El Govern anuncia un nou pla d’ajudes per a vehicles d’eneregies alternatives

El Govern prepara un nou pla d’ajudes als vehicles d’energies alternatives, inclòs el cotxe elèctric, després de la fi del Pla Movea, que va tancar la seua finestreta el passat 15 d’octubre. El Govern espera engegar el nou pla a final d’enguany.
Així ho reflecteix la resposta parlamentària donada pel Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital a la diputada d’Units Podemos Eva García Sempere (IU), qui preguntava a l’Executiu si preveia engegar un nou programa d’ajudes després d’esgotar-se l’esmentat pla.
En la seua resposta, el Govern recorda que, malgrat la fi d’aquest pla d’ajudes, en els Pressupostos de 2017 existeix una partida per a recolzar la mobilitat eficient energèticament i sostenible, per import de 50 milions d’euros, a gestionada per l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE).
«Es preveu que mitjançant aquest pressupost es definisca un nou programa de suport als vehicles d’energies alternatives, inclòs l’elèctric», assenyala el departament que dirigeix Álvaro Nadal, qui postil·la que «actualment s’està treballant en la definició de les característiques d’aquest programa».
En la seua pregunta, García Sempere preguntava a més per la valoració del Pla Movea i, concretament, si considerava que aquest pla «ha sigut poc ambiciós» ja que, argumenta, les ajudes a la compra de turismes elèctrics, pressupostades en 14,26 milions en 2017, es van esgotar en poc més de 24 hores des que s’obrira la web per a registrar la sol·licitud d’expedients per part dels punts de venda comercialitzadors.
L’Executiu justifica el «limitat pressupost» a una xifra «d’acord amb els esforços fiscals necessaris», però ho considera «un èxit», doncs creu que «està servint a la conscienciació d’una mobilitat més sostenible», i destaca que les diferents administracions públiques implicades en el mateix «han fet ús intensiu del seu pressupost assignat».
Així mateix, destaca l’esgotament del pressupost per a punts de recarrega i l’assignat a cada tipus de tecnologia, excepte per a vehicles elèctrics comercials i de gran grandària -té «menys demanda per les seues característiques i escassa oferta», assenyala el Govern-, així com en vehicles amb combustible Gas Liquat de Petroli (GLP).
García Sempere no ha sigut l’única diputada que s’ha dirigit al Ministeri d’Energia per a preguntar per la valoració d’aquest pla, ja que els diputats del PSOE Meritxell Batet i José Zaragoza Alonso van preguntar al Govern per si creia que, malgrat «la baixa dotació» econòmica, havia aconseguit el seu objectiu o si «la seua baixa dotació provoca l’efecte contrari».

«A causa precisament del seu èxit com a Pla, el pressupost s’ha esgotat ràpidament en quasi totes les categories», replica el Govern, que destaca que fins al mes de setembre es van matricular en 2017 un total de 4.258 vehicles elèctrics purs i híbrids endollables.

Així, el total de turismes elèctrics matriculats en els vuit primers mesos de l’any va arribar a les 1.926 unitats; 501 en derivats, furgonetes i ‘pick-ups’ elèctrics; i 1.788 turismes híbrids endollables.

Et Pot Interessar