18 C
Gandia
Dimarts, 21 maig, 2024

Gandia presenta la ‘Tardor Literària’ 2021

– Se celebrarà del 14 d’octubre fins al 20 de novembre i es compon dels cicles ‘Setmana de la Biblioteca’, ‘Setmana Literària’ i la novetat de les ‘Trobades amb autors’ que aglutinen un total de 43 activitats diverses de diferents gèneres literaris, en diverses llengües i per a tots els públics.

–  Liduvina Gil, regidora de l’IMAB: “Les biblioteques garanteixen l’accés a la cultura i contribueixen a crear una societat més desenvolupada, igualitària, formada i justa”.


– Toni Ordiñana, director de l’organisme: “Aquesta programació servirà per a construir una tardor en què el protagonisme es dirigisca al món de les lletres”.

La regidora delegada de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (l’IMAB) de Gandia, Liduvina Gil, acompanyat del director d’aquest organisme, Toni Ordiñana, ha presentat en roda de premsa l’àmplia programació de ‘Tardor Literària’ 2021, un projecte que se celebrarà des del 14 d’octubre i fins al 20 de novembre, Dia de les Lletres Valencianes, i que aglutina, a més de les accions que tradicionalment s’han posat en marxa per a celebrar la ‘Setmana de la Biblioteca’ (24 d’octubre) i la ‘Setmana Literària’, una efemèride consolidada a la nostra ciutat on se celebra la gala de Premis Literaris Ciutat de Gandia: LIX premi Ausiàs March de Poesia, XLIII Premi Joanot Martorell de Narrativa i V Premi Joan Roís de Corella a la Trajectòria Literària.

A aquest cicle cultural, que compta amb la col·laboració del CEIC Alfons el Vell, la Generalitat, el Palau Ducal o Saforíssims Societat Literària, entre altres entitats i associacions, pretén, tal com ha declarat Gil, “destacar el valor i la importància de les biblioteques públiques imprescindibles en la nostra societat”, així com donar protagonisme als treballadors que fan possible el funcionament d’aquests espais que existeixen des de fa milers d’anys i que han traspassat les barreres dels canvis, les necessitats socials i les innovacions tecnològiques.

“Les biblioteques garanteixen l’accés a la informació, la formació l’educació, aprenentatge i de forma general, a la cultura, i contribueixen a crear una societat més desenvolupada, igualitària, formada i justa”, ha destacat.

Així, es desenvoluparan un total de 43 activitats diverses relacionades amb el món de les lletres, amb diversos gèneres literaris, en diverses llengües i dirigides a tots els públics (animació lectora, xarrades, conferències, presentacions de llibres, tertúlies literàries, recitals, poètics, tallers i concerts).

D’altra banda, la responsable de l’IMAB ha destacat la innovació progressiva d’aquest organisme a l’hora d’organitzar propostes literàries cada vegada més nombroses i més diverses, esperit que es reflecteix en la novetat de les ‘Trobades amb autors’, un cicle de treballs que amplia el ventall d’activitats d’altres anys amb autors i autores, i amb el que es celebra la visita de noves figures prestigioses del món de l’escriptura, amb els quals els lectors i lectores podran interactuar.

Per la seua banda, Ordiñana ha agraït a tots els agents implicats per fer possible aquest esdeveniment, i ha posat en valor la qualitat d’aquest programa que es fa a Gandia per primera vegada, i que “servirà per a construir una tardor en què el protagonisme, l’actualitat i la llum dels focus mediàtics es dirigisca als lectors i lectores, als llibres, a les biblioteques, a les activitats literàries i no a la designació de Gandia com Ciutat Literària”.

Finalment, el director de l’IMAB ha anunciat que la ‘Setmana Literària’, primer cicle de la ‘Tardor Literària’, coincideix amb una exposició fotogràfica especial amb la qual l’IAMB i l’Ajuntament de Gandia ret homenatge a 15 escriptors i 15 escriptores de la nostra ciutat i de la Safor per a connectar el món de l’escriptura amb l’univers de la lectura i simbolitzar “la necessitat que té l’escriptor i escriptora de trobar un públic que després el llig”.

Aquesta mostra estarà exposada a la Biblioteca Central durant un parell de mesos, i després es traurà a la Plaça Rei Jaume I i al llarg del Passeig de les Germanies.

Programació ‘Tardor Literària’ 2021 a Gandia

Octubre – programa ‘Setmana de la Biblioteca’

Dijous 14 a les 19:30 hores a la Biblioteca Central: LES NOSTRES ESCRIPTORES, de Rosa Roig (text) i Manola Roig (il·lustracions).

Divendres 15 a les 19.00 h. a la Biblioteca Central: Acte de presentació de la campanya de TARDOR LITERÀRIA, i inauguració de l’Exposició fotogràfica “Lletraferits”.

Del dilluns 18 al diumenge 24 a la Xarxa de Biblioteques de Gandia: LA BIBLIOTECA SOLIDÀRIA amb venda solidària de llibres a 1 €, a benefici de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer La Safor, l’Associació Espanyola Contra el Càncer de Gandia i l’Associació Parkinson Gandia Safor.

Dilluns 18

• 10.00 h. al Teatre Serrano: Trobada de joves amb JORDI SIERRA I FABRA.

• 16.00 h a la Biblioteca Central: Trobada de professorat amb JORDI SIERRA I FABRA.

• 17.30 h a la Biblioteca del Parc de l’Estació: “Aventura pirata a la biblioteca”, a càrrec de Valeria Moreno.

• 19.30 h a la Biblioteca Central: DIA DE LES ESCRIPTORES, promogut per la Biblioteca Nacional d’Espanya amb el lema “Llegir les edats de la vida”. Presenten Teresa Pascual i Rosa Mascarell.

Dimarts 19 a les 17.30 h. (Biblioteca del Grau): “Aventura pirata a la biblioteca”, a càrrec de Valeria Moreno.

Dimecres 20

• 17.30 h. a la Biblioteca Infantil: “Aventura pirata a la biblioteca”, a càrrec de Valeria Moreno.

• 20.00 h. al Teatre Serrano, sala B: Cinema. Projecció de la pel·lícula The Public (2018), dirigida per Emilio Estévez.

Dijous 21

• 17.30 h. a la Biblioteca de Santa Anna: “Aventura pirata a la biblioteca”, a càrrec de Valeria Moreno.

• 19:30 h. a la Biblioteca Central: Trobades amb autors, amb IRENE RODRIGO, qui presenta el seu llibre Tres lunas llenas.

Divendres 22

• 10.00 h. al Teatre Serrano: Trobada de joves amb PACO ROCA.

• 17.30 h. a la Biblioteca de Benipeixcar-Raval: “Aventura pirata a la biblioteca”, a càrrec de Valèria Moreno.

• 19.30 h. a la Biblioteca Central: Trobades amb autors, amb PACO ROCA.

• 21 h. a la Biblioteca Central: Concert-recital de LATINTAVINO: El que vaig aprenent de la vida.

Dissabte 23

• D’11 a 14 h i de 17 a 21 h. a la Plaça Rei En Jaume: LA BIBLIOTECA A LA PLAÇA. Espai de lectura a l’aire lliure.

• D’11 a 14 h i de 17 a 21 h. a la Biblioteca Central: RELATS A CAU D’ORELLA, espectacle interactiu, a càrrec de l’Escola Teatre Serrano de Gandia i dirigida a tot el públic.

• 11.30 h. a la Casa de Cultura Marqués González de Quirós, sala d’actes: Trobades amb autors, amb ELOY MORENO, qui presenta el seu nou llibre, Diferente, que es publica el 21 d’octubre.

• 12.30 h. a la Plaça Rei En Jaume: LA MOTXILLA DE CONTES, a càrrec de Rebombori. Activitat per a públic familiar.

• 18.00 h. a la Biblioteca Central: LA FAMÍLIA DINO, a càrrec de Rebombori. Activitat per a públic familiar.

• 19.00 h. a la Plaça Rei En Jaume: JAZZ NOIR. Concert de Jazz de JORDI SANS feat. Joni Witzi trio.

Diumenge 24 (Dia de la Biblioteca)

• D’11 a 14 h – Plaça Rei En Jaume: LA BIBLIOTECA A LA PLAÇA. Espai de lectura a l’aire lliure. Horari especial de la Biblioteca Central i la Infantil: de 10 a 13.30 h.

• 12.00 h. a la Plaça Rei En Jaume: Concert de RAMONETS: Flipa!. Sorteig previ per a conéixer els tres guanyadors del REPTE LECTOR.

Dijous 28 a les 19.30 h. (Biblioteca Central, sala d’actes): Trobades amb autors, amb MARTA SANZ. Club de lectura: Parte de .

Divendres 29

• 19.00 h. a la Biblioteca Central: Presentació del poemari Allà on em porte el vers, de FERRAN BRETÓ. Amb la companyia de José Manuel Prieto, Josep Piera i Maria Josep Escrivà, Ferran Bretó Martínez (aquest últim presentarà el seu poemari, guanyador del Premi de Poesia Teodor Llorente 2021, de la Pobla de Vallbona).

• De 20 a 24 h. a la Biblioteca Infantil: ESPANTA LA POR, a càrrec d’Almudena Francés i Ideari. Dirigit a xiquets i xiquetes valentes de 3r a  de Primària.

Novembre – programació ‘Setmana Literària’

Dijous 4 a les 19.00 h. a la Biblioteca Central: Inauguració de l’Exposició ampliada “Lletraferides”, un homenatge als amants de les lletres.

Divendres 5 a 19.00 h. a la Biblioteca Central: Homenatge a la poeta FELÍCIA FUSTER.

Dissabte 6 a les 20.00 h. al Teatre del Raval Gandia: Concert de VERDCEL. Presentació del seu darrer treball musical, SOS. Memòria d’una pandèmia.

Diumenge 7

• 12.30 h. al Palau Ducal dels Borja: Visita literària al Palau.

• 19.00 h. al Teatre Serrano: BANDA CENTRE MUSICAL DE BENIOPA.

Dimarts 9 a les 19.00 h. al Teatre Serrano, sala B: Cine Pot. LONGA NOITE, d’Eloy Enciso.

Dimecres 10 a les 19.30 h. a la Biblioteca Central: Trobades amb autors: Conversa amb IRENE SOLÀ, guanyadora del Premi de Literatura de la Unió Europea 2020, per la seua obra “Cante jo i la muntanya balla”.

Dijous 11 Tot el dia a les Llibreries de Gandia: Celebrem el DIA DE LES LLIBRERIES.

Divendres 12 a les 18.30 h. al Teatre Serrano, sala B: HOMENATGE AL TIRANT LO BLANC. Lectura col·lectiva de fragments del Tirant.

Dissabte 13 a les 19.00 h. al Teatre Serrano: XXV HOMENATGE A LA PARAULA. Ignasi Mora: un escriptor insòlit.

Dilluns 15 a les 11.30 h. al Teatre Serrano: Trobada de joves amb SILVESTRE VILAPLANA. Presenta Lola Camarena.

Dijous 18 a les 19 h. a la Casa de Cultura Marqués Gonzàlez de Quirós, sala d’actes: Trobades amb autors: Conversa amb POL GUASCH.

Divendres 19 a les 19.30 h. a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, sala d’actes: Trobades amb autors: Conversa amb IGNACIO PEYRÓ.

Dissabte 20

• 12.00 h. al Palau Ducal dels Borja: VISITA LITERÀRIA AL PALAU.

• 19.00 h. a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, sala d’actes: Trobades amb autors: Conversa amb NAJAT EL HACHMI.

Diumenge 21

A partir de les 10.00 h. al Monestir de Sant Jeroni de Cotalba:

– 10.00 h. Experiència cultural, històrica i artística, amb una visita teatralitzada al monestir.

– 12.00 h. Experiència musical, amb el concert Plant d’Amor, Ausiàs March, de Capella de Ministrers.

– 14.00 h. Experiència gastronòmica, amb el dinar que se servirà al refectori del monestir, a càrrec d’Eventos el Poblet.

– 19 h. al Teatre Serrano: Acte de Lliurament dels PREMIS LITERARIS CIUTAT DE GANDIA 2021. Cloenda de la Tardor Literària 2021. Presenta Maria Fuster i dirigeix Joan Muñoz i Ximo Vidal.

Articles relacionats