19.7 C
Gandia
Diumenge, 26 març, 2023

Gandia homenatjarà el Tio de la Porra amb una exposició a la Casa de la Marquesa

 

– La mostra estarà composta de diverses parts (records, materials audiovisuals, entre altres) i se situarà a la planta baixa a partir del 10 de setembre fins al termini de la Fira.

– Des dels departaments de Cultura i Polítiques Festives fan una crida a tota la ciutadania que vulga cedir temporalment materials relacionats amb El Tio de la Porra (fotografies, gravacions, elements de disfressa com ara el capell del personatge, les ulleres, el nas…) per a incloure’ls a l’exposició.

La Casa de Cultura Marqués de González de Quirós de Gandia acollirà enguany l’exposició ‘El Tio de la Porra’ amb l’ànim de representar i homenatjar la Fira i Festes de la nostra ciutat, que es celebrarà d’una manera alternativa a causa de la situació sanitària provocada per la pandèmia.

Fent una breu síntesi històrica sobre el Tio de la Porra, cal recordar que el primer documentat escrit en referència al personatge de ficció que protagonitza la celebració de les nostres festes data de l’any 1871, fa 150 anys, encara que la seua tradició sorgeix abans. Redactat pel notari Sanz i Forés, germà del Cardenal Sanz i Forés, l’escrit descriu a aquest personatge emblemàtic com un “‘figurón’ de farsa que anuncia les festes vestit al son del tambor”.

Per a la mostra artística, des dels departaments de Cultura i Polítiques Festives s’ha fet una crida a tota la ciutadania gandiana que vulga cedir materials relacionats amb El Tio de la Porra (fotografies, gravacions, elements de disfressa com capell del personatge, ulleres, nas…) que s’escanejaran i exposaran amb la resta dels objectes que hi estaran presents a la mostra per a engrandir la història d’aquesta figura tradicional. Tots els objectes seran retronats als seus propietaris al final de la Fira.

La mostra artística, que inclourà diverses parts, entre les quals records de gent de Gandia sobre la seua vinculació al Tio de la Porra i audiovisuals referents a aquest personatge de ficció, se situarà al segon pis de la Casa de la Marquesa i s’obrirà al públic el 10 de setembre i romandrà durant tota la fira.

Articles relacionats