15 C
Gandia
Diumenge, 3 desembre, 2023

Josep Antoni Alberola rescata de l’oblit al músic gandià Manuel Climent

llibre josep antoni alberola

El musicòleg Josep Antoni Alberola, alcalde de Benifairó, ha presentat al monestir de la Valldigna el llibre ‘Manuel Climent, una biografia atípica d’un músic del segle XIX’, una biografia i a la vegada un treball d’investigació sobre el compositor gandià exiliat a París. L’alcalde de Simat, Víctor Mansant, qui va presentar l’acte, ha destacat que el llibre descobreix un compositor fins ara no massa conegut, que evolucionà del conservadurisme al liberalisme gràcies al seu exili a París. 
Manuel Climent i Cavedo va ser un romàntic que es relacionà amb músics de la talla de Bertini, Auber o Chopin. Format com a organista en la Col·legiata de Gandia i altres locals eclesiàstics, va renunciar als hàbits religiosos per casar-se. A partir de la mort de la seua esposa, s’allistà en l’exèrcit carlí, s’exilià a França i acabà els seus dies a Madrid. Va escriure una “Gramàtica musical” i diverses obres, “sensuals i amb un marcat exhibicionisme tècnic”, segons assenyalà el musicòleg Baltasar Saldoni.
Al remat, es tracta d’una obra divulgativa que Mansanet recomana a estudiosos de la música, historiadors, i públic lector. 

Articles relacionats