18.9 C
Gandia
Dimarts, 26 setembre, 2023

Gandia, ullal de la literatura

 

–  Gandia es consolida com a capital de les lletres valencianes

–  Més d’un miler d’exemplars venuts i 4.000 assistents durant la 3a edició de la Plaça del Llibre a la Plaça Rei Jaume I

–  A un tir de pedra. Les més belles sendes de la Safor, de David Gomar, Òscar Martí, Vicent Cervera i Xavier Cervera (Edicions del Bullent)

Celebrada per tercer any consecutiu a la Plaça Rei Jaume I de Gandia del 30 de març al 2 d’abril, la Plaça del Llibre de Gandia ha comptat amb 35 activitats literàries, l’aportació de 16 editorials al programa i 1.800 títols de diferents matèries i tipologies a la venda en un espai gestionat per tres llibreries de la localitat (Ambra Llibres, Gavina Llibres i Llibreria Ferrer).

La ciutat de Gandia demostra un any més el seu múscul literari, posicionant-se com una ciutat “puntera en matèria de literatura i en l’interés per la mateixa”, tal com va afirmar José Manuel Prieto, alcalde de l’Ajuntament de Gandia. “Açò és possible gràcies a la xarxa que creen les biblioteques de Gandia” amb més de 1.700 activitats anuals de foment lector, sent la Plaça del Llibre, una de les accions més importants del foment lector en la nostra llengua al calendari anual.

“Gandia es consolida com allò que vol i allò que és: capital de les lletres valencianes”, afirma Liduvina Gil, regidora de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB). Al capdavall, la vàlua que li atorguen els ciutadans de Gandia a la literatura en la nostra llengua es fa notar aquesta setmana, rebent més de 4.000 assistents, participant en les activitats oferides per la Plaça del Llibre de
Gandia o adquirint algun llibre dels més d’un miler d’exemplars venuts.

Entre aquestes compres destaca un títol ben arrelat al territori –com el leit motiv d’aquesta Plaça–. A un tir de pedra. Les més belles sendes de la Safor, de David Gomar, Òscar Martí, Vicent Cervera i Xavier Cervera (Edicions del Bullent), ha estat l’obra més exitosa de l’edició d’enguany. I és que aquest compendi de senders de la Safor, estudiades amb profunditat, és un manual de referència que ens fa estimar el nostre paisatge, la nostra natura i el nostre llegat. La presentació d’aquest llibre va omplir la Plaça diumenge al matí, convertint la llibreria formada per Gavina Llibres, Ambra Llibres i Llibreria Ferrer en un catalitzador de venda literària.

El segueix al rànquing de vendes el Premi Proa de Novel·la 2022, Mater, de Martí Domínguez (Edicions Proa). La presentació d’aquest títol el divendres de vesprada també fou molt concorreguda, traduint-se en èxit de vendes. En tercer lloc, tenim Els inútils, d’Andreu Sevilla (Llibres de la Drassana). Tots tres llibres han estat inclosos en la programació de la 3a Plaça del Llibre de Gandia, amb les seues respectives presentacions o converses literàries, la qual cosa demostra un cop més l’agent dinamitzador que suposa la creació d’activitats al voltant del foment lector per part de la Plaça del Llibre, amb la posterior compra directa d’aquestes lectures col·lectives a l’espai urbà. Ocupen els següents llocs Les dones Borja. 

La programació d’enguany ha estat extensa i diversa, amb 35 activitats dirigides tant al públic infantil i juvenil com a l’adult en diferents formats i gèneres: presentacions de narrativa, assaig i LIJ, recitals de poesia, performances, clubs de lectura i concerts. A més a més, enguany s’ha celebrat el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil amb nombroses activitats per a tota la família.

Així doncs, “Gandia ha demostrat ser una ciutat arrelada al territori, a la llengua, bressol de la nostra literatura i que ha fet ja seua la Plaça del Llibre”, ha sentenciat també orgullós Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre. 

Articles relacionats