20.8 C
Gandia
Dimecres, 22 març, 2023

La Comunitat Valenciana comptarà amb 1,3 milions de vacunes en el mes de juny

– Ximo Puig anuncia 1,3 milions de vacunes al juny, que facilitaran que el 55% de la població compte amb almenys una dosi

– Les contractacions per a aquest estiu permetran reforçar l’atenció sanitària en zones turístiques i atendre les vacances, i se sumaran als 6.050 contractes COVID que es prolongaran fins a final d’any

– Puig destaca que la Generalitat preveu que entre juny i setembre visiten la Comunitat Valenciana més de dos milions de turistes d’altres països, més del doble que a l’estiu de l’any passat

– El president assenyala que la Comunitat s’ha situat ja “en la via ràpida de la recuperació econòmica i social”, al costat dels territoris que lideraran el creixement i l’ocupació en 2021

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat en Les Corts que, durant el mes de juny, que serà “clau” en el procés de vacunació, s’administraran 1,3 milions de dosis, la qual cosa farà possible que almenys el 55% de la població valenciana a vacunar tinga ja, com a mínim, la primera pauta inoculada, i que entorn del 30% estiga completament immunitzada.

Puig ha indicat en la sessió de control que el sistema sanitari valencià ha sigut capaç d’assumir el repte de la vacunació massiva, alguna cosa que es reflecteix també en què, fins ara, més de 1,7 milions de valencians i valencianes hagen rebut almenys una dosi.

El president ha anunciat també 6.500 noves contractacions de reforç del personal sanitari per a aquest estiu, que aniran fonamentalment dirigides a l’Atenció Primària i d’Urgències de les zones turístiques i al pla de vacances. Paral·lelament, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública renovarà 6.050 contractes de reforç COVID fins al 31 de desembre, amb una inversió de 140 milions d’euros.

La inversió total de Sanitat per a activar el pla de vacances i el pla de reforços d’estiu ascendeix a 64 milions d’euros.

En concret, el pla de vacances té prevista una inversió de 59,6 milions d’euros, la qual cosa suposa 1,9 milions més que l’any anterior, per a la contractació de més de 6.000 professionals que cobriran les vacances de personal del sistema sanitari públic en el període comprés entre l’1 de juliol i 30 de setembre, i el pla de reforços d’estiu, dirigit a reforçar les zones amb major afluència turística, suposa una inversió de 4,5 milions d’euros, destinats a la contractació de prop de 500 professionals.

Estimacions per a la temporada turística

Davant l’inici de la temporada turística, Puig ha avançat a més que, segons les estimacions de Turisme Comunidat Valenciana, l’obertura de fronteres i la recuperació dels viatges internacionals podria suposar l’arribada de més de dos milions de turistes d’altres països entre els mesos de juny i setembre, “més del doble que l’any passat”.

Quant al turisme de caràcter estatal, la previsió és superar en 500.000 les dades de l’any passat i arribar quasi als 7 milions de visitants amb residència a Espanya.

El president ha assenyalat que la Comunitat es troba “davant un nou escenari en el qual Espanya ha obert les fronteres al turisme estranger i amb l’expectativa que el Regne Unit alce les restriccions per a viatjar a Espanya”.

En aquest sentit, ha recordat la seua reunió amb l’ambaixador britànic a Espanya, Hugh Elliot, d’aquesta setmana per a traslladar-li la petició que el Regne Unit territorialitze les condicions per a desplaçar-se a Espanya i tinga en compte les bones dades epidemiològiques de la Comunitat Valenciana.

En la via ràpida de la recuperació econòmica i social

Puig ha assenyalat que el sacrifici i la responsabilitat de la societat valenciana han permés frenar la COVID-19 en la Comunitat Valenciana i situar-la com el territori amb menor incidència d’Europa, el que fa estiga en les millors condicions per a afrontar l’inici de la temporada estival i liderar la recuperació econòmica.

“Tot aquest esforç previ a qualsevol recuperació ens ha situat ja en la via ràpida de la recuperació econòmica i social”, al costat dels territoris que lideraran el creixement i l’ocupació en 2021, ha indicat Puig, que s’ha remés a les projeccions de les principals entitats financeres i d’anàlisi econòmica que així ho acrediten. En aquest sentit, ha al·ludit a l’informe del BBVA, que col·loca a la Comunitat en posicions destacades en creixement econòmic i creació d’ocupació.

A més, ha recordat que també aporten evidències que la Comunitat Valenciana ha suportat millor que altres territoris l’impacte de la pandèmia organismes com la Airef, que en el seu últim informe sobre l’evolució del PIB durant el primer trimestre de 2021, estableix que l’economia valenciana, malgrat la tercera ona i les mesures de protecció adoptades, va resistir millor que l’espanyola. De fet, va ser una de les quatre comunitats on va créixer el PIB. En particular, va ser la tercera que més va créixer en el primer trimestre (0,33%) d’enguany, mentre a Espanya va caure un 0,5% i a Madrid, un 1,2%.

A més, també ha assenyalat que entre abril de 2020 i abril de 2021, la desocupació va créixer menys en la Comunitat que a Espanya (1,8%, enfront de 2,1%) “i molt menys que altres territoris: set punts menys que Madrid”. I ha apel·lat també al fet que a l’abril les afiliacions a la Seguretat Social van créixer per primera vegada després de 12 mesos de caiguda, amb un augment del 4,4%, enfront de la mitjana d’Espanya (3,2%).

Puig ha aportat altres dades com el comportament del comerç exterior entre gener i març, període en el qual la Comunitat Valenciana va ser la segona autonomia més exportadora d’Espanya, i va liderar el ‘rànquing’ de creació empreses exportadores en 2020 en el sector agroalimentari. A més, l’Índex de Producció Industrial, tal com ha recordat, va augmentar un 19,5% el març de 2021 respecte al mateix mes de 2020, quatre punts per damunt de la mitjana (15,1%), segons dades oficials de l’INE, i, des de principi d’any, és la quarta que més ha crescut, per damunt de Madrid.

Articles relacionats