Josep Alandete, candidat de Compromís a l’alcaldia de Gandia: «L’estratègia passa perquè en 2019 no es perda cap vot nacionalista ni d’esquerres»

Josep Alandete, 59 anys i profesor de valencià, presumeix d’estar ben arrelat al teixit social de Gandia, i de ser un “militant adherit directament” a Compromís. Això li estalvia d’entrada haver d’estar encasellat en el Bloc o en Iniciativa del Poble Valencià, una mena de marca blanca dins el nacionalisme d’esquerres que no li vindrà malament en la tasca que se li ve al damunt de compilar afinitats en la carrera cap a l’alcaldia de Gandia. El passat 15 de juny es va imposar per sorpresa amb un 53’2% dels vots a la seua companya Alicia Izquierdo en les primàries de Compromís per a triar el cap de llista en les eleccions municipals de 2019. Una vegada superat l’obstacle intern, Alandete té una recepta: que no es perda ni un sol vot nacionalista i d’esquerres. I un manual per cuinar-la: una fòrmula pròpia de coalicions que considera idònia.

– La seua victoria a les primàries ha estat una sorpresa. A què creu que s’ha degut eixe resultat?

– Eixa victòria s’ha donat perquè estes primàries no s’han fet amb plantejament de partit, sinó de persones. Si s’hagueren plantejat en funció de partit no haguera guanyat.

– Creu que la resolució d’estes primàries deixa ferides?

– Jo he rebut molts missatges de suport de gent de l’altra candidatura. Per ahí no crec que hi haja problema. També he rebut felicitacions d’altres partits.

– També del PSPV?

– Encara no (l’entrevista és del dimarts 19 de juny).

– Li agradaría comptar en la seua candidatura amb els actuals regidors de Compromís?

– La candidatura s’ha de completar amb primàries, i jo li he demanat a Alicia (Izquierdo) que es presente. Amb Xavi (Ródenas) encara no he tingut temps de parlar.

– Un dels principals temors que despertava la seua candidatura és que no se’l considera partidari de reeditar la coalició Més Gandia en els actuals termes.

– A Compromís hi ha molta gent que pensa que la fòrmula de tots junts no suma. La prova la vam tenir en les darres eleccions locals i autonòmiques, en les que Compromís va obtenir més vots a les Corts que a l’ajuntament. La meua proposta consisteix a aconseguir que no es perda cap vot nacionalista i d’esquerres, i en 2015 se’n van perdre massa, 3.300, els dels partits nacionalistes i d’esquerres que van concórrer i no van obtenir representació.

– I com pensa aconseguir que no es perden vots per eixa banda?

– Només hi ha dues formes possibles, una seria anant tots junts, i l’altra amb Compromís d’una banda en solitari, i d’altra banda EUPV i Podem en coalició. A esta segona fòrmula li trobe més sentit pel que he comentat: està contrastat que la fòrmula de la coalició global no suma tot el que es pot sumar.

– Té amb prou feines mig any per a enllestir un projecte i una candidatura. Quina és la ruta?

– L’estratègia ha de ser un no parar. D’ací a les elecciones hem de treballar tots junts des de ja mateix. És un avantatge que ja tingam candidat i projecte per a començar a contactar amb la ciutadania. Després el programa el farem entre tots amb l’emprenta de Compromís, perquè tenim ja exemples de bona gestió en nombrosos municipis, des de ciutats grans a pobles menuts.

– Sembla vostè ben convençut de que les seues opcions de poder estar en condicions de ser triat alcalde són serioses.

– Jo sempre he dit que era més difícil guanyar les primàries que l’alcaldia, i les primàries ja les he guanyat. Jo faré el posible. La meua intenció és dedicar-me quatre anys amb intensitat al projecte de Compromís tal com jo l’entenc, obert i buscant el bé comú.

– Després de les eleccions de 2015, el suport de Més Gandia a la candidatura de la socialista Diana Morant a l’alcaldia, amb la complaença de Ciutadans, va generar molt de debat a la coalició Més Gandia. Quines serien per a vostè com a candidat les línies irrenunciables?

– Jo no pactaré amb la dreta, però tampoc ens caldrà pactar amb la dreta.

– Vol dir que en 2015 es va pactar amb la dreta?

– Llavors vam pactar amb el PSPV, no amb Ciutadans. Jo vaig votar a favor del pacte amb el PSPV. Això de 2015 ha estat una circumstància especial. Hi havia un govern balafiador que calia fer fora.

– PP i Ciutadans segueixen irreconciliables. Quin escenari li suggereix?

– Evidentment, les males relacions dels dos partits de la dreta ens faria partir amb avantatge.

– Queda no res per a encarar el temps de les propostes electorals. Perquè creu que Compromís és la millor opció?

– Si Compromís fóra la força majoritària, evidentment els aires serien uns altres a l’ajuntament. Però per concretar, les primeres mesures han d’anar a buscar un equilibri en el model econòmic. Cal estimular un model en el qual els llocs de treball que es generen aporten el valor afegit de la gent jove i capacitada. La nostra aposta ha de ser decidida en generar les condicions per a crear una ciutat intel·ligent i un tipus d’economia que porte valor afegit. Gandia ha de ser capdavantera en un tipus d’economía sostenible, que no ocupe terreny en excés de forma innecessària.

 

 

 

 

Et Pot Interessar