• Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència
• Programa d’activitats que inclou la participació de dones que desenvolupen la seua activitat professional i/o acadèmica en el camp de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques
El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) s’ha sumat, un any més, a la iniciativa 11defebrero.org per a commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.
En el marc d’aquesta acció, que té com a finalitat visibilitzar el treball de les dones que es dediquen a les àrees STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), s’inclou la campanya “Porte una científica al meu col·legi”. Impulsada pel Comité d’Igualtat del Campus de Gandia, amb el suport de la Càtedra IVIO-UPV i de l’American Space València, aquesta activitat es desenvoluparà del 7 al 18 de febrer.
Porte una científica al meu col·legi
La IV edició de “Porte una científica al meu col·legi” torna a les aules dels centres d’educació infantil, primària i secundària. L’objecte és donar a conéixer el treball de dones científiques i acostar a l’alumnat les professions
cientificotècniques.
Per a això s’han programat diverses activitats que impartiran dones que duen a terme la seua labor professional i/o acadèmica en l’àmbit de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques.
Dona i Ciència
El reconeixement dels mèrits aconseguits per dones científiques continua sent una assignatura pendent. De fet, a les aules encara falten referents femenins que inspiren i permeten a xiquetes i adolescents veure’s reflectides. Factor clau en la superació dels estereotips de gènere que persisteixen hui dia en la societat i que influeixen en l’elecció i projecció d’un futur professional.
Segons l’informe Igualtat en xifres MEFP. Aules per la Igualtat, publicat en 2021 pel Ministeri d’Educació i de Formació Professional (MEFP), les xiques constitueixen el 53,5% de l’alumnat matriculat en Batxillerat; encara que la seua presència en la modalitat de Ciències descendeix fins al 47%. Aquestes diferències també són presents en els estudis de Formació Professional (FP).
Amb l’objectiu d’aconseguir una major participació i progrés de les xiquetes i les dones en la ciència, en els últims anys s’han posat en marxa diverses iniciatives, entre elles les que organitza el Campus de Gandia, per a reivindicar el paper de la dona en la ciència.
Activitats 11F
− Tècniques d’estudi de cetacis (8 i 9 de febrer). Taller impartit per Blanca Feliu i Eva Mestre, investigadores i professores del Campus de Gandia. Dirigit a estudiants de 2n de l’ESO de l’IES Gabriel Císcar d’Oliva.
− Un dia en la vida d’una dona científica (9 de febrer). Taller impartit per Eva Mestre i Maite Sebastiá, investigadores i professores del Campus de Gandia. Dirigit a estudiants de 1r de l’ESO de l’IES Gregori Maians d’Oliva.
− Projecció de Mission Blue (11 de febrer, a les 10.00 hores, a l’Aula Magna del Campus de Gandia).
Documental sobre la campanya de l’oceanògrafa Sylvia Earle per a salvar els oceans del planeta contra amenaces com els residus tòxics o la pesca excessiva. Activitat dirigida a estudiants de centres d’Educació Secundària.
− Crea la teua pròpia vacuna (11 de febrer). Taller impartit per Ángela Campos, Teresa Rubio i Pilar Sánchez, tècnic del Campus de Gandia. Dirigit a estudiants de 2n curs d’infantil del CEIP Miguel de Cervantes de Xirivella.
− Per què és necessari un dia per a les xiquetes en la ciència? Experiments de dendrocronologia (11 de febrer). Taller impartit per Virgínia Garófano, professora i investigadora, i Natalia Sastre, tècnic del Campus de Gandia. Dirigit a estudiants de 4t i 5é d’Educació Primària del CEIP Rosalía Bondia de Pego.
− Les dones rurals. Taller de cultius i cultura popular (11 de febrer) Impartit per Àngels Gandia, estudiant del Grau en Ciències Ambientals, a estudiants de 1r ESO de l’IES María Enríquez de Gandia.
− Les xiquetes i la ciència. Experiments de química recreativa (11 i 14 de febrer). Taller impartit per Josepa Costa, tècnic del Campus de Gandia, i Sagrari Torres, professora i investigadora. Dirigit a estudiants de 3r, 4t, 5é i 6é d’Educació Primària del CEIP Joan Martorell de Gandia.
− La màgia dels electrons (11, 15 i 17 de febrer). Taller impartit per Romina del Rey, professora i investigadora del Campus de Gandia. Dirigit a estudiants de 5é i 6é d’Educació Primària del CEIP Sant Pere Apòstol de L’Alqueria de la Comtessa.