26.3 C
Gandia
Dimarts, 3 octubre, 2023

Gandia celebra les Jornades europees d’arqueologia amb visites guiades gratuïtes

• Serà el 17 i 18 de juny, als jaciments del Castell de Bairen i de la Cova de Parpalló. També s’hi faran visites a les 3 exposicions permanents del MAGa, amb activitats d’entreteniment per a les famílies.

• D’altra banda, el departament de Patrimoni presenta la campanya turística d’estiu, que contempla visites guiades al Bairén, el Morabit, Parpalló i el Museu arqueològic. Totes les setmanes, del 30 de juny al 17 de setembre, a partir de les 19.00 h. Aula Natura de la Marjal de Gandia també obrirà les portes tots els dies, de 10.00 a 14.00 h.

Fotografia Alex Oltra
Fotografia Àlex Olta

La vicealcaldessa i regidora de Patrimoni històric, artístic i cultural, Alícia Izquierdo, acompanyada de l’Arqueòleg municipal, Joan Negre, ha presentat les activitats programades pel departament per a celebrar les Jornades europees d’arqueologia, que se celebra a gairebé tots els països del continent.

«Es tracta d’una data per reivindicar el valor del patrimoni arqueològic com a font de coneixement històric i riquesa cultural per als nostres pobles. Els jaciments, museus i centres d’interpretació arqueològica són, hui en dia, ferramentes indispensables per a la gestió i millora del nostre turisme, i com bé s’ha demostrat durant les últimes dècades, un dels elements decisius a l’hora de decidir-se per un destí o l’altre de vacances», ha explicat Negre.

Per això, dissabte 17 i diumenge 18 de juny, conviden la ciutadania a visitar els nostres principals jaciments i el nostre museu arqueològic, de forma totalment gratuïta i amb guies especialitzats que donaran a conéixer tots els detalls dels nostres recursos monumentals.

Cartell jornades europees

Així, a la COVA DEL PARPALLÓ tant dissabte com diumenge a les 10 h, hi haurà una visita guiada a través del paratge natural i la mateixa cavitat, per entendre la importància d’aquest jaciment prehistòric on es va trobar la col·lecció d’art moble paleolítica més important d’Europa.

Es pujarà al CASTELL DE BAIRÉN, també dissabte i diumenge a les 10 h, per poder veure com avancen les actuacions arqueològiques al jaciment i com era la primera capital de la nostra comarca, la fortalesa que va controlar durant segles el pas entre les ciutats de València a Dénia.

Finalment, el visitant té l’oportunitat de conéixer el MUSEU ARQUEOLÒGIC DE GANDIA de la mà de les seues tres exposicions permanents. Dissabte, a les 11 h, de la mà de la guia del MAGa la nova exposició “De la pedra al metall” sobre la prehistòria de la comarca, i el diumenge, també a les 11 h, “Els treballs i els dies”, sobre l’antiguitat ibera i romana, i “Bairén, el llegat d’al-Àndalus”, sobre el món islàmic saforenc. A més d’activitats d’entreteniment per a les famílies.

Campanya turística de Patrimoni

La vicealcaldessa ha avançat a grans trets les activitats programades dins la campanya turística del departament de Patrimoni. Així, les activitats que es realitzen de forma regular durant tot l’any s’incrementen, del 30 de juny al 17 de setembre, amb visites guiades a partir de les 19.00 h, al castell de Bairen, el Morabit de Marxuquera, la Cova del Parpalló i el MAGa. Només cal fer una reserva, a un preu simbòlic.

Aula Natura de la Marjal de Gandia també obrirà les portes tots els dies, de 10.00 a 14.00 h.

«Tal com hem explicat en la Mesa de turisme, tornem a presentar el patrimoni històric, artístic i cultural de Gandia com a element dinamitzador turístic, amb un plus a l’activitat que es du a terme durant tot l’any amb activitats durant l’estiu, que han tingut molt d’èxit els darrers anys i que ja presentarem amb més detall», ha conclòs la regidora.

Articles relacionats