GANDIA S’ADHEREIX A LA XARXA DE CIUTATS SALUDABLES

Liduvina Gil, regidora delegada de Sanitat Pública i Polítiques Saludables de l’Ajuntament de Gandia, i Lydia Morant, regidora delegada d’Esports han presentat la recent adhesió de Gandia a la Xarxa de Ciutats Saludables.
La Federació Espanyola de Municipis i Províncies, el Ministeri de Sanitat i la Generalitat Valenciana, treballen conjuntament amb aquesta xarxa amb l’objectiu de dirigir la seua activitat a la promoció i la protecció de la salut i el benestar dels ciutadans d’acord als principis d’actuació que corresponen a la directriu de l’OMS. Hi ha 159 entitats que formen part d’aquesta iniciativa, 158 són ajuntaments i 1 és una diputació. En total son quasi 18 milions de persones dins de les Ciutats Saludables.

S’han realitzat tota una sèrie de programes, recolzats amb ajudes econòmiques, que conjuntament amb totes les ciutats s’avaluen per tal de veure el resultat en un municipi i poder ficar-los en funcionament en altres.
En paraules de la regidora de Sanitat: «La idea fonamental és que s’ha de treballar des de la base, des de l’inici, formant a la gent en salut per a evitar que en un futur hàgem de parlar d’infermetats cròniques o altres infermetats que han degenerat de mals usos o costums durant la nostra vida.»
En la mateixa línia va a treballar-se per poder formar part de la xarxa mundial. Aquestes polítiques van unides a l’esport, donat que es considera una pesa fonamental per a tenir bona salut.
Per la seua part, Lydia Morant ha volgut aportar informació sobre la participació de la seua regidoria en la iniciativa: «Un dels àmbits per convertir Gandia en una ciutat saludable és l’impuls de l’esport no sols com a generador de valors individuals i col•lectius sinó també com a generador de polítiques turístiques capaços d’atraure a la ciutat gent interessada en la seua pràctica en el nostre entorn urbà. Gandia és una ciutat que per les seues instal•lacions i paratges naturals, és idònia per a què la gent vinga ací a practicar esport.
Ens vam proposar convertir Gandia en un lloc idoni per a la pràctica d’esport amb circuits, rutes i espais per poder desenvolupar aquestes activitats i ser referencia tant a la ciutat com fora d’aquesta. S’ha impulsat també l’esport de base, el qual fa que es prioritze en l’educació des de l’edat primerenca que considerem fonament per a què la gent es desenvolupe en uns hàbits de vida saludable.
També estem promocionant l’esport per a majors mitjançant classes i activitats de manera gratuïta que els permeta accedir a elles i seguir actius.»
A més, al costat de Xavi Ródenas, Regidor Delegat de Gestió Responsable del Territori, s’han iniciat les sendes urbanes amb les ajudes de la Generalitat en un pla taller d’ocupació. La primera ruta ja s’ha realitzat i va des del Pont de Ferro fins al cementiri i tornat. Per a l’any vinent es vol fer la segona ruta de sendes urbanes que puje i baixe al Castell de Bairén.

Et Pot Interessar