18.9 C
Gandia
Dissabte, 20 abril, 2024

Gandia presenta Nàutic, el primer dron marí de rescat fabricat a Espanya

La platja de Gandia acollirà aquest divendres la primera demostració a Espanya de Nàutic, el “primer salvavides a control remot fabricat a Espanya”, organitzat per Proteus Innovation i amb la col·laboració de Creu Roja.

S’ha vist que tres persones moren ofegades cada cinc minuts en el món, i el 68% succeeix en la mar. Només en el 2018 en aigües espanyoles es va batre el rècord de rescats en alta mar amb un total de 71.796 persones salvades, equivalent a 197 rescats diaris.

Un dels principals problemes que s’enfronten els sistemes tradicionals de salvament són: el temps d’actuació a l’hora de rescatar una persona i per tant, la quantitat de morts que això pot comportar.

Amb això, Nàutic permetrà disminuir significativament el temps d’actuació fins més de la meitat, minimitzar possibles riscos per al socorrista en cas que la zona de l’accident siga de complicat accés, així com augmentar de manera important el nombre de vides salvades gràcies a les funcionalitats que incorpora.

Nàutic està dissenyat per a dur a terme rescats en l’aigua i compta amb dues principals funcionalitats:

1- Pot ser dirigit per radiocontrol fins a la persona que necessite ajuda per a facilitar-li un dispositiu de flotació i remolcar-la fins a una zona segura, evitant posar en risc la vida del rescatador. A més, disposa d’un sistema de radi per a comunicar-se des de la costa amb
la persona que es rescatarà.

2- En el cas que la víctima siga passiva, el socorrista pot fer ús del dispositiu a manera de propulsor, pilotar-lo a bord i navegar fins a la persona molt més ràpid del que ho faria nadant. Una vegada en el lloc de l’accident, el socorrista posaria al rescatat en posició
de seguretat, l’asseguraria amb un arnés i el traslladaria a una zona segura.

Aquest nou salvavides mesura un metre, aconsegueix una velocitat de 8,5 nusos (15,7 km/h) i pot arrossegar 240 kg, l’equivalent a 3-4 persones.

La seua autonomia és de 50 minuts navegant i pot apagar-se o encendre’s des del mateix dispositiu. El comandament, a més de tindre un micròfon per a comunicar-se amb Nàutic a distància, té un rang d’abast de 500 metres.

El pes és de 16 kg, és resistent i molt senzill d’utilitzar, tant que no fa falta cap mena de formació prèvia.

Articles relacionats