Gandia i Laval rememoren quaranta anys d’agermanament

Gandia i Laval consoliden els seus llaços de fraternitat 40 anys després de la signatura de la Carta d’Agermanament. Els alcaldes Diana Morant i François Zocchetto han rubricat aquest dijous en l’ajuntament de la ciutat francesa un nou document a través del qual reafirmen la seua voluntat de seguir mantenint relacions “de sincera amistat, unió i germanor per al progrés, el desenvolupament i benestar dels veïns i veïnes dels nostres municipis, que s’han unit en el desig de compartir, intercanviar i ser solidaris”.
A l’acte han acudit autoritats de Laval, com la regidora de Relacions Internacionals, JosianeDerouet; i regidors de Gandia, com la seua homònima, Liduvina Gil, i l’edil de Cultura, Joan Muñoz. També va estar present la presidenta del Comitè d’Agermanament, Alicia Serveaux.
L’alcaldessa Diana Morant va recordar en la seua intervenció que va ser el 14 de juliol de 1978, coincidint amb el Dia Nacional de França, quan les ciutats de Gandia i Laval van iniciar aquesta història en comú. “Han sigut 40 anys fructífers. Hem establit relacions culturals, turístiques, socials, educatives, esportives, solidàries, de coneixement i econòmiques. Hem compartit programes d’ajuda a països menys desenvolupats, programes de salut, d’aprenentatge de llengües. I també accions d’intercanvi de joves estudiants, d’associacions professionals, d’estades en empreses i d’experiències en l’àmbit municipal de funcionaris”.
La màxima autoritat municipal de Gandia va agregar que han sigut quatre dècades “en les quals nostres ciutats hem donat i rebut el millor de nosaltres. I seguirem en eixe camí d’oportunitats”.
Gandia i Laval tenen en comú la seua hospitalitat, la seua solidaritat, un important patrimoni i sobretot, la seua estima per la cultura. Gandia va ser distingida l’any passat com a Capital Cultural Valenciana, és Ciutat Borja i pàtria dels Clàssics Ausiàs March, Joanot Martorell i Joan Roís de Corella. Laval, membre de la Xarxa Nacional de Ciutats d’Art Històric, i coneguda pel seu impressionant conjunt monumental prestigiós i per ser ciutat d’artistes, com Dounaier Rousseau, pare de l’art naïf, i d’Alfred Jarry, creador del personatge Ubu Roi, precursor del surrealisme i del teatre de l’absurd francès.
Morant va assenyalar que tant Gandia com Laval han sigut capaços de convertir-se en aquests 40 anys en una “fàbrica d’emocions”, oferint experiències durant tot l’any per a ciutadans i turistes. Com a exemple, va posar les Falles, Patrimoni Immaterial de la Humanitat; o el Marché de Noël de Laval, que atrau a nombrosos visitants cada any i en el qual, enguany participa Gandia amb una representació de músics de la comarca, amb l’Associació Art i Més, amb un espai d’informació turística i amb l’Associació Fideuàde Gandia i Gastronomia.
Per la seua banda, l’alcalde de Laval ha tingut paralues d’agraïment per a tots els alcaldes de Gandia i Laval així com a tots els col·lectius que han mantingut la flama viva dels agermanaments.
“Els intercanvis són essencials per a compartir coneixements i cultura entre les ciutats. La història dels europeus s’escriu a través d’aquests intercanvis” ha delcarat François Zocchetto, qui ha finalitzat la seua intervenció afrimant que “en renovar aquest pacte contribuïm a escriure una nova pàgina de la nostra història comuna, fidel al nostre esperit d’antany”.
Tant Gandia com Laval estan convençudes de la grandesa dels agermanaments. Gandia, en breu s’agermanarà amb Fano (Itàlia) i Pleven (Bulgària), mentre que Laval, manté pactes amb Mettman (Alemanya); Garango (Burkina Faso); Laval (Canadà); Calcídica (Grècia); Boston (Regne Unit); i Vatava (Romania).
Amb aquest nou pacte, ambdues ciutats es comprometen a fer més fortes els seus llaços, a seguir desenvolupant activitats socials, culturals, econòmiques, esportives i turístiques i a seguir afavorint intercanvis d’estudiants, d’exposicions, en matèria de música i ball, i a continuar les relacions entre organismes, institucions i professionals. També a seguir afavorint mercats, fires i promoció de productes regionals.

Exposició ‘Gandia Panoràmica’
La signatura de la renovació de la carta s’ha produït després que els alcaldes de Gandia i Laval inauguraren l’exposició ‘Gandia panoràmica’, amb fotografies de Pep Aparisi i textos de Rafa Gomar, a través de la qual es pretén que els habitants de Laval coneguen la capital de la Safor. Aquesta mostra descriu la personalitat de Gandia i els seus habitants, i presenta una Gandia del segle XXI des del punt de vista més artístic.

Visita a la biblioteca
Altra de les activitats, dins del viatge a Laval de l’expedició gandiana, ha estat la visita a la biblioteca de Laval i als arxius, on s’ha intercanviat informació sobre com funcionen les biblioteques i centres culturals d’ambdues localitats.

Representació política, turísitica, cultural i gastronòmica
A més dels representants del consistori, la comitiva, convidada pel consistori francés, també està integrada per una representació de músics de la comarca, amb l’Associació Art i Més, un espai d’informació turística i amb l’Associació Fideuà de Gandia i Gastronomia.
Durant la jornada de divendres, els representants d’aquests col·lectius han participat en diverses activitats de promoció de la nostra cultura i gastronomia a més de presentar l’oferta turística de Gandia.

Et Pot Interessar