12.8 C
Gandia
Dissabte, 2 març, 2024

La Comunitat Valenciana assegura la suficiència financera amb el Fons COVID del Govern de l’Estat

-Soler: “Els 1.485 milions de euros del Fons COVID del Govern permeten a la Comunitat Valenciana assegurar la suficiència financera”

– Els 821,8 milions que ha publicat aquest dimecres el Govern es destinaran a cobrir despeses sanitàries extraordinàries i fer front a la caiguda d’ingressos en tributs cedits

– En total, la Comunitat rebrà un 9,2% del total de 16.000 milions, en línia amb el seu pes poblacional i econòmic

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat que “els nous recursos del Fons COVID del Govern suposaran per a la Comunitat Valenciana una injecció addicional de 821.814.230 euros, fins a alcançar pràcticament 1.500 milions, que ens permetran assegurar la suficiència financera i encarar amb garanties la reactivació econòmica després de la pandèmia”.

La quantitat que la Generalitat rebrà en els pròxims dies se suma als 663 milions percebuts al juny, de manera que, en total, la Comunitat Valenciana comptarà amb 1.485 milions, la qual cosa suposa aproximadament el 9,2% dels 16.000 milions amb els quals està dotat el fons i més del 6,5% del pressupost de la Generalitat per a 2020.

“Aquesta quantitat se situa en línia amb el pes poblacional i econòmic de la Comunitat Valenciana en el conjunt del país, la qual cosa evidencia que el Govern ha atés les nostres reivindicacions en el repartiment del fons”, ha subratllat Soler després de fer valdre “l’esforç de l’executiu per a atendre les necessitats financeres de les autonomies davant la despesa derivada de la COVID-19 i que, en gran manera, hem hagut d’assumir en tindre les competències de Serveis Social, Sanitat i Educació cedides”.

El conseller ha recordat que “el Fons COVID té caràcter no reembossable, és a dir, no genera ni dèficit ni deute, la qual cosa suposa un alleujament per als comptes autonòmics”. Així mateix, Soler ha fet valdre que és la primera vegada que un Govern realitza una aportació extraordinària d’aquestes característiques a les comunitats al marge del sistema de finançament autonòmic, tal com va reclamar en el seu moment el president de la Generalitat, Ximo Puig.

No obstant això, el responsable d’Hisenda ha insistit que “l’aportació extraordinària del fons COVID no soluciona el problema de l’infrafinançament i l’equitat” i ha insistit que “aquesta era una ajuda imprescindible i necessària, però no supleix la urgència de reformar el sistema de finançament perquè totes les autonomies comptem amb els mateixos recursos per a fer front a la recuperació”.

El BOE ja ha publicat aquest dimecres les ordres ministerials per a distribuir en els pròxims dies a les autonomies el segon tram del fons, destinat a cobrir despesa sanitària, mentre que al desembre arribarà una nova injecció per a compensar la menor activitat econòmica per la pandèmia.

Distribució del fons

Dels 821 milions que rebrà la Comunitat Valenciana en els pròxims dies, 263 milions es destinaran a cobrir despeses sanitàries extraordinàries (segon tram) i 558,7 milions a compensar la caiguda d’ingressos en tributs cedits.

Si atenem els recursos globals que rebrà la Comunitat Valenciana a fons perdut procedent del Fons COVID que ascendeixen a 1.485 milions, 713 milions es destinaran a sanitat, 558 a pal·liar el minvament d’ingressos i 214 milions a educació.

Articles relacionats