Josep Daniel Climent presenta a Gandia «L’interés per la llengua dels valencians»

La Casa de la Cultura de Gandia acull dimecres dia 17 a les 19 h el llibre «L’interés per la llengua dels valencians», de Josep Daniel Climent, publicat en Edicions de la Drassana. La presentació correrà a càrrec del professor de valencià Josep Alandete.

Climent fa desfilar al seu llibre alguns dels personatges, llibres i fets que han esdevingut cabdals per tal de fer que la societat valenciana perceba el valencià com una llengua de cultura, digna i amb projecció de futur. Noms com els de Manuel Joaquim Sanelo, Teodor Llorente, Lluís Fullana, Josep Ribelles, Carles Salvador, Manuel Sanchis Guarner, Josep Giner, Enric Valor, Nicolau Primitiu Gómez o Francesc Ferrer Pastorreben una atenció específica, en correlació amb unes vides dedicades en cos i ànima a l’impuls de la llengua. També dones com Empar Navarro, Maria Beneyto, Anna Rebeca Mezquita o Maria Ibars, el record de les quals encara lluita contra l’oblit d’una societat amnèsica de veus femenines.

Igualment, també es fa memòria de la importància de determinades publicacions i activitats de referència al llarg del segle XX, com l’Acte d’Afirmació Valencianista de 1914, la tasca de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Valenciana i d’Acció Valenciana durant els anys 30, la publicació del Diccionari català-valencià-balearLa llengua dels valencians i les Lliçons de Gramàtica Valenciana o la posada en marxa dels cursos de llengua de Lo Rat Penat durant la postguerra. Un homenatge, en definitiva, a l’esforçat i titànic treball d’un seguit de valencians que en l’actualitat ens fan seguir caminant, a muscles de gegants, en la llarga marxa de la trajectòria històrica pròpia.

L’autor

Josep Daniel Climent (La Granja de la Costera, 1959) és llicenciat en Història, doctor en Filologia per la Universitat de València i catedràtic de secundària. Ha publicat nombrosos articles d’investigació i divulgació i és autor de llibres com L’obra lingüística de Lluís Fullana i Mira(Denes, 2004), Enric Valor. Estudi i compromís per la llengua (AVL, 2011) o Epistolari (1925-1968). Nicolau Primitiu Gómez Serrano-Emili Gómez Nadal (Generalitat Valenciana, 2014).

Et Pot Interessar