26.6 C
Gandia
Dimarts, 3 octubre, 2023

Gandia impulsa un projecte de visita museogràfica per a l’església de Sant Roc

• L’objectiu del departament de Patrimoni és donar a conéixer i explicar els diferents elements artístics i històrics de l’edifici de propietat municipal, però mantenint el seu culte religiós.

• Les obres d’acondiciament i reparació dels danys produïts en l’edifici es troben en una segona fase. L’actuació ha sigut possible gràcies a les ajudes rebudes per part de l’Estat per a cobrir les conseqüències del darrer temporal Gloria.

L’alcalde de la ciutat, José Manuel Prieto; el vicealcalde i regidor d’Urbanisme, Vicent Alandete; i la regidora de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo, han visitat aquest matí les obres de reparació i conservació de l’església de Sant Roc. Durant l’estada, han aprofitat per a anunciar el projecte de museïtzació que es pretén incorporar a l’edifici per tal de posar el valor el seu patrimoni artístic i històric en la ciutat.

Esglesia de Sant Roc Gandia fotografia Alex Oltra

L’església, segons Izquierdo, és un referent a la ciutat. Per aquesta raó, s’està treballant en el projecte de museïtzació d’aquest edifici de propietat municipal. «Quan dic museïtzació que ningú pense que anem a fer un museu; mantenim el culte religiós», ha assenyalat. L’objectiu fonamental és el de donar a conéixer i explicar els diferents elements pictòrics, ceràmics, escultòrics i arquitectònics que componen aquest edifici. Així doncs, per tal de fer realitat la visita museogràfica, l’església de Sant Roc -i les seues dependències- ha d’estar preparada.

Tal com ha explicat l’alcalde, l’Ajuntament de Gandia té la voluntat d’actuar en l’immoble i ja s’han realitzat dues fases de millora de l’edifici que s’han portat a terme gràcies a les ajudes econòmiques rebudes de l’estat espanyol després dels temporals Gloria, sobretot, i Filomena dels darrers anys. «Era pràcticament l’1,5% del total de les ajudes només en Gandia. La inversió de 45.000 euros va directament relacionada en la millora, la posada en valor i la consideració de l’església, un dels elements més identitaris de la ciutat», ha indicat.

Per la seua banda, el regidor d’Urbanisme, ha detallat les actuacions que s’han centrat fonamentalment en l’eliminació de les humitats que tenen el seu origen en filtracions capil·lars del subsol i en goteres que han fet malbé murs i cobertes de la capella i cambril del beat Andrés Hibernón. En la primera fase es va treballar en les teulades i les cúpules; en la segona, la qual han visitat aquest matí, s’ha centrat en la part del cambril. «Estem treballant sempre en la mirada posada en aquesta conservació del patrimoni i en el bé comú», ha afegit.

Es preveu que el projecte de museïtzació estiga en marxa a partir del 18 d’abril del any vinent en motiu de la festivat del beat Andrés Hibernon. En aquests moments, l’actuació està paralitzada per la prioritat que el govern li està donant a qüestions relatives a la crisi de la guerra d’Ucraïna i la pujada dels preus. «El primer són les urgències, però esperem que a final d’any o de cara a l’any que ve es poguera executar aquest projecte i donar-li aquesta possibilitat turístic-cultural a un edifici cèntric en la ciutat i amb un potencial patrimonial i històric molt important», ha conclòs la regidora de Patrimoni.

Articles relacionats