10.4 C
Gandia
Divendres, 1 març, 2024

Gandia disposarà de 2,1 milions d’euros del romanent de caixa per combatre la crisi de la Covid-19

– Gandia destina 2,1 milions de € del romanent en ajudes a les famílies i els sectors productius més afectats per la crisi de la Covid-19

– El Ple de dijous aprovarà la modificació de crèdits del pressupost municipal de 2021 per tal de fer la primera incorporació extra dels 8,5 milions de romanent:

– Sectors productius: Aportació municipal per a les ajudes Parèntesi del Pla Resistir (404.700 euros); Ajudes per a bons consum al comerç, ‘Market Place’ i oci nocturn (670.000 euros); ajudes a les persones més vulnerables a través de Benestar Social (250.000 €); i Sanitat (75.000 euros en material sanitari a causa de la covid-19 per a la protecció de la salut de persones).

– A més a més, es destinen 700.000 euros per a fer front al gran esforç extraordinari que està fent la plantilla de l’Ajuntament durant aquesta pandèmia, amb serveis essencials que s’hi han hagut d’incrementar necessàriament, com ara la Policia Local i la contractació d’informadors.

– A hores d’ara, entre la Generalitat i l’Ajuntament s’han destinat més de 12 milions d’euros per a fer front a la crisi provocada per la Covid-19.

– Diana Morant: “Una destacada injecció econòmica per a poder atendre tota eixa despesa extra generada per la crisi de la Covid-19 i afrontar les conseqüències de la pandèmia… Tot açò és possible gràcies a l’ortodòxia aplicada als pressupostos anteriors i a la solvència econòmica que tenim ara”.

– Pep Alandete: “Gràcies a la gestió eficaç i responsable, de la mà dels agents econòmics i socials, hem pogut fer front a les necessitats vitals de la ciutadania i els sectors productius. Però hem de continuar amb l’esforç totes i tots, de la mà”.

– Salvador Gregori: “El combustible financer de l’Ajuntament ha estat possible gràcies, entre altres factors, a la prudència econòmica, la responsabilitat de les regidores i regidors, que han sigut capaços de reduir i prioritzar partides”.

L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant i el vicealcalde, Josep Alandete, acompanyats del regidor d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, han comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació per tal d’anunciar que el Ple del pròxim dijous aprovarà la modificació de crèdits del pressupost municipal de 2021 per tal d’incorporar al voltant de 2,1 milions d’euros, procedents del romanent líquid de tresoreria de 2020, amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la pandèmia.

Sobretot en tres eixos: En primer lloc, els sectors productius: Aportació municipal per a les ajudes Parèntesi del Pla Resistir (404.700 euros); Ajudes per a ‘bonos‘ consum al comerç, ‘Market Place’ i oci nocturn (670.000 euros); ajudes a les famílies a través de Benestar Social (250.000 €); i Sanitat (75.000 euros en material sanitari a causa de la covid-19 per a la protecció de la salut de persones).

A més a més, es destinen 700.000 euros per a fer front al gran esforç extraordinari que està fent la plantilla de l’Ajuntament durant aquesta pandèmia, amb serveis essencials que s’hi han hagut d’incrementar necessàriament, com ara els de la Policia Local. (Parlem d’un gran nombre d’hores extra que s’han hagut de fer i contractacions de personal, sempre a conseqüència de la crisi de la covid-19).

Com ja va explicar la setmana passada el responsable d’Hisenda, amb la liquidació positiva del pressupost de 2020, Gandia disposa enguany de 8,5 milions d’euros extres per a poder suplementar diverses partides pressupostàries o per a realitzar inversions municipals. Esta important xifra correspon al romanent de tresoreria de 2020, és a dir, als estalvis dels anteriors comptes municipals.

“Parlem d’una destacada injecció econòmica per a poder atendre tota aquesta despesa extra generada per la crisi de la Covid-19 i afrontar les conseqüències de la pandèmia. Enguany, com l’any passat (quan ja vam injectar als pressupostos 5 milions del romanent de tresoreria), seguirem atenent l’emergència de la covid-19 sense generar ni un cèntim de deute a la ciutadania. Al mateix temps, continuem pagant als proveïdors en temps i forma. El Període Mitjà de Pagament es troba en 16,9 dies, molt per davall del que marca la llei. Som un dels municipis de tot Espanya que més prompte paga els seus proveïdors, com així ho demostren els informes de la Intervenció municipal”.

L’Alcaldessa també ha fet valdre que les dades referents a l’estabilitat pressupostària són positives i que en l’ajuntament es compleix la regla de la despesa. “Tot açò és possible gràcies a l’ortodòxia aplicada als pressupostos anteriors i a la solvència econòmica que tenim ara. Així com a la impecable, seriosa i responsable gestió dels darrers anys, que ha donat estabilitat a les arques municipals”. En aquest sentit, Morant ha recordat que en 2015, quan es va produir el canvi de Govern, el romanent de tresoreria de 2014 (del PP) va ser de menys (-)33 milions d’euros. “I, ara, tenim xifres positives amb les quals estem abordant la crisi del coronavirus”.

Morant ha assegurat que amb aquest romanent de tresoreria de 8,5 milions “seguirem modificant el pressupost les vegades que faça falta i traurem totes les ajudes que siguen necessàries, perquè la higiene de les finances municipals derivada d’una responsable gestió econòmica ens ho permet… Després d’un any crisi, el temps ens ha donat la raó en tot allò que estem prioritzant i en com, de manera extraordinària, estem gestionant aquesta pandèmia per a la reactivació econòmica i que la nostra ciutat isca de la crisi millor que quan vam entrar”.

En la mateixa línia, el vicealcalde ha recalcat el treball del Govern del Serpis, ha iniciat la legislatura passada, prioritzant el benestar de les persones. “Gràcies a la gestió eficaç i responsable, de la mà dels agents econòmics i socials, hem pogut fer front a les necessitats vitals de la ciutadania i els sectors productius. Però hem de continuar amb l’esforç totes i tots, de la mà; l’Ajuntament, els agents i la ciutadania. Amb responsabilitat per a eixir de la crisi”. Alandete ha destacat també els eixos de les ajudes directes, dirigides al teixit productiu, els serveis socials, l’esforç del personal de l’Ajuntament (Policia i Informadors), així com a la reactivació econòmica amb plans com els bons consum o la modernització tecnològica “imprescindible” de les xicotetes i mitjanes empreses.

Finalment, Gregori ha explicat que “el combustible financer de l’Ajuntament ha estat possible gràcies, entre altres factors, a la prudència econòmica, la responsabilitat de les regidores i regidors, que han sigut capaços de reduir i prioritzar partides”, a més de l’esforç de la ciutadania. I ha recordat que Gandia serà una de les ciutats de l’Estat que més ajudes destinarà per habitant als seus sectors productius.
A hores d’ara, entre la Generalitat i l’Ajuntament s’han destinat més de 12 milions d’euros per a fer front a la crisi provocada per la Covid-19.

Primer repartiment del romanent:

1. Sectors productius

Ajudes Parèntesi – Pla Resistir: Dotades amb 2,7 milions d’euros. L’Ajuntament fa una aportació de 400.000 euros, que s’incorpora dijous. Gandia és una de les ciutats on més prompte s’estan pagant les ajudes (aquesta setmana ja s’hauran concedit 1,3 milions d’euros).
Ajudes al Comerç: Bons consum (500.000 €) i ‘Market Place’ (70.000 €) i al sector de l’oci nocturn (100.000 €, a més de les incloses al Pla Resistir de la Generalitat).

A més, s’han detectat altres sectors econòmics que s’han pogut quedar fora de les Ajudes Parèntesi (que també estan sent molt castigats). Per això, l’Ajuntament treballa ja en noves convocatòries d’ajudes fins a esgotar el sobrant (1,4 milions d) del Parèntesi (2,7).

2. Ajudes a les famílies

El pressupost de 2021 ja incloïa una partida d’1,4 milions en Benestar Social (incrementant-se un 1,4% respecte al 2020), per a fer més fàcil la vida de la gent que més ho necessita. Una partida que ara augmenta en 250.000 euros en ajudes.

3. Sanitat

A més de centrar tots els esforços en les famílies i els sectors productius, no podem oblidar que des de fa ara un any, tenim un element nou com és la crisi sanitària de la covid-19. Per això, també s’ha introduït l’element de la salut com a eix transversal.
No sols s’han augmentat les partides en sanitat, sinó també en serveis bàsics, polítiques econòmiques o turisme. 75.000 euros en material sanitari a causa de la covid-19 per a la protecció de la salut de persones.

4. Extres Policia Local i contractació Informadors

A més a més, es destinen 700.000 euros per a fer front al gran esforç extraordinari que està fent la plantilla de l’Ajuntament durant aquesta pandèmia, amb serveis essencials que s’hi han hagut d’incrementar necessàriament, com ara els de la Policia Local.

Articles relacionats