11.6 C
Gandia
Dimecres, 6 desembre, 2023

Gandia concreta un seguit de mesures per alleujar els efectes del coronavirus al sector cultural local

– L’Ajuntament treballarà en la reactivació econòmica del sector prioritzant la creació artística local i ajornant les activitats i espectacles que estaven programades abans de la crisi sanitària. També adquirirà obres artístiques per ajudar a la creació.

– Entre les mesures proposades destaquen continuar el projecte #CulturaACasa, crear un Consell de la Reactivació Cultural o donar preferència a les contractacions d’artistes locals, entre d’altres.

– Les mesures han tingut el suport de tots els grups polítics a la Comissió de Cultura.

– Nahuel González, regidor de Cultura: «Des del consistori entenem que la cultura és un eix vertebrador de la recuperació social i econòmica de la nostra ciutat i per això és important que continue desenvolupant-se i arribe a tota la ciutadania».

L’Ajuntament de Gandia aposta de manera decidida pel sector cultural de la ciutat apropant la creació artística a la societat, reactivant l’economia local amb la contractació d’artistes locals i ajornant les actuacions que estaven programades abans de la crisi sanitària.

Entenen des del consistori, tal com ha senyalat el regidor de Cultura a l’Ajuntament de Gandia, Nahuel González, que “la cultura és un eix vertebrador de la recuperació social i econòmica de la nostra ciutat. La cultura té una funció social fonamental per al benestar de la població, tan en la seua part lúdica generadora de felicitat i entreteniment, com la part pedagògica per a incentivar la creativitat, el pensament crític i l’empoderament de la ciutadania”. Quant a la recuperació econòmica -diu González-, “és un fet la urgència que viu el sector cultural de la nostra ciutat, la precarietat en quasi la totalitat dels agents econòmics que interactuen amb la cultura pot comportar al tancament de moltes companyies, a enviar a l’atur a molts artistes i a silenciar a molts grups de música”.

Amb aquestes mesures, segons González, “es dona suport al sector cultural, un sector importantíssim a la nostra ciutat, que ha sigut capital Cultural Valenciana i que està especialment afectat per esta crisi. Són mesures concretes que busquen reactivar econòmicament aquest sector i poder beneficiar també la ciutat amb mesures com poder tindre més patrimoni artístic o poder tindre una programació cultural telemàtica durant aquests dies de confinament. Han sigut mesures que han estat consensuades per tots els grups polítics i que tenen la seua implicació i també les seues esmenes, i són mesures que han estat debatudes en el sector cultural que esperem que puga recuperar-se al més prompte possible i que trobarà en l’Ajuntament de Gandia una col·laboració constant i directa en aquests moments”. Les mesures han tingut el suport de tots els grups polítics a la Comissió de Cultura.

Per tot açò, l’Ajuntament de Gandia proposa fins a 14 mesures destinades a pal·liar els efectes del Coronavirus dintre del sector cultural:

RECULL Mesures1. Continuar el projecte #CulturaACasa per a mantindre activa la cultura durant el confinament i la desescalada. A través d’aquest projecte s’apropa la cultura a la ciutadania al mateix temps que s’incentiva la creació local. Es té especial consideració aquells artistes que han hagut d’ajornar els seus concerts programats pel COVID-19. I també prioritzar que els artistes que participen siguen d’àmbit local.

2. Creació del Consell de la Reactivació Cultural on estaran representants diferents sectors i agents culturals. El Consell serà un òrgan consultiu per valorar i aplicar mesures per a reactivar la cultura del nostre municipi. L’objectiu és rebre un feedback i mantindre una comunicació constant amb el sector cultural per valorar les mesures a adoptar. També que estiguen presents altres departaments de l’Ajuntament que estan implicats en la cultura. Aquest Consell farà també un seguiment de l’evolució de la desescalada i com afecta aquesta al sector cultural de la ciutat.

3. Ajudes a la reactivació cultural implementant una línia d’ajudes complementàries que poden fer-se a través de contractacions del projecte #CulturaACasa (com ja està fent-se) o a través d’una finalitat concreta (realització d’una tasca per a la ciutat).

4. Ajornar les activitats culturals que estaven programades. Tindran prioritat de reprogramar tots els espectacles que estaven programats i que per aquesta situació d’emergència sanitària no s’han pogut realitzar. Tanmateix, s’intentarà poder sufragar les despeses ocasionades per l’ajornament. Aquesta mesura l’estem realitzant des del primer dia en què va entrar l’Estat d’Alarma.

5. Impuls en la comunicació de tots els espectacles culturals de la ciutat, facilitant la promoció d’artistes, companyies i grups que continuen generant cultura. Posat a disposició les xarxes i els canals de comunicació de cultura per promocionar les activitats i espectacles culturals que es realitzen a Gandia.
Així mateix a la nova web de Cultura apareixeran referenciats tots els esdeveniments culturals que hi haja a la ciutat perquè la gent puga accedir.

6. – Creació d’una borsa de les diferents expressions artístiques locals. Aquestes borses serviran per a facilitar la contractació dels creadors culturals locals, artistes, grups i companyies. També serviran per a la promoció, interacció i compartir recursos entre els diferents agents culturals. Estarà coordinada pel departament de Cultura en col·laboració amb l’Urbalab i Promoció Econòmica.

7. Adquisició de nous llibres i reforç a l’actual programa de compra de llibres local. Programació telemàtica especifica des del departament d’Arxius i Biblioteques (IMAB) per a la difusió de la creació literària i de diferents activitats per a xiquets i xiquetes com contacontes.

8. Compromís de contractar preferentment a artistes locals després del confinament i que es troben en una situació d’emergència per culpa de la crisi del COVID-19.

9. Adquisició d’obres d’art dels artistes locals per fomentar la creació local, de diferents disciplines, i que estan especialment paralitzades per la crisi del sector. Realitzar un pla d’adquisició d’obres de creació local que puga incorporar aquests fons a l’actual Patrimoni de la Ciutat.

10. Adopció de mesures de seguretat i desinfecció en els diferents espais culturals de la ciutat perquè, quan puguen tornar a obrir, la ciutadania tinga confiança en tornar. Adquisició d’elements propis als espais culturals públics, privats o semiprivats.

11. – Planificació d’esdeveniments massius i garantia que si es realitzen, tinguen les mesures de seguretat pertinents. Falles, Fires o Sant Joan en el cas que puguen ser realitzats tindran especial atenció per part de l’Ajuntament a través de la Comissió de Seguretat perquè complisquen totes les normatives i siguen segurs per a la població. Coordinat pel departament de Polítiques Festives. També facilitar l’ajornament d’esdeveniments privats massius com Festivals o Mostres.

12. – Realització d’exposicions de les fotografies i creacions artístiques que els veïns i veïnes de Gandia ens estan fent aplegar durant el confinament per recordar la valentia dels nostres ciutadans durant el confinament. Aquestes exposicions podran fer-se també als carrers de la nostra ciutat i tindran un especial reconeixement.

13. – Agilitzar els pagaments i subvencions en matèria cultural i contractacions. Alçament dels contractes de serveis només siga possible. I mantindre contacte directe amb els promotors i associacions del món de la cultura durant aquests mesos de paralització del sector.

14. – Modificació del conveni amb entitats de la nostra ciutat llevant l’obligació de realitzar les processons i esdeveniments programats sabent que no es podran dur a terme i garantint el pagament íntegre de la subvenció.

Articles relacionats