23.4 C
Gandia
Diumenge, 14 abril, 2024

Gran treball de la Unitat de Prevenció del Càncer de Mama de Gandia

  • La Unitat de Prevenció de Càncer de Mama de Gandia ha detectat 667 casos en 18 anys
  • Dia Mundial del càncer de mama
  • Gràcies a aquest programa, una mitjana de 37 dones a l’any són diagnosticades abans que apareguen els primers símptomes
  • En el que va d’any 2019 s’han estudiat 8.531 pacients i s’han detectat 41 nous casos

La Unitat de Prevenció de Càncer de Mama del departament de salut de Gandia ha diagnosticat 667 casos des que es posara en marxa fa 18 anys. La majoria d’aquests casos s’han detectat en estadis precoços, la qual cosa permet l’aplicació de tractaments menys agressius, millorant la supervivència i la qualitat de vida de les dones que afronten aquesta malaltia.

En el que va d’any 2019 s’han estudiat 8.531 dones i s’han detectat 41 nous casos de càncer de mama. El Programa de Prevenció de Càncer de Mama es va iniciar en el departament de salut de Gandia al juliol de 2001. Actualment, s’està realitzant la novena ronda de garbellat.

En l’última ronda, més de 26.700 dones de 45 i 69 anys van ser convidades a realitzar-se les mamografies, de les quals van participar un 79%; una xifra que s’ha anat incrementant amb els anys i que és superior a l’objectiu establit pels estàndards europeus.

D’altra banda, tan sols un 6% de les usuàries va requerir alguna prova addicional per a completar el seu estudi, i en aproximadament cinc de cada mil de les participants en el programa, es va diagnosticar càncer de mama que no havia produït cap símptoma prèviament.

El garbellat es duu a terme mitjançant la realització de mamografies cada dos anys, per a això es remeten periòdicament a totes les dones d’aqueixa franja d’edat cartes on se’ls dona cita perquè acudisquen a fer-se la prova.

Es realitza en la Unitat de Prevenció de Càncer de Mama, que depén del Centre de Salut Pública de Gandia i està situada en la planta baixa de l’hospital Francesc de Borja. Aquesta unitat es coordina amb altres serveis sanitaris, tals com radiologia, anatomia patològica, cirurgia i oncologia, per a assegurar l’adequat tractament i seguiment dels casos detectats en el menor temps possible.

El programa té gran acceptació, prova d’això és que la participació ha anat augmentant amb els anys i la gran majoria de les dones que acudeixen a fer-se la prova continuen en el programa. A més, en el que va d’any s’han rebut 272 enquestes de satisfacció en les quals les usuàries consideren que reben un bon servei, perquè valoren a la Unitat amb un 4,9 sobre un màxim de cinc punts.

Addicionalment, el departament compta amb un Comité de Tumors de Mama, format per un equip multidisciplinari de facultatius de les diferents especialitats implicades, que revisen cada cas per a decidir de forma consensuada i individualitzada el tractament a seguir.

Descens de la mortalitat

El càncer de mama és en l’actualitat un dels problemes de salut que més impacte tenen, sent el tumor maligne més sovint diagnosticat entre les dones i la primera causa de mort per càncer en el sexe femení. La incidència d’aquest tumor augmenta a partir dels 45 anys, i és el grup de dones de 65 i 69 anys el que presenta una taxa més elevada.

El pronòstic d’aquesta malaltia i la possibilitat d’aconseguir la seua curació depenen en gran manera que siga diagnosticada precoçment. En la Comunitat Valenciana s’ha produït un descens progressiu de la mortalitat per càncer de mama des de l’any 2000, a causa de la labor del programa de garbellat de càncer de mama, així com a les millores en el seu tractament. Actualment, la supervivència als 10 anys del diagnòstic és del 78%.

Els factors de risc modificables d’aquest càncer inclouen el tabac, l’alcohol, la dieta rica en greix, l’obesitat, no tindre fills i la presa de tractaments que contenen estrògens. Per contra, és ben sabut que les dones que donen lactància materna tenen menys risc de desenvolupar aquesta malaltia.

Articles relacionats