28.8 C
Gandia
Dissabte, 30 setembre, 2023

La ciutadania valenciana pot traure medicaments presentant el SIP en altres països de la Unió Europea

– Sanitat posa en marxa la dispensació de medicaments a ciutadans i ciutadanes de la Comunitat Valenciana en altres països de la Unió Europea

– Serà necessari presentar la targeta sanitària individual (SIP) i el DNI o passaport

– Actualment, els països de la UE amb els quals es pot interoperar són Croàcia, Finlàndia, Polònia i Portugal

– S’han realitzat ja un total de 77.752 descàrregues del resum del pacient europeu, que la Comunitat Valenciana va posar en marxa en 2021

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha posat en marxa el projecte europeu d’interoperabilitat de recepta electrònica, a través del qual els ciutadans de la Comunitat Valenciana podran tindre accés als medicaments prescrits per un professional sanitari en la seua comunitat autònoma d’origen (l’encarregada d’emetre la seua targeta sanitària) en qualsevol farmàcia d’un altre país de la Unió Europea (UE) adherit al servei El meu Salud@ue. Actualment, els països de la UE amb els quals es pot interoperar des d’Espanya són Croàcia, Finlàndia, Polònia i Portugal.

Per a això, és necessari presentar la targeta sanitària individual i un document identificatiu oficial amb fotografia (DNI o passaport), a fi de ser correctament identificat. La targeta sanitària europea no és vàlida per a recollir la medicació.

Abans que li siguen dispensats els medicaments en la farmàcia d’un altre país, al ciutadà li han de presentar un document en l’idioma del país d’origen (espanyol) denominat ‘Fulla d’informació al pacient’, on se l’informa del tractament de les seues dades personals al país de destinació on recollirà la medicació.

En aquest document s’explica la categoria de dades que es tracta, els seus fins, qui poden accedir a les seues dades, la base jurídica, per quant temps i on es conserven les seues dades i drets.

Si després de llegir el document el ciutadà o ciutadana està d’acord amb el contingut, no és necessari que el signe, donarà la seua conformitat verbalment i, en aquest moment, el farmacèutic o farmacèutica ja podrà accedir a les seues dades d’identificació i a la seua medicació dispensable.

No es podrà retirar medicaments en nom d’una altra persona (fill, cònjuge, pare, etc.) i només es podrà recollir medicació per a un mateix, sempre després de presentar la targeta sanitària individual i identificar-se amb DNI o passaport.

Excepcions i reembossament

El ciutadà o ciutadana pot recollir qualsevol producte que li hagen prescrit, excepte els medicaments estupefaents i psicòtropics, efectes i accessoris, vacunes individualitzades, fórmules magistrals i productes per a dietoteràpies. Si li han prescrit qualsevol d’aquests productes, en l’oficina de farmàcia ho podran visualitzar, però no li’ls podran dispensar.

En el cas que un medicament disponible en un país de la UE no estiguera disponible en un altre país de la UE o estiguera comercialitzat amb una marca diferent, el farmacèutic li dispensarà un medicament equivalent.

En el moment de la dispensació, la farmàcia tindrà les dades de contacte del prescriptor per si fora necessari comunicar-se amb ell. En el cas de la Comunitat Valenciana, es facilitarà el telèfon de contacte del centre al qual està adscrit el professional sanitari que ha realitzat la prescripció.

En el moment de la dispensació, es pagarà el 100% del preu que tinga el producte al país en el qual s’estiga recollint i serà necessari sol·licitar el tiquet i la factura de la dispensació duta a terme per a, una vegada de tornada a la comunitat autònoma, sol·licitar el reembossament de la quantitat que corresponga.

Serveis transfronterers

Aquest projecte s’emmarca dins de la Directiva 2011/24/UE d’assistència sanitària transfronterera, que disposa que els estats membres de la UE garantisquen la continuïtat assistencial de tots els ciutadans dins de la UE. Per a això, es crea la Xarxa de Sanitat Electrònica o eHealth Network (eHN), la comesa de la qual és desenvolupar un marc europeu d’interoperabilitat per als serveis transfronterers d’informació de sanitat electrònica.

D’aquesta manera, el projecte de recepta electrònica europea és el segon servei de salut digital transfronterer posat en marxa per la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, al costat de l’informe de salut europeu o resum del pacient europeu. Aquest resum possibilita l’accés a les dades clíniques rellevants dels ciutadans de la Comunitat Valenciana que requerisquen assistència sanitària no programada fora del seu país per part dels professionals sanitaris del país europeu al qual s’han desplaçat.

La Comunitat Valenciana va ser la primera comunitat autònoma a posar aquest projecte en producció en 2021. Des de la seua posada en marxa, s’han realitzat un total de 77.752 descàrregues d’aquests informes.

En aquest moment, la interoperabilitat d’aquests resums ja és possible amb Portugal, França, Croàcia, Luxemburg i Malta. I està en proves amb altres països com Grècia, Estònia, Països Baixos i República Txeca, que han aconseguit establir les condicions necessàries per a interoperar.

Articles relacionats