13 C
Gandia
Dimarts, 5 desembre, 2023

Gandia és la primera ciutat a Europa en aplicar la ciència de dades a la gestió de l’aigua

Gandia es convertirà en la primera ciutat europea que íntegrament monitoritzarà, controlarà i gestionarà el seu consum d’aigua a través de la xarxa de comunicacions Narrowband IoT (NB-IoT) de Vodafone, una tecnologia centrada a connectar a internet objectes quotidians que requereixen xicotetes quantitats de dades en períodes de temps llargs, i que en este cas connectarà els comptadors que es troben en zones subterrànies i en els interiors d’edificis amb poca o nul·la cobertura, on les xarxes de comunicacions habituals no arriben. 
L’Ajuntament de Gandia, Global Omnium i Vodafone fan possible que la ciutat es convertisca en un referent tecnològic per a les administracions públiques a través d’un projecte que ja ha començat a implementar-se i que estarà plenament operatiu en 6 mesos. 
Aquest projecte consisteix en el desplegament de dispositius connectats als comptadors d’aigua per part de Global Omnium. Aquests comuniquen amb la xarxa NB-IoT de Vodafone i proporcionen la informació horària dels consums dels comptadors dels ciutadans, comerços i indústries. D’eixa manera, permeten reduir les pèrdues d’aigua per pèrdues tant en les canalitzacions com en la instal·lació interior dels subministraments gràcies a la seua detecció precoç, al marge d’altres múltiples avantatges. 
Gràcies a la seua xarxa NB-IoT, Vodafone pot estendre els avantatges de la tecnologia IoT a altres serveis basats en objectes connectats.
Per a l’Ajuntament de Gandia suposa una primera pedra en la utilització de noves tecnologies per a millorar els serveis i subministraments públics. La xarxa NB-IoT desplegada en tota la ciutat permet engegar diferents projectes que milloren l’eficiència en la gestió de subministraments i millore el dia a dia dels ciutadans com la gestió intel·ligent de les places de pàrquing públiques, recollida intel·ligent de residus, gestió eficient de l’enllumenat públic, control de contaminació acústica, solucions de teleassistència o prevenció de riscos en edificis públics, per exemple. 
El desplegament d’aquesta tecnologia també ofereix noves possibilitats tant al teixit industrial i empresarial del municipi com als ciutadans. Alguns exemples d’aplicacions i casos d’ús que l’Nb-IoT són la gestió d’alarmes d’incendis o robatori a casa i comerços, més precisió en tècniques agrícoles, sensors atmosfèrics, monitoratge del terreny, la pol·lució, la pluja…
El conseller delegat de Global Omnium, Dionisio García Comín, ha expressat la seua satisfacció per seguir contribuint al fet que Gandia siga un referent en la gestió eficient de l’aigua. Així, explica que “des de fa més de 100 anys, la col·laboració entre la nostra empresa i l’Ajuntament sempre ha sigut un exemple de treball ben fet que ha permès als ciutadans de Gandia millorar la seua qualitat de vida. En aquest sentit, considere que l’important esforç pel desenvolupament i sectorització de la xarxa hidràulica, la construcció de les dues primeres desnitrificadores d’Espanya o la implantació de la telelectura de comptadors intel·ligents és un exemple d’açò”
Jesús Suso, director territorial de Vodafone a la Comunitat Valenciana, ha destacat que “per a Vodafone és un orgull participar en aquest desenvolupament tecnològic que posiciona a una ciutat com Gandia en un referent nacional i europeu en la gestió eficient d’un subministrament públic com l’aigua. Vodafone també és pionera a desplegar aquesta xarxa NB-IoT a Espanya i Europa, i gràcies a açò, estem fent realitat projectes tecnològics que amb les xarxes tradicionals no serien possible, amb especial focus en les administracions públiques i Smartcities”
Finalment, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha declarat que “Gandia fa un pas de gegant en el camí cap a la ciutat intel·ligent que vol ser i serà. Gràcies a Global Omnium i Vodafone afrontem el repte històric de ser el primer municipi d’Europa a implantar la tecnologia Narroband-IoT. A Gandia, una ciutat que aposta per la innovació, donem un important salt tecnològic i ens situem al capdavant de les Smartcities. Aquesta tecnologia ens permetrà ser més competitius i ens obrirà un ampli ventall d’oportunitats, no solament per als usuaris sinó també per a les empreses”.
Ja fa més d’una dècada, l’Ajuntament de Gandia, de la mà d’Aigües de València (avui Global Omnium), va decidir invertir en la xarxa municipal de l’aigua potable. En els últims deu anys, han destinat més de 25 milions d’euros a millorar el recurs hídric i han modernitzat les plantes potabilitzadores perquè l’excel·lència de l’aigua estiga garantida. Aquestes accions ja  van convertir Gandia en referent per a altres ciutats del país, “el que ha generat una nova oportunitat perquè avui aquesta empresa torne a apostar per Gandia, implantant un altre projecte pioner a Europa”.

 

Articles relacionats