11.1 C
Gandia
Diumenge, 21 abril, 2024

Joves de la Safor comparteixen experiències amb Joves de la regió boliviana de Santa Cruz de la Sierra

– Joves de la regió boliviana de Santa Cruz de la Sierra intercanvien polítiques juvenils amb la Mancomunitat de la Safor

– El Fons Valencià per la Solidaritat impulsa una passantia de joves de Bolívia perquè intercanvien amb diferents ajuntaments i entitats locals i juvenils valencianes coneixements i experiències al voltant d’incidència política de la joventut

– Aquesta visita de treball està emmarcada en un projecte de cooperació del Fons Valencià, la qual està apoderant la democràcia local de 7 municipis del Departament de Santa Cruz de Bolívia i impulsant un desenvolupament humà, just i sostenible des de la participació juvenil

Una delegació de joves de Bolívia, mitjançant el Fons Valencià per la Solidaritat, ha compartit experiències i coneixements amb la Mancomunitat de la Safor en matèria de polítiques de joventut i participació juvenil. L’objectiu ha estat absorbir, per totes les parts participants, aprenentatges que impulsen la incidència juvenil com a eines d’apoderament de la democràcia local i de foment d’un desenvolupament humà, just i sostenible.

En concret, la delegació -la qual també és beneficiària d’un projecte de cooperació internacional del Fons per al foment de la incidència de la joventut en les polítiques de 7 municipis del Departament de Santa Cruz de Bolívia- està formada per María Angélica Becerra, tècnica de l’ONGD PROCESO Servicios Educativos (contrapart del Fons a Bolívia), Sonia Gómez, responsable de l’equip juvenil del municipi bolivià d’Ascención de Guarayosy Rubén Ribera, líder juvenil del consell local de la joventut del municipi de San Ignacio de Velasco.

Aquestes tres persones joves, juntament amb personal tècnic del Fons, han realitzat un encontre i activitats amb Calaix Jove, el departament de joventut de la Mancomunitat de la Safor. Així mateix, han visitat diferents espais, recursos i serveis per a la joventut que disposa la mancomunitat.
La joventut com a agents del canvi en el municipalisme bolivià

L’equip de joves de Bolívia que està portant a cap la passantia de treball a la Comunitat Valenciana és una mostra de les persones beneficiàries del projecte de cooperació internacional “Joventut chiquitana i guaraya, agents del canvi als seus municipis” del Fons Valencià per la Solidaritat, el qual s’està desenvolupant amb la col·laboració de l’ONGD PROCESO Servicios Educativos. El projecte s’està portant a terme a 7 localitats de Bolívia, en concret als municipis chiquitanos de San Ignacio de Velasco, San Miguel de Velasco, San Rafael de Velasco, San José de Chiquitos i Roboré, i als guarayos d’Ascensión de Guarayos i Urubichà, ubicats tots al Departament de Santa Cruz de la Sierra, al sud del país.

El projecte, del qual ja s’han dut a terme 5 fases en exercicis anteriors amb índexs elevats del compliment de les finalitats previstes, té com a objectius principals contribuir a la consolidació i enfortiment dels moviments juvenils chiquitanos i guarayos per a la seua participació com a actors socials, visibilitzar les necessitats i problemàtiques del col·lectiu jove i generar oportunitats per a millorar les seues condicions de vida. Actualment, s’està treballant en mecanismes de participació i en augmentar el seu reconeixement pels governs municipals i organitzacions locals; capacitar tècnicament i operativament a les entitats juvenils en pro de les seues necessitats i problemàtiques; i intercanviar experiències d’associacionisme juvenil entre persones joves del nord i el sud.

Per a la consecució d’aquestes finalitats -de les quals s’estan beneficiant de manera directa 140 persones dels equips tècnics juvenils dels diferents municipis, 700 persones joves de les diverses plataformes juvenils de les localitzacions d’actuació i 70 persones joves de les directives dels consells locals de joventut dels municipis bolivians, i de manera indirecta tota la població d’entre 15 i 25 anys que habiten els 7 municipis, la qual ascendeix a més de 25.000 persones joves i representa a quasi el 30% de la població- el projecte compta amb diferents àmbits d’actuació.

Per una banda, s’estan celebrant reunions amb actors polítics i socials perquè les plataformes juvenils compten amb l’aprovació oficial de la reglamentació de les seues lleis municipals, així com s’estan actualitzant diagnòstics locals de la realitat juvenil.

També s’està fent acompanyament perquè les plataformes conformen i consoliden consells locals de joventut i per tal que els quals tinguen un espai de coordinació amb els Governs municipals. Per altra banda, s’està capacitant a la joventut en matèria d’incidència política i social. Per últim, s’han portat a terme encontres virtuals d’intercanvi de coneixements i experiències entre la joventut beneficiària del projecte, associacions que conformen el Consell de la Joventut de València i la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de València, i actualment s’està fent la passantia a la Comunitat Valenciana.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valencia.

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana).

Ara, el Fons compta amb 140 entitats locals valencianes sòcies (131 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, du a terme projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del sud i el Fons és causada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Articles relacionats