19.6 C
Gandia
Diumenge, 24 setembre, 2023

Gandia proposa la creació d’una Xarxa de Refugis climàtics

– Aquests espais exteriors, fets per enfrontar l’emergència climàtica, s’activen només durant la fase preventiva de calor, que va del 15 de juny al 15 de setembre.

– Estan especialment dirigits a persones vulnerables a la calor (nadons, majors de 75 anys, malalts crònics i persones amb menys recursos)

– Han de tindre una bona accessibilitat, proporcionar àrees de descans confortables (cadires o bancs), aigua i ser segurs. Aquestes àrees són gratuïtes.

La regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Emergència Climàtica, Alícia Izquierdo, ha comparegut aquest matí en roda de premsa per explicar la nova proposta que, des del departament que lidera, es vol posar en marxa. Es tracta de la creació d’una Xarxa de Refugis climàtics per fer front a l’emergència climàtica que viu el món en general hui dia.

«La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat i la morbiditat, especialment en els grups més vulnerables, persones que o bé per la seua situació socioeconòmica o bé per la seua condició, salut o edat pateixen de manera més directa els efectes de la calor, per exemple la gent gran», ha començat contant l’edil.

Es preveu que pels efectes de la crisi climàtica, cada vegada hi haja més freqüència i intensitat d’onades de calor; actualment hi ha una onada de calor cada quatre anys de mitjana, i es preveu que en el millor dels casos aquesta freqüència es multiplique per huit i, en el pitjor, fins a 16.

«Així mateix, l’exposició a temperatures fredes també està relacionada amb un augment de la mortalitat, i com en el cas de la calor, afecta també els grups més vulnerables, com la gent gran i les persones en situació econòmica precària, per la pobresa energètica», ha afegit Izquierdo.

Per tots aquests motius, des de l’Ajuntament de Gandia s’ha proposat la creació d’una xarxa d’espais de refugi climàtic, que té les següents característiques:

-Els espais exteriors s’activen només durant la fase preventiva de calor, que va del 15 de juny al 15 de setembre. Proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen altres usos o funcionalitats.

– Estan especialment dirigits a persones vulnerables a la calor (nadons, majors de 75 anys, malalts crònics i persones amb menys recursos, etcètera). No és per a persones que requereixen atenció mèdica, que s’han de dirigir al centre de salut pertinent.

– Han de tindre una bona accessibilitat, proporcionar àrees de descans confortables (cadires o bancs), aigua i ser segurs.

– Els parcs urbans que formen part d’aquesta xarxa tenen una presència elevada de verd urbà (superfície 0,5 ha i índex NVDI (que indica la qualitat de la vegetació) 0,4; són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i disposen de fonts d’aigua i seients. A més, les àrees són totalment gratuïtes.

Articles relacionats