13.9 C
Gandia
Dijous, 29 febrer, 2024

Gandia ha atés en dos anys a 170 persones refugiades de 28 nacionalitats

Des de la posada en marxa en 2017 del projecte d’Acollida i Integració de Persones Sol·licitants i Beneficiàries de Protecció Internacional, dins el programa Refugiats, Gandia ha atés a 170 persones refugiades. El regidor de Responsabilitat Social, Nahuel González, acompanyat del president de Creu Roja Gandia, Toni Martí, i la treballadora social responsable del projecte de Creu Roja d’acollida de persones refugiades a Gandia, Eva Tarrassó, han fet un balanç del treball realitzat des que es posara en marxa el projecte.

Creu Roja Gandia, tot i que porta més de 20 anys atenent a les persones refugiades a la ciutat, des de març de 2017 desenvolupa el projecte d’Acollida i Integració de Persones Sol·licitants i Beneficiàries de Protecció Internacional, dins el programa Refugiats. El projecte està finançat pel Ministeri de Treball, Migració i Seguretat Social, amb la col·laboració del departament de Responsabilitat Social de l’Ajuntament de Gandia, que els ha cedit dos habitatges (12 places). Així, des que es va posar en marxa el projecte, s’han atès a Gandia 170 persones. Totes han estat o estan fent ús dels serveis que ofereix Creu Roja a la ciutat. Al voltant de 70 a través del dispositiu d’acollida en vivenda de forma transitòria (6 mesos) i la resta s’han beneficiat també de l’itinerari.

Es pot dir que el projecte ha estat un èxit. Gràcies al treball que realitza Creu Roja des de fa molts anys moltes persones refugiades ja shan integrat a la nostra societat… Gandia demostra, una vegada més, que és una ciutat solidària i acollidora, en aquest cas per a les persones que fugen de situacions dramàtiques com són les guerres, les persecucions als seus països dorigen per raons ideològiques, religioses, dorientació sexual, etc… Nosaltres continuem treballant amb les persones nouvingudes en situació de vulnerabilitat social a través de lAgència Municipal PANGEA i en col·laboració amb les ONGs, ha indicat González.

Sistema d’Acollida de Protecció Internaciona

El Ministeri estableix el Sistema d’Acollida de Protecció Internacional, el qual es desenvolupa mitjançant itineraris de preparació cap a l’autonomia, amb la finalitat de facilitar la progressiva independència dels destinataris i la seua inserció sociolaboral en la societat d’acollida. Els itineraris s’instrumenten en 2 fases que corresponen a diferents necessitats, atenent al temps de permanència en el nostre país, la seua evolució personal i el grau d’autonomia adquirit. La duració de l’itinerari és de 18 mesos ampliables a 24 mesos en situacions d’extrema vulnerabilitat social.

L’objectiu de la 1ª fase de l’itinerari és oferir prestacions bàsiques (allotjament/manutenció) als residents en les vivendes, valorar possibles factors de vulnerabilitat i ajudar-los en l’adquisició d’habilitats necessàries per tal d’iniciar una vida independent a l’eixida del centre, facilitant el seu procés d’adquisició d’autonomia i integració en la nostra societat.  

La segon fase consisteix a realitzar un procés personalitzat d’orientació mitjançant el disseny d’un itinerari de preparació per a l’autonomia.

De forma transversal, el sistema d’acollida ofereix en les dues fases i durant tot l’itinerari els serveis d’aprenentatge de l’idioma, atenció psicològica, assistència jurídica, traducció i interpretació i d’activació laboral personalitzat.

El perfil de les persones ateses és molt divers, 28 nacionalitats diferents, famílies monoparentals, 30 menors… La majoria de les persones refugiades són homes, 100, front a 70 dones. Per aquesta raó, el serveis han danar adaptant-se de forma ràpida i constant en funció de les diverses necessitats de cada moment. Al final es tracta de persones amb una història de vida darrere molt dura que cal tractar, no només des del punt de vista jurídic, sinó amb suport psicològic fonamentalment, ha destacat Tarrassó.

Per la seua banda, Martí ha agraït l’aposta del Ministeri pel projecte de Creu Roja Gandia, així com la col·laboració de l’Ajuntament de Gandia amb la cessió de dos pisos. “També als professionals i al voluntariat de Creu Roja Gandia, sense els quals no seria possible el nostre treball”. La societat civil gandiana també s’ha bolcat des del primer moment, amb activitats com les del moviment cívic Refugiats Benvinguts Gandia, que al 2015 va recaptar diners i materials per ajudar Creu Roja Gandia en l’atenció primera de les persones nouvingudes, sobretot sirianes.

Articles relacionats