15.4 C
Gandia
Dissabte, 26 novembre, 2022

Gandia ja té els pressupostos de 2021

Gandia aprova en el ple els pressupostos de 2021 i la plantilla de personal

· El plenari acorda per unanimitat la suspensió de la taxa d’ocupació de la via pública per ajudar a l’hostaleria

El plenari ordinari del mes de gener celebrat telemàticament ha aprovat amb els vots a favor de PSPV-PSOE i Compromís més Gandia Unida, l’abstenció de Ciutadans i els vots en contra de PP, els pressupostos per 2021.

D’altra banda, també va tirar endavant amb els vots favorables dels grups municipals que integren el govern i Ciutadans i l’abstenció del PP, la plantilla de personal per a aquest any, dos documents que marquen el funcionament del consistori per aquest any.

El principal acord ha estat l’aprovació del pressupost per a aquest exercici. Els comptes municipals compten amb un capítol d’ingressos de 85.300.000 euros i despeses per valor de 84.600.000 euros € i han estat aprovats per primera vegada en el mes de gener després d’una dècada. Aquesta proposta va ser aprovada amb els vots a favor de PSPV-PSOE i Compromís més Gandia Unida, l’abstenció de Ciutadans i els vots en contra del PP.

Els vuit aspectes més destacats del pressupost d’aquest any són:

1.- Reactivació econòmica i generació d’oportunitats per a la ciutadania i les empreses. Els pressupostos estipulen 2’5 milions d’euros en partides que impulsen i dinamitzen l’economia d’aquesta ciutat, com Turisme (1,8 milions d’euros), Promoció Econòmica i Comerç (771.000 euros). Un apartat que augmenta en un 20% respecte a l’any passat.
2.- En temps de pandèmia, més ajudes socials. La partida de Benestar Social inclou 1,4 milions d’euros, als quals se sumen les ajudes directes de la Generalitat i la Diputació fins a arribar als 2 milions d’euros.
3.- Consolidació de la recuperació dels serveis bàsics. El pressupost arriba a 20 milions d’euros, consolidant i millorant la gran aposta que ja en el pressupost de 2019 i 2020 es va fer per la recuperació d’aquestes partides. La partida d’aquest any representa el 23,4% de tot el pressupost.
4.- Retorn a la Mancomunitat. Gandia té l’oportunitat de liderar la comarca des de la institució que la representa i fer possibles polítiques associades de caràcter social, econòmic i territorial. La xifra pressupostada és de 225.000 euros.
5.- Millora de les instal·lacions esportives. El pressupost de 2021 preveu 700.000 € per reformar i millorar-les.
6.- Aposta per la revolució digital per fer de Gandia una ciutat intel·ligent. Es mantindrà i incrementarà a través d’ajudes d’altres administracions i fons europeus les quantitats destinades a innovació i transformació digital.
7.- Gandia és cultura i mantindrà l’aposta municipal que en aquest exercici estarà condicionada a l’evolució de la pandèmia.
8.- Inversions. Els comptes municipals destinaran 5 milions d’euros durant aquest any i se centraran en set importants inversions per tal de generar llocs de treball directes i indirectes en el pitjor moment de la pandèmia.
– Pont de l’avinguda d’Alacant. 1,4 milions / 24 llocs de treball.
– Instal·lacions esportives. 700.000 euros / 22 llocs de treball.
– Actuacions urbanístiques per rematar urbanitzacions a Marxuquera i altres de caràcter general. 500.000 euros / 20 llocs de treball.
– Pla de Sostenibilitat Turística. 438.000 euros que corresponen a l’Ajuntament / 18 llocs de treball.
– Urbanització zona equipaments i Sanxo Llop. 500.000 euros / 20 llocs de treball.
– ARRUR Raval, Beniopa i Elíptica. 250.000 euros / 12 llocs de treball
– Modernització noves tecnologies Ajuntament. 100.000 euros / 5 llocs de treball.
– Finalització de la reforma de vials de la platja amb un milió d’euros / 24 llocs de treball.

Aquestes actuacions lligades directament al pressupost municipal generaran un total de 146 llocs de treball directes.
A aquesta xifra cal sumar els prop de 40 milions d’euros que s’invertiran les administracions superiors en actuacions com el Pla Edificant, el Palau de Justícia, l’Espai Sanitari de Roís de Corella, la subestació elèctrica en Sanxo Llop, el Pla de Sostenibilitat Turística, els ARRUR de Beniopa-Plaça El·líptica i el Raval a més de la rehabilitació de la Torre dels Pares, la millora del CEAM, la nova planta de l’Espai Labora, la millora d’accessibilitat a la platja en Marenys de Rafalcaid, l’ampliació i millora del port de Gandia, el dipòsit anti DSU de Les Foies o el dipòsit de pluvials de Clot de la Mota.
Actuacions de més de 90 milions d’euros que suposaran la generació de més de 1.300 llocs de treball en total en els pròxims dos anys.

Sobre els comptes municipals, Diana Morant ha declarat que “hui hem aprovat un document que ens ajudarà a afrontar les conseqüències de la pandèmia i a reactivar econòmicament els sectors productius de la ciutat. Totes les administracions ens hem alineat per aconseguir que Gandia no pare i genere oportunitats per als nostres ciutadans i empreses“.

Per la seua banda, Ferran Martínez, regidor de Polítiques Econòmiques, ha afirmat que “Els gandians i les gandianes mereixen uns comptes públics que donen resposta a les seues necessitats. Amb capacitat d’adaptació a la realitat de cada moment, resistint o mobilitzant, i alhora inclusius i socials. Que no deixen de banda els que més ho necessiten i quan més ho necessiten“.

També, es va aprovar la proposta de l’executiu per a la plantilla de personal de 2021. Un document que a més ha comptat amb el suport dels sindicats i que contempla algunes de les propostes fetes pels mateixos per al present exercici.

El regidor delegat de Personal, Jose Manuel Prieto, ha volgut agrair en primer lloc el vot favorable de Ciutadans i ha destacat que des del seu departament “seguirem treballant, entre tots, per enfortir l’administració sense oblidar l’objectiu: prestar millors serveis públics, millorar les condicions de vida dels gandians i generar oportunitats d’ocupació pública. La millora de les polítiques públiques és una millora de la Gandia per la qual treballem” i ha afegit que “Fer més amb menys, ser més eficients i treballar junts per enfortir-nos i enfortir la ciutat que volem“.

Taxa d’ocupació de via pública
Finalment, el ple va aprovar per unanimitat la modificació fiscal de la taxa d’ocupació de via pública per a 2021. Aquesta acció ja es va impulsar l’any passat a l’inici de la pandèmia a proposta de fòrum socioeconòmic on estan representades les forces polítiques, sindicats i organitzacions empresarials i va ser novament acordada en la reunió d’aquest organisme celebrada aquesta mateixa setmana. La mesura té com a objectiu ajudar a pal·liar les conseqüències que la pandèmia està tenint en un sector tan important com l’hostaleria.

Articles relacionats