19.9 C
Gandia
Dissabte, 18 maig, 2024

Investigació de 62 casos de persones vacunades irregularment, entre elles 10 càrrecs públics

– S’ha sol·licitat a Salut Pública la tramitació immediata de diligències i, si és procedent, l’obertura dels corresponents expedients per a fitar els fets, circumstàncies i subjectes responsables de cada cas

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló ha informat de la tramitació de diligències i en el seu cas, obertura d’expedients informatius a 10 càrrecs públics, que formen part d’un total de 233 casos la vacunació dels quals ha sigut objecte d’anàlisi per no ajustar-se aparentment als grups de risc corresponents.

“De tots ells -ha concretat Barceló-, un total de 171 casos estan justificats per haver-se administrat la primera dosi de vacunes ja reconstituïdes a persones, bé del grup següent o bé de grups de risc justificats”. “Quant als 62 casos restants, són els que s’ha procedit a investigar amb més detall per a depurar, en el seu cas, responsabilitats”, ha destacat la titular de Sanitat.

Barceló ha precisat que va ordenar, tant a la Direcció General de Recursos Humans com a Salut Pública, l’obertura d’expedients informatius per a saber, en el primer cas, si algun professional de la Conselleria havia comés alguna irregularitat i, per un altre, si havien sigut vacunades persones no pertanyents als grups que els corresponia i si, de donar-se el cas, hi havia alguna causa que justificara aquesta vacunació.

Segons Barceló, de la informació recaptada fins al moment, es desprén que “es poden haver comés irregularitats” i, “donada la transcendència d’aquest assumpte i en nom de la transparència”, ha avançat alguns detalls “a costa del fet que se substancien diversos dels expedients que encara continuen oberts”.

Així mateix, la titular de Sanitat ha detallat que, des de la Direcció General de Recursos Humans de Conselleria, en aquest moment hi ha oberts 9 expedients informatius, entre ells els que ja estan en fase de diligències prèvies o aquells en els quals s’ha sol·licitat una ampliació d’informació. “Tots ells afecten personal propi que haja pogut intervindre en el procés de vacunació i, en trobar-se en tràmit, estan subjectes a la privacitat i protecció de dades corresponent”, ha puntualitzat Barceló.

Deu casos de càrrecs públics

Respecte a aquestes 62 persones que han rebut la vacuna sense correspondre’ls, la màxima responsable de la Sanitat valenciana ha referit també les condicions en les quals han ocorregut els fets en els casos de 10 càrrecs públics que, “per la seua especial rellevància i transcendència, es consideren d’interés general”, ha precisat Ana Barceló.

En el cas de Ximo Coll Moll, alcalde del Verger, i Carolina Vives Bolufer, alcaldessa dels Poblets, es van vacunar junts els dos el 8 de gener en el Centre de Salut El Verger per part del personal del centre, i es troba obert expedient de diligències prèvies.

Quant a Cristina Morera, en aquest moment regidora de Serveis Socials i Sanitat de Dénia, i algun dels seus familiars, va ser vacunada el 12 de gener en la residència Santa Lucia de Dénia i es troba obert expedient de diligències prèvies.

Pel que respecta a Jose Luis Cuesta Merino, en aquest moment fiscal cap de Castelló, va ser vacunat en el centre de salut 9 d’octubre, el 29 de gener s’inicien diligències prèvies per part de Recursos Humans. Els responsables de la vacunació són la coordinadora d’Infermeria d’Atenció Primària i un infermer. I es troba obert expedient de diligències prèvies.

Per part seua, Luis Rubio, alcalde de Vilafermosa, i que, com a alcalde, és també administrador de la residència municipal, es vacuna en la residència municipal, segons al·lega, perquè estava en el llistat de treballadors i residents facilitat per la residència i autoritzat per Salut Pública, on ell s’inclou. Es troba obert un expedient informatiu en el Departament de Salut de Castelló.

Quant a Francisco López López, alcalde de Rafelbunyol, la vacunació es va produir el dia d’inici de la campanya en la primera residència de la Comunitat Valenciana en la qual s’administrava la vacuna, motiu pel qual es va convidar a l’alcalde i se li va administrar una dosi que va sobrar al final de la jornada. S’arxiva l’expedient per part de Recursos Humans. En aquesta línia, Barceló ha destacat que ha tingut aquest dimarts coneixement de l’informe de Salut Pública de València, on s’al·lega que no existia un protocol. Referent a això, la consellera ha requerit a la directora general de Salut Pública perquè li aporte informació sobre el contingut d’un informe del qual, tal com ha assenyalat no ha tingut coneixement.

En el cas de Bernabé Cano, alcalde de La Nucia i diputat provincial, es vacuna el 6 de gener en la Residència Saba La Nucia. Es presenta juntament amb el regidor de Sanitat en la residència, sense tindre autorització per a això i incomplint, per tant, el protocol previst en els centres sociosanitaris, i sense figurar en els llistats de vacunació. I, malgrat l’anterior, és vacunat pel personal de la residència. Es troba obert expedient de diligències prèvies.

Respecte a José Galiana, regidor de Sanitat d’Oriola, va ser vacunat el 6 de gener en la residència Las Espeñetas. Es troba obert expedient de diligències prèvies.

Quant a Juan Bautista Roselló, diputat provincial responsable del Centre de Salut Mental Doctor Esquerdo, es vacuna el 12 de gener en el mateix centre en estar inclòs en el llistat de treballadors i residents facilitat per la Diputació per a la seua vacunació. En estar inclòs en el llistat, s’arxiva l’expedient per part de Recursos Humans.

Finalment, en el cas d’Àngel Ribes Belles, alcalde de Benlloc (Departament de salut de Castelló), s’estan investigant les circumstàncies en què s’ha produït la vacunació en aparéixer aquesta persona en el llistat facilitat per Salut Pública.

Tramitació de diligències i, en el seu cas, obertura d’expedients

Respecte a aquestes persones, la titular de Sanitat ha informat que “s’ha sol·licitat a Salut Pública la tramitació immediata de diligències i, si és procedent, l’obertura dels corresponents expedients per a fitar els fets, circumstàncies i subjectes responsables de cada cas”, així com l’aplicació, si escau, de les sancions recollides en la Llei 33/2001 General de Salut Pública i la Llei 10/2014 de la Generalitat de Salut de la Comunitat Valenciana.

Ana Barceló ha ressaltat que “les possibles irregularitats, 62, quan s’emporten posades més de 149.000 vacunes, un 0,041%, no entelen en cap cas un procés de vacunació que està transcorrent amb la més absoluta normalitat”.

Segona dosi: conclusions del Comité de Bioètica

Respecte al subministrament o no de la segona dosi de la vacuna a aquestes persones, la titular de Sanitat ha recordat que va ordenar que “no se’ls subministrara en tant es pren una decisió definitiva, valorant la transcendència mèdica que puga tindre la decisió, si és que la té, i tenint en compte la posició del Comité de Bioètica de la Comunitat Valenciana, a qui es va consultar”.

En aquest sentit, la responsable sanitària ha informat que el Comité ha traslladat al seu departament les seues primeres conclusions en les quals indica, que “l’administració d’aquesta segona dosi a aquestes persones hauria de plantejar-se tan sols després d’haver conclòs la vacunació dels grups recollits en l’estratègia de vacunació. La recomanació és, en tot cas, vacunar al cap de 6 setmanes de la primera dosi que, assegura l’informe del Comité, és el termini màxim marcat per l’OMS per a la segona dosi de la vacuna Pfizer“.

Segons Barceló, el Comité també recomana en el seu informe “que es prenguen mesures de sanció o disciplinàries que, administrativament i políticament corresponguen, i que analitzarà amb més profunditat el cas en el seu pròxim ple”.

Articles relacionats