. En la resta d’Europa, les vendes a Turquia van augmentar un 2,5 % i les vendes a Regne Unit van disminuir un 24,8 %.

Les exportacions de la Comunitat Valenciana a Amèrica han descendit un 10,4 %, un 4 % a Amèrica del Nord i un 20,8 % a Amèrica Llatina-. Amb destinació a Àsia, les exportacions valencianes han experimentat un descens del 16,4 %, mentre el descens de les exportacions a Àfrica es xifra en un 12 %.

Articles relacionats