20.6 C
Gandia
Divendres, 2 juny, 2023

IV edició “Porte una científica al meu col·legi”

• Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

• Programa d’activitats que inclou la participació de dones que desenvolupen la seua activitat professional i/o acadèmica en el camp de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques

El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) s’ha sumat, un any més, a la iniciativa 11defebrero.org per a commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

Un cientifica al cole 1

En el marc d’aquesta acció, que té com a finalitat visibilitzar el treball de les dones que es dediquen a  les  àrees STEM (ScienceTechnologyEngineering and Mathematics), s’inclou la campanya “Porte una científica al meu col·legi”. Impulsada pel Comité d’Igualtat del Campus de Gandia, amb el suport de la Càtedra IVIO-UPV i de l’American Space València, aquesta activitat es desenvoluparà del 7 al 18 de febrer.

Porte una científica al meu col·legi

La IV edició de “Porte una científica al meu col·legi” torna a les aules dels centres d’educació infantil, primària i secundària. L’objecte és donar a conéixer el treball de dones científiques i acostar a l’alumnat les professions
cientificotècniques.

Per a això s’han programat diverses activitats que impartiran dones que duen a terme la seua labor professional i/o acadèmica en l’àmbit de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques.

Dona i Ciència

El reconeixement dels mèrits aconseguits per dones científiques continua sent una assignatura pendent. De fet, a les aules encara falten referents femenins que inspiren i permeten a xiquetes i adolescents veure’s reflectides. Factor clau en la superació dels estereotips de gènere que persisteixen hui dia en la societat i que influeixen en l’elecció i projecció d’un futur professional.

Segons l’informe Igualtat en xifres MEFP. Aules per la Igualtat, publicat en 2021 pel Ministeri d’Educació i de Formació Professional (MEFP), les xiques constitueixen el 53,5% de l’alumnat matriculat en Batxillerat; encara que la seua presència en la modalitat de Ciències descendeix fins al 47%. Aquestes diferències també són presents en els estudis de Formació Professional (FP).

Amb l’objectiu d’aconseguir una major participació i progrés de les xiquetes i les dones en la ciència, en els últims anys s’han posat en marxa diverses iniciatives, entre elles les que organitza el Campus de Gandia, per a reivindicar el paper de la dona en la ciència.

Activitats 11F

− Tècniques d’estudi de cetacis (8 i 9 de febrer). Taller impartit per Blanca Feliu i Eva Mestre, investigadores i professores del Campus de Gandia. Dirigit a estudiants de 2n de l’ESO de l’IES Gabriel Císcar d’Oliva.

− Un dia en la vida d’una dona científica (9 de febrer). Taller impartit per Eva Mestre i Maite Sebastiá, investigadores i professores del Campus de Gandia. Dirigit a estudiants de 1r de l’ESO de l’IES Gregori Maians d’Oliva.

− Projecció de Mission Blue (11 de febrer, a les 10.00 hores, a l’Aula Magna del Campus de Gandia).

Documental sobre la campanya de l’oceanògrafa Sylvia Earle per a salvar els oceans del planeta contra amenaces com els residus tòxics o la pesca excessiva. Activitat dirigida a estudiants de centres d’Educació Secundària.

− Crea la teua pròpia vacuna (11 de febrer). Taller impartit per Ángela Campos, Teresa Rubio i Pilar Sánchez, tècnic del Campus de Gandia. Dirigit a estudiants de 2n curs d’infantil del CEIP Miguel de Cervantes de Xirivella.

− Per què és necessari un dia per a les xiquetes en la ciència? Experiments de dendrocronologia (11 de febrer). Taller impartit per Virgínia Garófano, professora i investigadora, i Natalia Sastre, tècnic del Campus de Gandia. Dirigit a estudiants de 4t i 5é d’Educació Primària del CEIP Rosalía Bondia de Pego.

− Les dones rurals. Taller de cultius i cultura popular (11 de febrer) Impartit per Àngels Gandia, estudiant del Grau en Ciències Ambientals, a estudiants de 1r ESO de l’IES María Enríquez de Gandia.

− Les xiquetes i la ciència. Experiments de química recreativa (11 i 14 de febrer). Taller impartit per Josepa Costa, tècnic del Campus de Gandia, i Sagrari Torres, professora i investigadora. Dirigit a estudiants de 3r, 4t, 5é i 6é d’Educació Primària del CEIP Joan Martorell de Gandia.

− La màgia dels electrons (11, 15 i 17 de febrer). Taller impartit per Romina del Rey, professora i investigadora del Campus de Gandia. Dirigit a estudiants de 5é i 6é d’Educació Primària del CEIP Sant Pere Apòstol de L’Alqueria de la Comtessa.

Articles relacionats